15 curiozităţi despre plante şi ciudăţenii mai puţin cunoscute

Aceste curiozităţi despre plante semnifică faptul că lumea noastră nu este doar punctul culminant al diferitor reprezentanţi al florei şi faunei, dare este, de asemenea, despre calităţile unice şi uneori uimitoare a speciilor de plante şi animale prezente în jurul nostru.

15. Şofranul otrăvitor – mori cu zâmbet pe faţă

Şofranul Otrăvitor - curiozităţi despre plante
Şofranul Otrăvitor, este atât de otrăvitor încât induce paraliza facială, forţând muşchii faciali a oamenilor, după ce mor, într-un zâmbet.

Planta şofranul otrăvitor(Oenanthe crocata) se găseşte de obicei de-a lungul râurilor şi iazurilor de pe insula Sardinia, acum parte a Italiei.

Această plantă este deosebit de periculoasă, din cauza mirosului parfumat şi a rădăcinilor cu gust dulce, care conţin neurotoxine într-atât de periculoase, încât acestea sunt renumite pentru provocarea aşa numitului „zâmbet sardonic” (un zâmbet amar sau dispreţuitor) pe feţele oamenilor care au contactat cu ea.

Compuşii de toxină din interiorul plantei sunt cunoscuţi pentru inducerea unei paralizii a muşchilor faciali, prin aceasta creând un zâmbet sinistru.

Sursă: Ancient Death-Smile Potion Decoded?

14. Trandafirul din Ierihon – învie de fiecare dată când vine ploaia

Curiozităţi despre Trandafirul din Ierihon
Trandafirul din Ierihon (Selaginella Lepidophylla) sau „planta Dinozaur” are o capacitate uimitoare datorită căreia poate supraveţui pe timp de secetă; Ea se răsuceşte într-un ghem, care mai târziu poate fi „înviat”, folosind puţină apă.

„Planta dinozaur” sau „planta Învierii”, ca un locuitor fidel al deşertului, poate fi găsită în Texas şi Arizona de sud până la El Salvador.

Capacitatea cea mai fascinantă a acestei plante este modul în care ea supraveţuieşte în condiţiile extrem de dure a zonei unde este răspândită.

Atunci când solul este umed după ploile rare, Trandafirul din Ierihon absoarbe apa şi creşte rapid, producând o rozetă solzoasă de tulpini ce se întind la 30 centimetri în jur şi mai mult.

Odată cu uscarea solului, ea nu poate stoca apa ca vecinii săi suculenţi, astfel ea strânge tulpinile sale într-un ghem strâns şi în acest fel rămâne într-o stare latentă.

Când plouă din nou, celulele vegetale se rehidratează ele însăşi şi planata începe să crească.

Sursă: Wikipedia:Selaginella lepidophylla

13. Planta Sinucigaşă – plantă cu o înţepătură insuportabilă

Planta Sinucigaşă
Există o plantă în Australia, cunoscută sub numele de „Planta Sinucigaşă”, deoarece durerea de la înţepătura ei poate dura ani de zile, iar sufeinţele sunt atât de insuportabile, încât au fost cazuri când oamenii s-au sinucis după atingerea ei.

Planta se întâlneşte în zonele pădurilor tropicale din nord-estul Australiei, insulele Moluce şi Indonezia.

Ea a fost poreclită „Planta Sinucigaşă” din Australia sau Gympie-Gympie şi este considerată a fi una dintre cele mai veninoase plante din lume.

Cu excepţia rădăcinilor sale, fiecare parte a arborelui – frunzele sale în formă de inimă, tulpina şi fructele sale roz-violete sunt acoperite cu peri înţepători mici cu o formă asemănătoare cu acele hipodermice.

Vedeţi şi: 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu siguranţă surprinşi

După ce atingeţi uşor planta, perii pătrund în organism şi eliberează o toxină dureroasă numită Moroidin.

Conform cercetătorilor, primul lucru care se resimte este o durere intensă după care tind să sufere încheieturile şi se observă umflături subsuoară, care por fi la fel de dureroase ca înţepătura originală.

Durerea chinuitoare poate dura câteva luni şi poate reapărea pe parcursul mai multor ani, oamenii care au simţit această durere s-au sinucis cu scopul de a opri suferinţele.

Sursă: Being Stung by the Gympie Gympie Tree Is the Worst Kind of Pain You Can Imagine

12. Limba Soacrei – paralizează coardele vocale

Limba Soacrei
Planta numită „Limba Soacrei” sau „Trestia mută” are o sevă (suc nutritiv care circulă prin vasele plantei şi o hrăneşte) atât de toxică încât poate paraliza corzile vocale.

