A noua planetă poate exista în sistemul nostru solar, conform noilor dovezi a oamenilor de ştiinţă

Planeta a noua din sistemul solar
A noua mare planetă poate fi ascunsă adânc în sistemul nostru solar, şi aceasta nu e Pluto. Planeta ilustrată aici, este departe de soare, se crede că ar fi una gazoasă ca Uranus sau Neptun, deşi, se presupune a fi mai mică ca aceşti doi giganţi de gheaţă.

O planetă mai mare ca Pământul ar putea fi ascunsă în adâncurile întunecate friguroase a sistemului nostru solar. Prezenţa unei planete, care s-ar afla mult dincolo de Pluto, este demascată de orbitele ciudate a câtorva lumi îngheţate îndepărtate.

După cum a fost descris miercuri în Astronomical Journal, un semn gravitaţional distinctiv presupune existenţa unei planete ascunse înscrisă în orbitele specifice a acestor lumi îndepărtate. Denumite Extreme Obiecte a Centurii Belt, corpurile incorecte urmează cercuri ciudate în jurul soarelui care mulţi ani la rând nedumeresc oamenii de ştiinţă.

Este o dovadă tentantă că o a noua mare planetă există în sistemul nostru solar, deşi lumea nu a detectato încă.

„Dacă va fi o altă planetă în sistemul nostru solar, cred că asta este”, spune Greg Laughlin de la Universitatea din California, Santa Cruz. „Ar fi destul de extraordinar dacă vom avea una. Degetele încrucişate. Ar fi uimitor”.

Echipa a calculat că dacă este o planetă acolo, ea este aproximativ de 10 ori mai grea decât Pământul, sau aproximativ de trei ori mai mare. Asta o face un super-Pământ sau un mini-Neptun, un tip de planetă care este incredibil de eficientă la asamblare, dar care a fost vizibil absentă în propria noastră vecinătate.

Şi ea este într-adevăr foarte departe. Simulările sugerează că planeta la cea mai mare apropiere de soare ar fi aproximativ de 200-300 de ori mai departe decât ca în cazul Pământului. Punctul cel mai îndepărtat? Acesta e aproape de hotarul sistemului nostru solar, de 600 – 1200 de ori mai departe decât punctul cel mai îndepărtat  al Pământului.

„Acest obiect este pe o orbită de o perioadă lungă extrem de rece şi, probabil, îi ia aproximativ 20 000 de ani pentru a face o rotaţie în jurul soarelui”, a declarat Konstantin Batygin de la Caltech, care ea parte în echipa de urmărire…

Batygin şi colegul său de la colegiul Caltech Mike Brown, nu aveau ca scop să găsească dovezi a existenţei unui nou vecin planetar, aceasta a avut loc din întâmplare. În 2014, o altă echipă a descoperit un obiect numit 2012VP113. Cunoscut mai mult ca „Biden”, orbita acestei noi lumi era enigmatică şi similară cu cea a Sedna, o altă lume descoperită dincolo de Pluto.

Atât Sedna cât şi Biden au luat căi oarecum strâmbe în jurul Soarelui, sugerând oamenilor de ştiinţă că gravitaţia unui obiect îndepărtat ar putea influenţa orbitele lor stranii, precum şi a unor altor câteva lumi.

Planeta a noua a sistemului solar

O planetă de 10 ori mai masivă ca Pământul, numită Planet Nine în diagramă (şi neformal „George”, “Jehoshaphat” şi “Planeta  Maimuţelor” de oamenii de ştiinţă) explică căile a şase obiecte îndepărtate din sistemul solar cu orbite misterioase (magneta).

Brown şi Batygin au privit mai atent aceste şase lumi şi au stabilit că orbitele lor sunt grupate într-un mod care nu este posibil, pur şi simplu din întâmplare. Apoi ei au simulat sistemul solar şi au încercat să-şi deie seama cum pot genera modele observate.

