Aceste unelte vechi de piatră dezvăluie ce mâncau strămoşii noştri acum 250 000 de ani

Unealtă veche de piatră

Rinocerii erau în meniu oamenilor timpurii

Recentele descoperiri realizate în cadrul săpăturilor arheologice din apropierea orăşelului Azraq din Iordania, au dezvăluit unele unelte de piatră, ce fac aluzie la dieta adevărată a strămoşilor noştri îndepărtaţi, şi se pare că, caii şi rinocerii erau în mod regulat în meniu lor.

Având o vârstă de 250 000 de ani, aceste dovezi ne oferă cea mai veche retrospectivă cu privire la dieta strămoşilor noştri antici.

Până acum, cele mai vechi dovezi pe care le aveam, erau unele reziduuri de animale de pe instrumentele de piatră datate în urmă cu doar 11 500 de ani.

Această descoperire ne aduce înapoi la Pleistocenul Mijlociu (en), era din care datează cel mai vechi ADN uman cunoscut la moment.

Din cele aproximativ 10 000 de instrumente care au fost excavate, 17 s-au dovedit a avea reziduuri de proteine de origine animală (inclusiv sânge) pe ele.

Această materie organică ne ajută să înţelegem mai bine ca niciodată strămoşii noştri îndepărtaţi.

Vedeţi şi: Făceţi cunoştinţă cu Luca, stămoşul tuturor fiinţelor vii

Se pare, că noi am mâncat ceva mai mult decât puteam prinde.

„Pentru prima dată, noi avem evidenţe directe cu privire la întrebuinţarea în alimentaţie de către strămoşii noştri din Epoca de Piatră a unor animale specifice pentru a supraveţui”, a spus paleoantropologul (en) April Nowel de la Universitatea Victoria din Canada.

„Hominizii [oamenii primitivi] în această regiune au fost fără îndoială adaptabili şi capabili să profite, într-un mediu extrem de provocator, de o gamă largă de pradă disponibilă, de la rinoceri la raţe „.

Posibil, rinoceri în zilele de luni, raţe în zilele de marţi?

Ceea ce noi încă nu ştim, este modul în care aceşti oameni timpurii puteau doborî un rinocer şi al tăia pe părţi, operaţiuni care ar implica foarte mult efort.

Experţii de la Universitatea Victoria au lucrat împreună cu universităţile partenere din SUA şi Iordania pentru a colecta şi analiza instrumentele.

Săpăturile din oaza Azraq. Credit: Universitatea Victoria

Cercetătorii presupun că aceşti hominizi care au trăit aici unde au fost găsite uneltele, erau mai experimentaţi decât se credea anterior.

Vedeţi şi: Cercetătorii au descoperit rămăşiţele unui strămoş ‘hobbit’

Deoarece, ei erau capabili să prindă caii, vitele, cămilele, până şi, rinocerii şi puţin mai înfricoşătoarele raţe.

Această zonă excavată din nord-vestul Iordaniei, este acum în cea mai mare parte deşert, dar la momentul când aceste unelte au fost utilizate, se presupune că a fost o zonă umedă fertilă.

Echipa spune că, aceleaşi tehnici utilizate aici, ar putea fi, de asemenea, aplicate chiar şi pentru uneltele mai vechi.

„Proteinele, sângele şi ţesuturile adipoase au fost împinse în aceste mici fisuri [ale uneltelor] şi ele s-au păstrat destul bine în acele mici crevase şi microfisuri”, a declarat Nowell pentru Dirk Meissner de la The Toronto Star (en).

Apoi pentru confirmarea rezultatelor, a fost utilizat un proces de potrivire a reziduurilor ce implică anticorpii de animale, care ar putea ajuta la explicarea modului în care fiinţele umane s-au răspândit în întreaga Eurasie în căutarea hrănii.

Deocamdată, însă, trebuie să le dăm onorul binemeritat acestor proto-oameni, care se puteau hrăni şi ucide orice de la rinocer până la o raţă.

Aceşti oameni au fost „adaptabili, oportunişti, capabili să exploateze o gamă largă din faună”, scriu autorii în Journal of Archaeological Science.

„Odată ce oamenii încep să perceapă aceste substanţe organice, pentru a supraveţui mai bine decât credeam noi, se va începe o căutare tot mai intensă a lor”, a spus, Nowell pentru The Toronto Star, „numărul de date pe care le vom avea despre dieta şi strategiile acestor oameni vor fi doar în creştere „.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>