Dese ori planta Limba Soacrei (Dieffenbachia) este utilizată ca plantă ornamentală în casă.

Numele de „Trestie Mută” se atribuie sevei ei toxice, atunci când ea este ingerată poate provoca umflarea limbii şi poate paraliza coardele vocale, lipsindu-vă de voce.

Această plantă are acelaş efect asupra câinilor şi pisicilor.

Dieffenbachia are capacitatea de a creşte repede şi, prin urmare, ea trebuie re-sădită din când în când.

Sursă: Dieffenbachia

11. Ceaiul Halucinogen Amazonian – pentru tratarea dependenţei


Un medic din Vancouver a tratat cu succes mulţi dependenţi utilizând Ayahuasca (Ceaiul Halucinogen Amazonian), până când nu a fost ameninţat cu arestarea de către Ministerul Sănătăţii a Canadei, în cazul în care nu va stopa imediat activitatea sa.

Doctorul Gabor Maté din Vancouver a folosit Ayahuasca pentru tratarea pacienţilor cu diverse dependenţe.

El a ajutat mai mult de 150 de pacienţi timp de doi ani.

Ayahuasca este o băutură psihodelică derivată dintr-o viţă de vie ce creşte în bazinul Amazonului, care acţioneză asupra centrelor creierilor responsabile pentru memorie şi înţelegere.

Atunci când ea este consumată de persoanele dependente, băutura îi ajută , în primul rând, să-şi amintească evenimentele traumatice care au condus la dependenţă.

Dependenţii pot apoi reprocesa din nou evenimentele cu înţelegerea unui adult, deşi, ceaiul trebuie consumat în procesul unei ceremonii conduse de cineva antrenat în tradiţiile „şamaniste”.

Ministerul Sănătăţii al Canadei, în anul 2011, a ordonat medicului să oprească această practică sau se va confrunta cu urmărirea penală, deoarece există protocoale stricte care trebuie respectate şi necesită aprobările respective pentru a califica ceva ca medicament.

Sursă: B.C. doctor told to stop using hallucinogenic tea to help addicts

10. Varza Puturoasă – plantă care generează căldură

Varza Puturoasă - o plantă ciudată
Varza Puturoasă denumită, de asemenea, Varza Clumpfoot, Pothos Foetid, Varza de Livada, Buruiana Dihorului, Varza Skunk, Varza de Mlaştină, este una dintre puţinele plante care generează propria căldură, în medie de la 30°C până la 36°C.

Acest lucru permite planetei de a străbate şi topi zăpadă ce acoperă încă pământul.

Varza Puturoasă sau Symplocarpus foetidus, găsită în păduri şi în zonele umede de-a lungul estului Canadei, şi nord-estului Statelor Unite, au o capacitate unică de a genera căldură pe cont propriu, un proces cunoscut ca „termogeneză”.

În timpul acestui proces, planta utilizează oxigenul pentru a produce căldură.

Oxigenul reacţionează cu amidonul din rădăcină, rupând legăturile moleculare în afară pentru a elibera energie sub formă de căldură.

Studiile au arătat că temperatura florii rămâne constantă de la 30°C la 36°C, chiar şi după ce temperatura afară coboară la 10°C sau 4°C.

Conform biologilor, căldura asistă la polenizare, deoarece face parfumul florii mai volatil,  ajutând la răspândirea mirosului la o distanţă mai mare astfel încât insectele polenizatoare îl pot simţi de la depărtare.

Sursă: Warm Blooded Plants

9. Strigătul de ajutor al plantelor

Curiozitati despre lumea plantelor
Mirosul ierbii proaspăt tăiate este de fapt un apel chimic de „suferinţă” folosit de plante pentru a implora creaturile din apropiere să o salveze de la atac.

Mirosul proaspăt de iarbă tăiată, este adesea plăcut pentru oameni, dar de fapt este un strigăt de ajutor al plantelor la creaturile din apropiere.

Produsele chimice eliberate de plante sunt cunoscute ca „substanţe volatile din frunze verzi”.

De asemenea, plantele utilizează acelaş mecanism atunci când sunt atacate de paraziţi sau boli, deşi, în acest caz, aceste semnale nu pot fi detectate de către oameni.

Cu toate acestea, unele rapoarte au sugerat că un dispozitiv care ar putea detecta aceste semnale evazive ar putea fi creat pe viitor şi  va fi o sursă de mare ajutor pentru agricultorii din întreaga lume, în scopul de a menţine longevitatea culturilor lor.

