23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie

Curiozitati despre gravitatie
Gravitaţia este una din cele mai mari mistere din ştiinţă. Cum ea funcţionează? Deşi ştim că există şi putem vedea efectele ei, ştiinţa întâmpină greutăţi în a explica mecanismul exact.

La început noi am crezut că am înţeles-o.

Cel puţin după ce Newton a formulat legile lui, noi am crezut că am înțeles universul. Dar apoi a venit Einstein şi a schimbat complet viziunea noastră asupra fizicii şi cosmosului.

De atunci noi am descoperit unele lucruri nebune despre mecanica cuantică şi modul în care funcționează totul la nivel microscopic.

Din păcate, în timp ce modelele newtoniene fac o treabă bună la descrierea lucrurilor precum ar fi gravitația între obiectele mari, ele nu o fac atât de bine la descrierea forţelor între atomi.

Şi în timp ce teoria relativității ne oferă o perspectivă în lumea microscopică a moleculei, ea ca atare nu face o treabă bună în alte domenii.

Deci, se pare că avem mai multe moduri de a descrie acelaş lucru, dar nu există o înțelegere reală a ce şi cum funcţionează.

De-a lungul timpului, numeroase teorii au fost înaintate şi cele mai multe din ele aveau neajunsuri.

Astfel, deși nu poate fi descrisă pe deplin, gravitaţia provoacă unele lucruri nebune. Nu e doar o simplă atracţie reciprocă între corpuri.

Ştiaţi voi că gravitația afectează timpul?

Mai jos sunt 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie.

23. Nevoia de a ne urina şi gravitaţia

Din cauza gravitaţiei, noi oamenii, simţim nevoia de a ne urina atunci când vezica urinară este 1/3 umplută. Pe când în spaţiu, astronauţii nu simt nevoia de a se urina.

Astronauţii trebuie să facă pipi la fiecare 2 ore. La o gravitaţie scăzută, e greu de determinat dacă vezica urinară este plină, deoarece urina nu se colectează în partea de jos.

22. Ecuaţia revoluţionară a lui Einstein

Cea mai revoluţionară ecuaţie a lui Einstein nu este e=mc2 (în afară de cazul când proectaţi bombe nucleare). Cea mai importantă ecuaţie a lui a fost G = 8 π T, care practic a declarat că spaţiul şi timpul este curbat nu plat şi aceasta tot datorită gravitaţiei.

21. Colonizare plante

Omul poate coloniza şi trăi pe planete cu o gravitaţie până la 3 ori mai mare decât cea de pe Pământ. La o gravitaţie de 4 ori mai mare (4G) fluxul de sânge la creier poate fi afectat.

20. Munţii de pe Pământ sunt limitaţi

Curiozităţi despre gravitaţie - Munţii de pe Pământ
Atracţia gravitaţională a Pământului face imposibilă o înălţime a munţilor mai mare de 15 km, în teorie în orice caz.

19. Între doi giganţi

Curiozităţi gravitaţie - Între doi giganţi
Există regiuni în spaţiu unde gravitaţia între Soare şi Pământ, sau oricare alte două obiecte mari, interacţionează pentru a crea aşa numitele puncte Lagrangian. Unde alte obiecte pot orbita în jurul acestor puncte ca şi cum ar exista ceva acolo.

18. De zburat pot dar în spaţiul cosmic nu pot fi luate

Păsările nu pot fi luate în spaţiu cosmic, deoarece au nevoie de gravitaţie pentru a înghiţi.

17. Obiectele cad cu aceaşi viteză

Curiozităţi gravitaţie - Apollo 15
În timpul ultimei plimbări pe Lună în cadrul misiunii Apollo 15, David Scott a lăsat sa cadă în acelaş timp un ciocan şi o pană pentru a confirma teoria lui Galileo că obiectele cad cu aceeaşi viteză, indiferent de masa lor. Pe pământ penele cad mai lent numai datorită rezistenţei aerului.

Vedţi şi: 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate

16. Jupiter o stea ratată

Curiozităţi despre gravitaţie - Jupiter o stea ratată
Jupiter este dese ori menţionat ca o stea care a eşuat, deoarece, deşi a avut o masa suficient de mare pentru a atrage o cantitate semnificativă de gaz, nu a câştigat suficient pentru a începe fuziunea.

15. Gravitaţia ucigaşă

Gravitaţia lui Jupiter în cele din urmă va arunca planeta Mercur din Sistemul Solar sau ea se va prăbuşi în soare.

