În Arctica sa descoperit un mini Tiranozaur

Nanuqsaurus Hoglundi

Reconstrucţie Nanuqsaurus hoglundi (albastru) şi a altor Tyrannosauridae (T. rex e verde-închis).

Noile fosile descoperite arată că un frate mai minuscul a cunoscutului Tyrannosaurus rex  (Tiranozaur Rex) a  populat Arctica acum 70 milioane de ani în urmă. Această specie a primit denumirea de Nanuqsaurus hoglundi.

Descoperirea reprezintă câteva fragmente a mandibulei de sus şi de jos. Caracteristicile structurii lor, a permis oamenilor de ştiinţă să stabilească cu siguranţă ca ele aparţin unui dinozaur matur, şi nu unui pui sau adolescent de dinozaur matur. Judecând după reconstrucţia aproximativă, lungimea completă a corpului său era de 7 metri.

Conform autorilor, Nanuqsaurus hoglundi a fost o specie endemică din zona cercului polar din America de Nord. În vremurile existenţei acestei specii, clima locală era considerabil mai caldă comparativ cu cea de astăzi, măcar că geografic Alaska nu era mai aproape de ecuator, care deasemenea vorbeşte despre bogăţia biologică care a existat în această regiune.

Lythronax

Reconstrucţia aspectului exterior Lythronax.

Grupa Tyrannosauridae constitue unul din cel mai popular taxon al dinozaurilor,  la moment încă nu a fost stabilit cu siguranţă dacă ei erau  răpitori sau necrofagi, adică care se hrănesc cu hoit. Recent paleontologii la sudul statului american Utha au descoperit „bunicul Tiranozaurilor”, cel mai vechi reprezentant al acestei grupe. El a primit denumirea de Lythronax. Acest dinozaur a trăit 80 milioane de ani în urmă.

 

 

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>