23 Capodopere arhitecturale care trebuie să le vedeţi cel puţin odată în viaţă

Peste tot în lume există anumite clădiri, poduri şi chiar oraşe întregi, capodopere arhitecturale care trebuie să le includeţi în lista călătoriilor. Următoarele 23 destinaţii splendide oferă o lume de minuni arhitecturale pentru a le admira şi a căuta inspiraţie.

1. Moscheea Nasir al Molk, Shiraz, Iran

Capodoperă arhitecturală - Moscheea Nasir al Molk
Construcţia Moscheii Nasir al Molk a început în 1876 şi a fost finalizată în 1888. Ea nu numai include o detaliere arhitecturală impecabilă, dar, de asemenea, un curcubeu de culori luminoase datorită ferestrelor vitralii şi teracotei geometrice care acoperă pereţii interiori expansivi.
Moscheea Nasir al Molk

2. Golden Bridge, San Francisco, Statele Unite ale Americii

Golden Bridge - capodopere arhitecturale
Podul Golden Gate Bridge este un simbol adevărat în cultura populară,ce poate fi văzut în nenumărate filme şi emisiuni de televiziune. Construit în 1933, podul masiv se întinde pe o lungime de 4.8 km şi arată pur şi simplu spectaculos.
Golden Bridge

3. Clădirea Parlamentului, Budapesta, Ungaria

Clădirea Parlamentului, Budapesta - capodopere arhitecturale
Clădirea Parlamentului maghiar este una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa şi un punct de reper bine-cunoscut în Ungaria. Acesta este cea mai mare clădire din Ungaria şi cea mai înaltă din Budapesta.

4. Podul Vasco da Gamma, Lisabona, Portugalia

Podul Vasco da Gamma
Cunoscut ca cel mai lung pod din Europa, Vasco da Gama se întinde 17 km peste râul Tagus şi oferă 6 benzi separate pentru călători.

Proiectat de Armando Rito, podul a fost deschis pentru prima dată publicului în 1998, aproximativ după trei ani de la începerea construcţiei în 1995.

Deschiderea a avut loc exact în momentul celebrării a 500 de ani de la descoperirea de către Vasco da Gamma a traseului pe mare ce a legat Europa de India.

5. Marea Moscheea șeicului Zayed, Abu-Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Marea Moscheea șeicului Zayed
Cunoscută sub numele de cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, Marea Moschee a şeicului Zayed include o arhitectură deosebită.

Construcţia a început în 1996 şi a durat până în 2007. Este o locaţie cheie pentru adunările de vineri şi rugăciunile în timpului Sărbătorii Ruperii Postului (sfârşitul Ramadanului), în timpul căreia este vizitată de mai mult de 40 000 de oameni.

6. Santorini, Grecia

Santorini
Santorini este una din cele mai frumoase destinaţii pentru a explora arhitectura Cicladică (specifică insulelor grecești situate în centrul mării Egee); sau mai curând sate vopsite în alb şi cocoţate pe partea de sus a stâncilor roşii.

7. Arhitectura New York-ului, SUA

Arhitectura New York-ului
Întregul oraş New York este plin de capodopere arhitecturale. Unele din cele mai minunate arhitecturi a New York-ului includ Statuia Libertăţii, One Wall Street, Empire State Building (Trump Building), The Little Singer Building, Parcul Central, Rockefeller Center, Barclay-Vesey Building, Trinity Church şi multe altele.

8. Pont Alexandre III, Paris, Franţa

Capodopera a arhitecturii - Pont Alexandre III
Ponte Alexandre III trece peste râul Sena din Paris,conectează cartierul Champs-Elysees cu Invalides şi Turnul Eiffel.

Acest pod de tip arc este considerat podul cel mai ornamentat şi extravagant pod în întregul oraş.

Vedeţi şi: 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turistice din Franţa

9. Arhitectura oraşului Los Angeles, SUA

Arhitectura oraşului Los Angeles
Oraşul Los Angeles este plin de viaţă, cu celebrităţi şi capodopere arhitecturale. Unele din obiectivele turistice de vizitat de top unclud Theme Building din Aeroportul Internaţional Los Angeles, Walt Disney Concert Hall, Getty Center al arhitectorului Richard Meier, Teatrul Chinez a lui Grauman,Capitol Records Building, Pacific Design Center, Bradbury Building, the Gamble House, Hollyhock House şi multe altele.

Vedeţi şi: 20 Cele mai vizitate oraşe din lume

10. Arhitectura Dubai, Emiratele Arabe Unite

Arhitectura Dubai
De-a lungul ultimelor decenii Dubai a suferit mari schimbări în construcţii. Se spune că Dubai deţine la moment 15-25% din macaralele din lume.

Când va fi finisat, Ţărmul Dubaiuilui, va fi cel mai mare ţărm dezvoltat din lume.

Insulele Palm sunt o altă comoară care merită de văzut, deoarece acestea sunt cele mai mari din lume insule făcute artificial şi ele pot fi văzute chiar din spaţiu.

11. Templul alb din Chiang Rai, Thailanda

Superbă arhitectura -Templul alb din Chiang Rai
Construcţia a început în 1997 şi sa extins pe o perioadă de un deceniu, cu scopul de a face Templul Alb din Thailanda câte se poate de autentic.
Templul alb din Chiang Rai
Artistul vizual şi designerul Chalermchai Kositpipat este responsabil pentru această capodoperă, care serveşte în prezent ca un templu budist şi, de asemenea, un loc popular vizitat de localnici şi turişti.

12. Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Sagrada Familia - capodoperă a arhitecturii moderniste
Arhitectul modernist Antoni Gaudi nu a ajuns să vadă a sa Sagrada Familia finalizată, de fapt încă se construeşte. Exteriorul arată ca ceva din Narnia iar interiorul este chiar mai ireal.

Sagrada Familia - capodoperă a arhitecturii moderniste

13. Göbekli Tepe, Turcia

Misterioasa arhitectură - Göbekli Tepe
Göbekli Tepe este un sit arheologic pe partea de sus a unei creste de munte în sud-estul regiunii Anatolia din Turcia.

Sunt unele din cele mai vechi şi misterioase construcţii umane cunoscute. E greu de imaginat, dar acest sanctuar se presupune că a fost construit cu mai mult de 13 000 de ani în urmă.

Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat

14. Biserica Temppeliaukio, Helsinki, Finlanda

Bizară arhitectura - Biserica Temppeliaukio
Nu toate clădirile au nevoie să zgârie norii. Biserica Temppeliaukio din Helsinki a fost construită sub pământ într-o rocă şi oricum primeşte o mulţime de lumina naturală solară.

Biserica luterană a fost proiectată de doi fraţi arhitecţi Timo şi Tuomo Suomalainen şi a fost deschisă în 1969.

15. Neue Nationalgalerie, Berlin, Germania

Neue Nationalgalerie - originală arhitectură
Maestrul modernist Mies van der Rohe foloseşte linii minime şi spaţiu deschis pentru a crea clădiri care aparent plutesc în aerul din jurul lor, precum este şi, Neue Nationalgalerie (Noua Galerie Naţională) din Berlin, construită în 1960.

16. Marea Moschee din Djenné, Mali

Marea Moschee din Djenné - arhitectură din noroi
Marea Moschee din Djenné este cea mai mare structură din lume construită din noroi, ea poate încăpea 3000 de credincioşi. Este considerată de mulţi arhitecţi a fi una din cele mai mari realizări ale stilului arhitectural Sudano-Sahelian.

17. Centrul Pompidu, Paris, Franţa

Centrul Pompidu - capodoperă a postmodernizmului
Bizarul Centru Pompidu din Paris este o capodoperă a postmodernizmului: acesta voios afişează intestinele clădirii.

Centrul găzdueşte Bibliothèque publique d’information (Biblioteca Publică de Informaţii) o vastă bibliotecă publică, Musée National d’Art Moderne, care este cel mai mare muzeu de ară modernă din Europa şi IRCAM, un centru de muzică şi cercetare acustică.

18.Catedrala Notre-Dame de Chartres

Catedrala Notre-Dame de Chartres - arhitectură gotică
Construită în jurul anului 1200, Catedrala Chartes din nordul Franţei este un exemplu primar de arhitectură gotică.

Notaţi „portalurile” ornamentate prin care se trece în biserică şi organul uimitor din interior.
Catedrala Notre-Dame de Chartres - organ

19. Pantalonii Asiei, Beijing, China

Pantalonii Asiei - arhitectură modernă
Astăzi, cea mai modernă şi experimentală arhitectură se construieşte în Beijing, un exemplu remarcabil este Turnul CCTV, cunoscut de localnici sub numele de „Pantaloni”.

20. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu arhitectura Inca
Situat sus în Anzii peruvieni, Machu Picchu este cel mai bun exemplu pe care îl avem al arhitecturii Inca. Arheologii spun că a fost construit în jurul anului 1450, dar a fost abandonat un secol mai târziu, în momentul cuceririi spaniole.

Deşi, cunoscut local, nu a fost ştiut de spanioli în timpul perioadei coloniale şi a rămas necunoscut pentru lumea din afară până nu fost scos în atenţia internaţională în 1911 de istoricul american Hiram Bingham.

Vedeţi şi: 26 de ruine antice care trebuie să le vizitaţi în decursul vieţei

21. Parcul Bibliotecă Spaniolă, Santo Domingo Savio, Columbia

Parcul Bibliotecă Spaniolă
Deschis în 2007, Parque Biblioteca España din Medellín, a fost proiectat de arhitectul columbian Giancarlo Mazzanti. Cele trei clădiri sunt menite să arate ca pietre care sunt iluminate pe timp de noapte.

22. Clădirea operei din Sydney, Australia

Clădirea operei din Sydney
Sydney Opera House este ambasadorul legitim al arhitecturii australiene.

Proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon şi deschisă în 1973, a devenit o pânză literală a expresiei publice.

23. Templul de Aur din Amritsar, India

Templul de Aur din Amritsar
Templul de Aur din Amritsar este centrul credinţei Sikh şi este foarte luminos pe timp de noapte.

Există patru uşi pentru a intra în Templul de Aur, care simbolizează deschiderea Sikhilor faţă de toţi oamenii şi religiile.

24. Castelul Neuschwanstein, Bavaria, Germania

Castelul Neuschwanstein
Castelul Neuschwanstein din landul german Bavaria conform relatărilor la inspirat pe Walt Disney să creeze castelul lui, Sleeping Beauty. Este uşor de a vedea de ce.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>