14. Atracţie după dispariţie

Soarele are o masă de aproximativ 33 000 de ori mai mare ca a Pământului şi produce aceeaşi cantitate de eneregie ca şi 100 de miliarde de bombe cu hidrogen în fiecare secundă.

Dacă într-o clipă soarele va dispărea, vom mai simţi atracţia sa gravitaţională încă aproximativ 8 minute.

Iniţial se credea că gravitaţia este o forţă instantanee, cea ce ar însemna că în acelaş moment în care va dispărea soarele noi vom simţi efectele dispariţiei gravităţii sale.

Dar, cum mai apoi a arătat Einstein în teoria relativităţii generale, introdusă în 1915, forţa de gravitaţie nu este instantanee. De fapt, ea călătoreşte cu aceeaşi viteză ca lumina!

13. Gravitaţia unei stele neutronice

Cuiriozitati stele neutronice
Steaua neutronică este un tip de stea compactă, care este rezultatul colapsul gravitaţional a unei stele masive, după o supernova. Stelele neutronice sunt cele mai dense şi mai mici stele cunoscute din Univers, ele pot avea o masă de două ori mai mare decât a Soarelui.

Vedţi şi: 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante

Datorită gravitaţiei unei stele neutronice, cel mai înalt „munte”pe aceste stele poate fi doar de 5 mm nenorocite în înălţime.

Vedeţi mai multe date interesante despre stelle neutronice şi gravitaţia lor

12. Contra gravităţii

Curioităţi din gravitaţie - Contra gravităţii
Heliu lichid nu are nici o vâscozitate şi poate curge pe pereţi împotriva gravitaţiei.

Această stare a materiei se numeşte superfluiditate, în care pare să se manifeste abilitatea materiei de a se auto-propulsa şi de a se deplasa într-un mod care sfidează forţa de gravitaţie.

11. Gravitaţia stelelor dispărute

După cum am remarcat mai înainte, în caz dacă Soarele va dispărea, vom simţi efectele gravitaţionale şi vizibile în acelaş timp. În acelaş mod, de fapt, asupra noastră influenţează şi gravitaţia stelelor îndepărtate demult apuse, care abia acum ajunge la noi.

10. Ceasul şi gravitaţia

Un ceas pendul, care este corect la nivelul mării va pierde aproximativ 16 secunde în fiecare zi, dacă va fi mutat la o altitudine de 1 200 de metri. Chiar mutarea unui ceas în partea de sus a unei clădiri înalte va face ca acesta să piardă din timp, datorită gravitaţiei mai mici.

9. Pierderea greutăţii în filme

Scenele cu pierderea greutăţii din filmul Apollo 13 au fost filmate în zboruri parabolice 612. Acestea sunt zboruri în care un avion urcă şi coboară rapid pentru a stimula gravitaţia zero.

Zboruri parabolice video

8. Zburăm pe Titan

Pe Titan, unul din sateliţii Saturnului, atmosfera este atât de deasă şi gravitaţia atât de mică, încât oamenii ar putea zbura dând din „aripi” mari doar cu forţa braţelelor lor.

Gravitaţia mică pe Titan înseamnă că atmosfera este mult mai extinsă decât cea a Pământului, chiar poate avea mai mult de 975 km.

7. Primul obiect de pe Pământ în spaţiu

În timpul unui test nuclear în 1950, cunoscut sub numele de Pascal B,o placă de oţel de 900 kg a fost lansată în atmosferă cu o viteză de 6 ori mai mare decât viteza minimă necesară pentru a scăpa de gravitaţia Pământului.

Deşi nu a fost niciodată găsită, oamenii de ştiinţă declară că în cazul în care ea nu a ars în atmosferă, aceasta ar fi primul obiect care a părăsit Pământul.

6. Gust diferit în spaţiu

Lucruri interesante gravitaţie - Gust diferit
Alimentele au un gust diferit în spaţiu din cauza lipsei de gravitaţie, ce provoacă blocarea sinusurilor (cavitate umpluta cu aer, scobita in oasele capului, ce se dechide in fosele nazale) la astronauţi.

5. Topire sticlă în spaţiu

În spaţiu puteţi topi şi creea sticlă din alţi componenţi chimici decât siliciu, aceasta este posibil din cauza lipsei de gravitaţie care creşte vâscozitatea.

4. Foc rotund

Gravitaţie - Foc rotund
Fără gravitaţie, flacăra unei lumânări este rotundă şi albastră.