Prezicerea plantei Nouă

În curând, Batygin şi Brown au putut exclude efectele gravitaţionale proprii a Centurii Kuiper, ceea ce înseamnă că ei sunt în căutarea unui singur sculptor cosmic.

Ei au adăugat o a noua planetă mare pe scenă şi au ajustat orbita şi masa sa. O planetă cu o masă de zece ori mai mare ca cea a Pământului pe o orbită în formă de ou uşor a explicat misterioasele orbite a Sedna şi Biden, precum şi căile a altor lumi extreme din Centura Kuiper.

Ea, de asemenea, explică o populaţie bizară de lumi care orbitează soarele perpendicular planului sistemului solar. „Am un fel de râs reţinut ce priveşte propriile noastre calcule la acest moment”, a spus Batygin.

El şi Brown presupun că planeta s-a format mult mai aproape de Soare şi a fost lansată spre exterior atunci când sistemul solar era foarte tânăr. Pe atunci, soarele era încă lipit de grupul său stelar natal şi stele din jur au ajutat să menţie în ţarc planeta zburătoare şi să nu scape de ghearele gravităţii soarelui. E o poveste convingătoare, dar nu toată lumea e convinsă de asta.

„Am tendinţa de a fi foarte suspicios faţă de afirmaţiile existenţei unei planete suplimentare în sistemul solar”, spune Hal Levinson de la Institutul de Cercetare Southwest. „Am văzut multe, multe astfel de afirmaţii în cariera mea şi toate dintre ele au fost greşite”.

Găsirea plantei Nouă

Dacă această a noua planetă mare este acolo, ea este atât de îndepărtată şi aşa neclară încât nu este surprinzător de ce lumea încă nu a detectato. „Ea va fi foarte slab perceptibilă. Nebun de slab”, a spus Laughlin, care a calculat că Pluto ar putea fi de 10 000 de ori mai strălucitoare de cât noua planetă.

La astfel de distanţe extreme, chiar şi o planetă destul de mare nu ar avea un semnal detectabil de căldură şi nu va reflecta suficientă lumină solară pentru a putea fi observate de studiile actuale. Aceasta înseamnă că astronomii la căutare nu doar trebuie să utilizeze telescoape incredibil de puternice, ei mai au nevoie şi să ştie unde să se uite. Cu alte cuvinte, e ca şi cum ai fi în căutarea unui singur strop de lumină într-o vastă şi aproape nepenetrabilă mare de stele.

Noua planetă în sistemul solar

Oamenii de ştiinţă au arătat că planeta Nine explică nu numai orbitele extreme din Centura Kuiper (violet), dar şi cinci obiecte enigmatice care orbitează perpendicular pe planul sistemului solar (albastru).

Originea Planetei X

Nu e prima dată când oamenii de ştiinţă au sugerat prezenţa unei mari planete îndepărtate. Într-adevăr, astfel de predicţii au fost multe de-a lungul unui secol, deşi nici una nu a fost dovedită a fi dreaptă.

Poate una cea mai cunoscută a fost cea a lui Percival Lowell, care a insistat că o lume numită de el Planeta X aşteaptă să fie descoperită. Convingerile lui Lowell a declanşat o cursă de decenii pentru a găsi Planeta X şi care au dus la descoperirea lui Pluto în 1930.

Dar Pluto era prea mic pentru a explica cea ce Lowell credea că sunt semne a ciudăţeniilor în orbitele lui Uranus şi Neptun; ce s-a dovedit a fi mai degrabă rezultatul măsurătorilor inexacte, decât remorcarea a unei a noua lumi. În următorii 86 de ani, multe astfel de predicţii au fost făcute. Şi au eşuat.

Posibil că acest obiect nu va dispărea în cosmos.

„Consider că lucrarea lui Batygin şi Brown este prima care arată convingător existenţa aceste planete şi constrânge destul de bine orbita sa”, a spus Alessandro Morbidelli de la Observatoire de la Cote d’ Azur. „Este un argument foarte solid”.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>