Cercetătorii au făcut grafenul de 100 de ori mai ieftin ca oricând

Grafenul - cel mai usor si dur material din lume mai ieftin
Ştim cu toţi că grafenul este genial – este foarte rezistent, este doar de un atom grosime,flexibil, uşor şi capabil să conducă căldură şi electricitate mai bine decât orice material.

Vedeţi: Aerogel de carbon – cel mai uşor material din lume creat recent

De fapt, singurul motiv din care acest material nu a revoluţionat încă domeniul energetic, medicina şi industria prelucrătoare este că a rămas destul de costisitor.

Dar acum, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, Scoţia au găsit o cale de a produce foi mari de grafen de înaltă calitate de 100 de ori mai ieftin decât prin metodele anterioare.

În prezent cea mai răspândită metodă de a face grafen este cunoscută ca depunerea chimică de vapori (eng.), în care reactanţii gazoşi sunt transformaţi într-o peliculă de grafen pe o suprafaţă specială cunoscută ca substrat.

În trecut, ca substrate a fost întotdeauna utilizate materiale scumpe, cum ar fi platina, nichelul sau carbura de titan.

Aceste materiale sunt netede, într-atât încât să producă foi de grafen de înaltă calitate, dar ele sunt extrem de costisitoare, cea ce le fac impracticabile în cele mai multe industrii.

Recent, oamenii de ştiinţă au început să utilizeze cuprul pentru a reduce preţul, dar metalul trebui să fie încă prelucrat deci el încă nu este atât de ieftin.

În schimb echipa de la Universitatea din Glasgow au decis să vadă dacă ei vor putea face grafen cu folii de cupru, care sunt deja făcute ieftin în vrac pentru a creea baterii litiu-on de uz casnic comun.

Ei au descoperit că aceste folii de cupru, fără nici o prelucrare, sunt suficient de bune pentru a face foi de grafen.

Şi mai impresionant este faptul că, în timpul testării, foile de grafen au prezentat proprietăţi optice care le-au făcut şi mai potrivite pentru a fi utilizate în tranzistori decât celea care au fost produse cu un substrat mai scump.

„Cuprul comercial disponibil care l-am folosit în procesul nostru este de aproximativ 1$ pentru metrul pătrat, comparativ cu aproximativ 115$ pentru aceeaşi cantitate de cupru utilizată în prezent în producţia grafenului”, a declarat Ravinda Dahiya. „Această formă mai scumpă de cupru necesită, de multe ori, de a fi preparată înainte de a fi utilizată, care adaugă cheltuieli în plus la proces”.

„Procesul nostru de producere a grafenului de înaltă calitate la un cost redus, ne duce cu un pas mai aproape de a crea noi dispozitive electronice cu o gamă largă de posibilităţi de aplicare, de la oraşele inteligente ale viitorului la asistenţă medicală mobilă”, a adăugat ea.

Noua tehnică va face posibil pentru oamenii de ştiinţă să utilizeze în sfârşit grafenul în inovaţii cum ar fi materiale şi filtre de tehnologie înaltă, precum şi la dispozitive medicale.

„O mare parte din cercetarea mea este în domeniul pielei sintetice. Grafenul poate contribui la asigurarea unei suprafeţe conductive ultra-flexibile, care ar putea oferi persoanelor cu proteze capabilitatea de a primi senzaţii într-un mod care este imposibil chiar şi pentru cele mai avansate proteze de astăzi”, a spus Dahiya. „Aceasta este o descoperire foarte interesantă şi suntem dornici de a ne continua cercetările noaste”.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>