Surse: Do plants feel pain? ; Sensor Could Detect Plant Distress Signals

8. Doar trei culturi oferă 60 la sută din caloriile derivate din plante


Pe Pământ există în total 50.000 de plante comestibile, dar doar mai puţin de 150 din ele sunt consumate de oamenii din întreaga lume, dintre care doar trei, orezul, porumbul şi grâul, furnizează 60 la sută din caloriile derivate din produsele alimentare pe care le mâncăm.

Această încredere incredibilă în aceste trei culturi a pus securitatea alimentară în pericol, deoarece schimbările condiţiilor meteorologice şi recoltelor proaste din cauza bolilor, secetelor şi inundaţiilor, au pus o presiune imensă asupra necesităţii de a găsi alte culturi alternative.

Interesant, pentru a evita orice deficit potenţial de alimente, în Norvegia a fost fondat „Seiful de Seminţe Svalbard”, poreclit „Seiful Apocalipsei”, care este utilizat pentru a stoca seminţe străvechi, soiuri comune şi culturi sălbatice, care sunt deosebit de rezistente la condiţii dure, iar în cazul unui scenariu apocaliptic ar putea fi extrem de utile.

Sursă: What’s the Next Quinoa? Farmers, Foodies Revive Heritage Grains

7. Ciupercile sunt genetic mai strâns legate de animale decât de plante

Curiozităţi despre plante

Ciuperca este mai degrabă animal…

Cercetătorii într-o nouă analiză ce se referă la relaţiile genetice dintre organismele cu celule complexe, au descoperit că ciupercile genetic sunt mai înrudite cu animalele decât cu plantele.

Vedeţi şi: Câteva curiozităţi despre animale care nu le ştiiaţi

S-a concluzionat că animalele şi ciupercile împărtăşesc o istorie evolutivă comună şi că ramura lor din arborele genealogic s-a ramificat deoparte de plante miliarde de ani în urmă.

Animalele şi ciupercile, ambele conţin un component numit lanosterol, care lipseşte la plante.

În plus, lipsa de clorofilă în istoria apropiată a animalelor şi ciupercilor încă odată confirmă rezultatele cercetării şi mai mult, proteinele fungice se aseamănă mai mult cu cele ale animalelor decât cu proteinele vegetale.

Sursă: Why are mushrooms more like humans than they are like plants?

6. Muzica clasică ajută plantele să crească mai repede

Muzica şi plantele
Acest lucru a fost demonstrat de o echipă de cercetători sud-coreeni în care ei au descoperit expresia genelor plantei care răspund la undele sonore.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Biotehnologie Agricolă din Suwon, Coreea de Sud, au descoperit şi concludent au dovedit că muzica ajută la creşterea plantelor.

Experimentul, condus de Mi-Jeong Jeong, a implicat ţinerea plantelor în întuneric (fără nici un fel de lumină) şi în timpul redării muzicii, a fost monitorizat răspunsul genelor.

Studiul a constatat că expresia genelor, procesul în care codul ADN al unei plante este tradus în instrucţiuni pentru procesele biologice, cum ar fi creşterea, au răspuns la undele sonore.

Cercetătorii au remarcat faptul că, la sunetele de 125Hz şi 250Hz s-au creat gene rbcS şi Ald, care sunt cunoscute pentru răspunsul la lumină, în timp ce undele sonore mai active la 50Hz au făcut aceste gene mai puţin active.

Experimentul a fost realizat prin interpretarea a 14 piese clasice diferite pentru plantele de orez.

Sursă: Study Proves That Music can Help Plants to Grow Faster

5. Curiozităţi despre plante – Planta Fantomă

Planta Fantomă
Există o floare numită „plantă fantomă”, care este complet de culoare albă, deoarece nu conţine clorofilă.

Această plantă se întâlneşte în unele părţi din Asia, America de Nord şi de Sud.

Există un grup întreg de plante vasculare cu flori fără clorofilă ce cresc în Arkansas, un component vital pentru fotosinteză.

Din aceste motive, plante cunoscute sub numele de „plantă fantomă” nu sunt verzi, dar, în schimb, sunt de o culoare albă translucidă, de unde se trag şi denumirile obişnuite date ei, Tub Fantomă, Floarea Fantomă şi Planta Cadavru.

