29 Curiozităţi Incredibile despre civilizaţia maya

Curiozităţi civilizaţia maya - templu
Civilizaţia Maya a fost una dintre societăţile indigene cele mai dominante din Mezoamerica (termen folosit pentru a descrie Mexicul şi America Centrală, înainte de cucerirea spaniolă din secolul al 16-lea). Spre deosebire de alte populaţii indigene împrăştiate a Mezoamericii, Mayaşii s-au concentrat pe un teritoriu determinat care acoperă toată peninsula Yucatan şi Guatemala de azi; Belizul şi părţi ale statelor mexicane Tabasco şi Chiapas; partea de vest a Hondurasului şi a El Salvadorului. Această concentraţie a arătat că Maya a rămas relativ protejată de invazia altor popoare mezoamericane.

Civilizaţia Maya a crescut şi a căzut de mai multe ori de-a lungul ultimilor 2000 de ani, şi de fapt, încă trăeşte şi astăzi în cultura numeroşilor mayaşi care locuiesc pe peninsula Yucatan.

Mai jos am selectat 29 de curiozităţi incredibile despre mayaşi care ar putea să vă surprindă.

Curiozităţi despre copii mayaşilor


Curiozităţi civilizaţia maya  -  caracteristicile fizice ale copiilor
1. Mayaşii pre-columbieni adesea căutau să „mărească” caracteristicile fizice ale copiilor lor. Mamele apăsau pe fruntea copiilor lor astfel încât aceasta să devină mai plată (se practica cel mai des la cei din clasa superioară).

Curiozităţi civilizaţia maya - ochi încrucişaţi
2. Ei atârnau deseori obiecte care se legănau în faţa ochilor copiilor săi până când ochii lor nu se încrucişau, care de asemenea constituia o trăsătură a nobililor.

3. Toţi copii îşi primeau numele în funcţie de ziua în care s-au născut.

Medicina mayasilor


4. Medicina mayaşilor a fost una destul de avansată. Sănătatea şi medicina printre vechii maya a fost un amestec complex de spirit, corp, religie, ritualuri şi ştiinţă. Medicina era practicată doar de puţinii selectaţi care au primit o educaţie excelentă.

Curiozităţi civilizaţia maya - medicina
5. Ei suturau (cuseau) rănile folosind părul uman, plombau dinţii cu pirită de fier şi chiar făceau proteze din jad şi turcoaz.
Curiozităţi civilizaţia maya - medicina
6. Mayaşii foloseau analgezice luate din mediul lor natural, în două cazuri, la ritualuri religioase (ca droguri halucinogene) şi în medicină (ca anastezice). Flora cum ar fi Peyota, Gloria Dimineţii, unele ciuperci, tutunul şi alte plante erau utilizate pentru a face substanţe alcoolice care erau utilizate în mod obişnuit.

Vedeţi şi: Alimentaţie sănătoasă pentru o viaţă mai lungă

Jocul mezoamerican cu mingea


Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
7. La fel ca şi aztecii, mayaşii au fost jucători pasionaţi a „jocului mezoamerican cu mingea”. Vechea joacă mayaşă cu mingea a fost mii de ani jucată peste tot în Mezoamerica şi a avut o semnificaţie religioasă mare. Contactul cu mingea era limitat. Orice parte a corpului, cu excepţia mâinilor şi picioarelor, era permisă; Se permitea folosirea abdomenului, coapselor, braţelor anterioare şi spatelui. Posibil se permitea şi contactul cu capul. Plus la aceasta, mingea nu trebuia să fie lăsată să atingă pământul.

Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
8. Mingea era făcută din cauciuc şi cântărea aproximativ 4 kilograme, deşi, se presupune că mingile din în această joacă erau capetele tăiate umane.

Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
9. O versiune modernă numită, „Ulama”, este încă jucată şi astăzi, dar decapitarea evident numai este o parte a jocului.

Purificarea la mayaşi


Curiozităţi civilizaţia maya - sauna
10. Saunele şi băile de sudoare sau zumpul-ché, cum le numeau mayaşii, au jucat un rol imens în cultura Maya. Ele erau un element important pentru purificare la mayaşii antici.

Curiozităţi civilizaţia maya - sauna
11.Similar ca şi saunele moderne ele era construite din pereţi de piatră şi plafon, cu o deschidere mică în partea de sus. Apa se turna pe rocile fierbinţi din cameră creând astfel aburi, oferind un cadru în care se eliminau impurităţile prin transpiraţie.

Cucerirea civilizaţiei Maya


Curiozităţi civilizaţia maya
12. Civilizaţia lor a decăzut şi a fost cucerită, cu toate acestea, în multe părţi rurale ale Mexicului şi Guatemalei cultura şi limba mayaşilor persistă şi astăzi. De fapt, se estimează că există 7 milioane de mayaşi care trăiesc în apropiere şi nemijlocit pe peninsula Yucatan.

13.Necătând la faptul, că urmaşi mayaşilor trăiesc şi astăzi, ultimul stat auto-guvernat mayan a fost supus dominaţiei spaniole în anul 1697.

Curiozităţi civilizaţia maya - cucerire
14. Oraşul insulă Tayasal este considerat ultimul regat Maya independent şi el a existat până în 1696, în cele din urmă el a fost supus dominaţiei spaniole, după care existenţa tuturor maya autentici vechi a fost misterios eradicată şi nimeni nu ştie exact de ce. Au fost expuse multe teorii una din care spune că spaniolii au adus cu ei un virus cu care mayaşii nu s-au confruntat mai înainte.

Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat

Arta şi meşteşugul la civilizaţia Maya


Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
15. Ruinele şi piramidele pe care le vedeţi mereu în imagini sunt cel mai probabil cele din Chichen Itza, unul din cele mai mari oraşe maya. Acesta tocmai a fost cumpărat de stat de la un proprietar privat.

Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
16.Renumitul pigment al mayaşilor denumit „Maya albastru” sau cum i se spune în spaniolă „azul maya”, a fost văzut în mai multe locaţii arhitecturale a civilizaţiei lor, inclusiv în situl arheologic Cacaxtla de la Batalla. Cacaxtla este un palat mare cu multe picturi murale colorate vibrant în stil mayaş. Ca una din cele mai proiminente trăsături a civilizaţiei maya această culoare superbă albastru-turcoaz a supraveţuit şi poate fi văzută doar din cauza caracteristicilor chimice specifice din care a fost făcută, compoziţie care rămâne încă necunoscută.

Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
17. Ca şi aztecii, mayaşii nu au folosit fierul şi nici oţelul. Armele lor erau făcute din obsidan sau altă rocă vulcanică.

Vedeţi şi: Este Europa oare baştina artei? Picturi rupestre din peşterile indoneziene vin să conteste acest lucru

Sacrificarea cu sânge


Curiozităţi civilizaţia maya - sacrificarea cu sânge
18. Civilizaţia Maya au practicat şi au promovat sacrificarea cu sânge pentru zeii lor; în special a copiilor mici. Jertfele lor de obicei aveau loc la prima apariţie a planetei Venus sau pur şi simplu pentru a potoli seatea soarelui. Ca şi în alte culturi vechi, ei credeau că sacrificarea sufletuilui pur al copilului le va aduce prosperitatea şi îi va ajuta să evite dificultăţile.

19. Prizonierii, sclavii şi alţii erau pregătiţi pentru a fi sacrificaţi, fiind vopsiţi în albastru şi uneori torturaţi. Apoi ei erau conduşi până în vârful piramidei. Aici ei erau sau împuşcaţi de o salvă de săgeţi sau li se tăia inima din piept, de către un preot al templului, în timp ce ea încă se zbătea. Uneori după aceasta, preoţii asistenţi jupuiau victima iar preotul principal îmbrăca pielea şi efectua un dans ritual.

20. Unii mayaşi şi astăzi practică jertfa de sânge. Nu vă făceţi griji sacrifciul uman nu mai este practicat… doar păsări.

Calendarul Maya


Curiozităţi civilizaţia maya - Calendarul Maya
21. Contrar credinţei populare, mayaşii au avut nu doar un calendar, şi mai mult ca atât, nici unul din calendarele lor nu a prezis că lumea se va sfârşi în 2012.

Curiozităţi civilizaţia maya - Calendarul Maya
22. Ei aveau trei calendare care lucrau în cicluri. Unul dintre ei, Haab, are un ciclu de 365 de zile la fel ca şi calendarul gregorian modern.Ciclul Calendarului de Lungă Durată era de aproximativ 2 880 000 de zile şi era preconizat să fie resetat în 2012. Aceasta a şi dat naştere  numeroaselor profeţii apocaliptice.

Limba şi scrisul civilizaţiei maya


Curiozităţi civilizaţia maya - limba şi scrisul
23. Maya au avut un sistem de scriere din cele mai avansate printre civilizaţiile antice şi au scris pe tot ce era posibil, inclusiv clădiri. Graffiti poate? Ca şi egiptenii limba lor scrisă era compusă din ieroglife. Ei erau capabili să scrie propoziţii complete şi să redea povestiri. Ei foloseau peniţe făcute din pene de curcan.

24. Din păcate, multe dintre scrierele lor s-au pierdut în timpul cuceririi spaniole. Prin studiul laborios în perioada secolelor 20 şi 21 multe din scrierele lor rămase au fost recuperate şi traduse.

25. Unii lingvişti cred că cuvântul englez „shark” (rechin) a fost iniţial un cuvânt mayan.

Vedeţi şi: Unde a apărut primul alfabet ?

Mayaşii erau pasionaţi de bijuterii.


Curiozităţi civilizaţia maya - bijuterii
26. Cultura Maya era extrem de pasionată de diferite forme de bijuterii, cele mai fregvente erau din jad şi aur. Familiile regale şi preoţii purtau bijuterii de natură mai sofisticată. Jadul era purtat în mărgele, brăţări şi cercei. Jadul a fost unul dintre articolele cele mai comercializate de mayaşi.

Curiozităţi ale nobililor mayaşi


Civilizaţia mayaşa  - nobilii
27. Înafară de frunţi aplatizate şi ochi încrucişaţi, nobilii mayaşi cu ajutorul chitului ofereau nasurilor sale o formă de cioc. De asemenea, femeile nobile îşi şlefuiau dinţii săi la vârfuri pentru a le da o formă ascuţită. O altă practică era, găurirea dinţilor şi umplerea găurilor cu jad, o piatră semipreţioasă de culoare albă-verzuie până la verde închis.

Cifra zero


Civilizaţia mayaşa - cifra zero
28. Cu excepţia sistemei babilonienilor, Mayaşii au fost probabil, prima civilizaţie care utiliza în mod explicit cifra „0” pe poziţia corespunzătoare.

Declinul civilizaţiei Maya


Civilizaţia mayaşa - declinul
29. Nimeni nu ştie cu siguranţă cum a decăzut Imperiul Maya. Cu mult înainte de a veni spaniolii, multe din oraşele mari erau deja abandonate şi aflate în ruine. Oamenii de ştiinţă au expus mai multe ipoteze, privind colapsul civilizaţiei maya care variază de la secetă şi foame la suprapopulare şi schimbări climaterice.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>