O lumânarea obişnuită produce lumină, căldură, dioxid de carbon şi vapori de apă.Căldura face ca aceste produse de ardere să se extindă, ce scade densitatea lor şi ele se ridică datorită flotabilităţii. Altfel spus, aerul cald mai puţin dens este împins în sus de aerul rece mai greu şi mai dens.

Deoarece gravitaţia este necesară pentru a apărea diferenţe de densitate, nici flotabilitatea, nici convecţia (mişcare ascendentă a aerului) nu există într-un mediu cu gravitaţia zero, cum ar fi spaţiul.

3. Cea mai mică gravitaţie pe Pământ

În zona din jurul Hudson Bay gravitaţia este mai mică decât în alte părţi de pe Pământ.

Acest lucru se datorează faptului că în timpul ultimei ere glaciare straturile de gheaţă au presat Pământul în jos, deplasând o cantitate semnificativă de masă.

Deoarece, Pământul are o masă mai mică aici, gravitaţia a scăzut.

2. Fără gaze

Astronauţii nu consumă băuturi carbogazoase în spaţiu din cauza lipsei de gravitaţie ce împedică separarea lichidului şi gazului în stomac. Acesta provoacă un tip de vărsături cunoscute sub numele de eructaţii umede (wet burping – râgâit umed).

1. Gravitaţia mai puternică şi ca lumina

Gravitaţia mai puternică şi ca lumina
Stelele neutronice pot îndoi lumina atât de tare încât privind din anumite poziţii puteţi vedea întreaga lor suprafaţă (chiar dacă ele sunt dferice).

Câmpul gravitaţional al stelei este aşa de mare încât acţionează ca o lentilă gravitaţională şi curbează lumina emisă de stea astfel încât părţile suprafeţei posterioare în mod normal invizibile devin vizibile.

Dacă mai exact, aceasta se întâmplă din cauza că gravitaţia poate interacţiona cu fotonii îndoind astfel lumina.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comentarii

 1. a zis

  Eu am dedus ca forta de atractie gravifica este produsa de fluxul eteric de aspiratie produs de particulele nucleare care dau masa substantei. Particulele nucleare (nucleonii) din nucleele substantei, prin rotatia lor cu turatie gigantica (Frn=10^20 rot/s) se comporta ca niste ventilatoare (aspiratoare) centrifugale care aspira eterul cu viteza foarte mica (Vasp =10^-7m/s), prin jurul axei de rotatie si il refuleaza cu viteza foarte mare (Vref=3743 m/s) pe la periferie. Debitul eterului aspirat de toti nucleonii din substanta (masa) Pamantului este de 10^16 m^3/s. Viteza de aspiratie a eterului la suprafata Pamantului este de 23 m/s. Raportul intre aria sectiunii de refulare si aria sectiunii de aspiratie, ca si raportul intre viteza de aspiratie si viteza de refulare este dat de constanta gravitationala G (gama=6,67 x 10^-11 Kg^2/N x m2). Din cauza rotatiei nucleonilor se formeaza la fiecare nucleon perechi de turbioane de aspiratie a eterului. Prin interstitiile dintre turbioanele de aspiratie sunt expulzate cu viteza foarte mare jeturile de refulare a eterului.

   • a zis

    Forta de inertie care apare la orice variatie a intensitatii sau directiei de translatie este dovada imediata si permanenta a existentei eterului care materializeaza spatiul fizic, sediul si suportul miscarii. La ciocnire corpurile sufera o strivire. Strivirea corpurilor la ciocnirea lor se datoreaza presiunii dinamice a spatiului, materializat de eter, asupra substantei materializata de multimea atomilor care compun corpul.

 2. Mihai Sandu a zis

  O prostie mai mare decat timpul este variabil cu toate ca este prin definite constant nici nu poate sa existe .
  Asta este poezie nu teorie . Se pot crea si alte modele matematice , s-au sa nu I se mai zica timp .
  O a treia variabila ..de exemplu timpul variabil …

  • Vladimir Moşoglu a zis

   Dilatarea timpului pentru prima dată a fost prezisă de Albert Einstein în Teoria Relativităţii şi acest efect a fost demonstrat practic cu ajutorul ceasurilor atomice amplasate la diferite altitudini, diferenţa de timp e doar de câteva nanosecunde.
   Pentru a vedea diferenţe mai mari se necesită surse gravitaţionale mai mari ca Pământul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>