Planta fantomă, Monotropa uniflora, creşte în întuneric şi în loc să genereze energie prin fotosinteză, ea o primeşte prin parazitismul pe ciuperci (micro-heterotrofie, o simbioză dintre unele plante şi ciuperci).

Florile Fantomă produc polen şi seminţe şi, de obicei, înfloresc în septembrie şi octombrie.

Sursă: A Ghost Plant for Halloween

4. Planta care imită anusul unui animal mort

Planta Helicodiceros muscivorus
Planta Helicodiceros muscivorus imită anusul unui animal mort, astfel încât aceasta atrage muştele de sex feminin pentru polinizare.

Planta este originară din Corsica, Sardinia şi insulele Baleare.

Când planta este gata pentru a fi polenizată, ea produce propria căldură şi eliberează un miros extrem de urât pentru a atrage muştele, asemănător cu cel al cărnii putrezite , deoarece acestea în mod normal depun ouăle în hoit.

Odată ce muştele sunt în interior, ele ajung să fie prinse în capcană pentru şase ore, până când părţile masculine a florii nu încep să producă polen.

Camera apoi se deschide şi musca este liberă să o părăsească, periind polenul în drum spre ieşire şi apoi transportând-ul spre alte flori, fertilizându-le.

Sursă: Wikipedia: Helicodiceros

3. Plantele produc cofeină pentru a se apăra împotriva dăunătorilor

Cofeina ca apărător al plantei

Cofeina este toxică pentru păsări, câini, pisici şi are un efect negativ pronunţat asupra moluştelor, diferitor insecte şi păianjeni.

Vedeţi şi: 10 cei mai mari păianjeni din lume

Cofeina (C8H10N4O2) este numele comun pentru trimetilxantină care este produsă în mod natural de mai multe plante, inclusiv boabele de cafea, guarana, yerba maté, boabele de cacao şi ceaiul.

Motivul principal a producerii cofeinei de către plante , este  efectul de pisticidă naturală,  ea paralizează şi omoară insectele care încearcă să se hrănească cu ele.

Din cauza că cofeina este toxică pentru celulele plantelor, ea este stocată în compartimente specializate din celule, numite vacuole, care mai degrabă sunt nişte dulapuri cu medicamente ce păstrează cofeina în condiţii de siguranţă, blocate de restul conţinutul celulei până în momentul când apare nevoia.

2. Plantă „altoită” care poate produce atât roşii, cât şi cartofi simultan

Planta Tomtato
Horticultorii din Marea Britanie au dezvoltat o nouă plantă „altoită” care poate produce atât roşii, cât şi cartofi simultan.

Noua plantă altoită cu numele planta „Ketchup ‘n’ Fries” sau planta „Tomtato”, a fost introdusă pe piaţă engleză în anul 2014 de către horticulturii britanici.

Partea cea mai fascinantă a acestei plante este că ea poate produce tomate care au fost altoite pe portaltoiul la cartof, ceea ce înseamnă că planta produce tomate şi cartoafe simultan.

Pentru a planta acest altoi, în gaura de plantare se adaugă o ceaşcă de hrană organică pentru tomate, dar fără făină de oase, care poate face solul prea alcalin pentru portaltoiul de cartof.

Altoiul ‘Ketchup ’n’ Fries’ trebuie să fie plantat cel puţin la 3 centimetri adâncime în pământ, pentru a permite părţii îngropate a tulpinii roşiei să crească rădăcini, susţinând astfel creşterea în sus.

Sursă: Tomato, potato … you can have both with ‘Ketchup ’n’ Fries’ plant

1. Prima frunză biologică creată de om

Prima frunză artificială
Un absolvent de al Colegiului Regal de Arte, Julian Melchiorri, a creat o frunză de mătase care a fost numită „prima frunză biologică creată de om” capabilă de fotosinteză.

În interiorul frunzei de mătase,cloroplastele organice, care sunt obţinute direct din celule vegetale, sunt ţinute împreună într-o matrice complexă de proteine de mătase.

Datorită prezenţei cloroplastelor, frunza sintetică uşor produce oxigen în schimbul dioxidului de carbon şi apei.

Întregul proces se desfăşoară în prezenţa luminii, fie luminii emanate de solare sau a celei de bec.

Această plantă a găsit o aplicare majoră în programele zborurilor de la NASA, unde livrarea de oxigen din exterior a fost un măr al discordiei.

Această plantă va permite producerea continuie a oxigenului în zborurile spaţiale de distanţe lungi.

Sursă: Julian Melchiorri’s Silk Leaf: The First Synthetically Developed, Oxygen-Producing Biological Leaf

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>