Darra Adam Khel: Satul producătorilor ilegali de arme

Darra Adam Khel

Darra Adam Khel – rafturi pline cu armament. Photo Credit

Darra Adam Khel este un sat mic în provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan, situat între oraşele  Peshawar şi Kohat. Un sat neângrijit cu case de lemn şi chirpici, de două etaje, plasate printre nisip şi  stânci de piatra. Economia Darra Adam Khel se bazează doar pe o singură activitate – fabricarea şi vânzarea de arme ilegale.

Darra Adam Khel - Magazine cu armament

Magazine de-a lungul strazii. Photo credit

Singura stradă care traversează satul este căptuşită pe fiecare parte cu magazine, unde revolvere, pistoale, puşti şi automate Kalashnikov sunt înşirate de-a lungul rafturilor. Acestea sunt fabricate de către săteni din resturi de metale de la şantierele navale, folosind unelte simple de mână şi mici burghii pentru metal, în interiorul sutelor de mici încăperi situate pe străduţele din spate şi cele laterale. Aproape şaptezeci şi cinci la sută din populaţie este implicată în afacerile cu armele. Abilităţile pentru a fabrica o copie funcţională au fost transmise din tată în fiu de-a lungul mai multor generaţii. Vândute dese ori la o fracţiune din preţul originalelor, multe din aceste arme iau drumul spre Afaganistan şi, eventual, în alte părţi. Se pare că un număr mare de arme şi muniţii folosite de către talibani este de provinienţă din Darra Adam Khel.

Darra Adam Khel - arma sub forma de stilou

Arma sub forma de stilou. Photo credit

Mulţi armurieri din Darra Adam Khel posedă abilităţi de a reproduce orice armă de pe piaţă, de la arme anti-aeriene la mici arme mascate sub forma unui stilou.

„Nu este nimic ce nu se poate copia,” se lăuda un comerciant la BBC. „Voi ne aduceţi o rachetă Stinger şi noi vă facem o imitaţie care va fi greu de deosebit de original.”

Darra Adam Khel - armurier

Armurier din Darra Adam Khel. Photo credit

Şi aceast lucru probabil poate fi adevărat. Se spune că un armurier din Darra, poate face o copie a unei arme care nu a mai văzut-o în aproximativ zece zile. După ce primul exemplar a fost făcut, fabricarea fiecărui exemplar suplimentar ia două – trei zile. Instrumentele sunt primitive, însă fierarii confecţionează o reproducere exactă a oricărui  tip posibil de armă, de la pistoale-stilouri la puşti automate şi tunuri anti-aeriene. Copiile sunt reproduse atăt de minuţios încât chiar şi numărul de serie corespunde cu cel a originalului. Chiar dacă aceste reproduceri arată la fel ca originalul, totuşi există o problemă.

Darra Adam Khel - oţel obişnuit

Armele produse aici au totuşi o problemă, ele sunt făcute manual din oţel obişnuit. Photo credit

„O armă făcută manual din oţel obişnuit nu se compară cu o armă produsă într-o fabrică bine dotată din oţel de calitate cu folosirea utilajelor computerizate,” susţine Farid Shah, un armurier local care se ocupă cu fabricarea automatelor Kalashnikov şi puşti de calibru 12. Adăugând la acestea, că armele sale sunt voluminoase deoarece nu există nici o standartizare în cadrul atelierelor şi nu este posibilă înlocuirea pieselor. Prin urmare, în cazul dacă ceva nu merge bine toată arma trebuie să fie aruncată.

armurieri in Darra Adam Khel

Sunt peste 2500 de armurieri in Darra Adam Khel. Photo credit

Nimeni acum nu ştie când a început fabricarea armelor în Darra, dar locanicii susţin ca această îndelitnicire a fost adusă de un dizertor din armata Britanică, posibil în perioada revoltei din anul 1857. Membrii tribului au fost încântaţi să aibă la dispoziţie abilităţile acestui armurier britanic şi într-un interval scurt de timp Darra Adam Khel a devenit centru al fabircării armamentului ilegal. Cu toate acestea,  creşterea rapidă a acestei producţii de arme a început abea doar în 1979, după ce ruşii au invadat Afganistanul. Cererea de arme a crescut odată ce afganii au luat armele în mâini, şi acesta a fost unul din puţinele locuri unde se putea cumpăra o armă.

Darra Adam Khel - armurieri

Armurierii din Darra Adam Khel pot reproduce orce arma. Photo credit

Cincisprezece ani în urmă, Darra Adam Khel a început să producă copii de mine antipersonal, puşti mitraliere, tunuri mici şi chiar lansatoare de rachete. Surprinzător este faptul că tehnologia fabricării a acestor arme grele a fost primită nemijlocit de la guvernul ţării. În aprilie 1988, când un depozit de muniţii major a explodat în Rawalpindi, guvernul a vândut muniţiile distruse ca fier uzat comercianţilor de arme din Darra Adam Khel. Aşa aproape peste noapte producătorii de arme au obţinut tehnologiile de fabricare a minelor, mitralierelor şi lansatoarelor de rachete.

Darra Adam Khel - Atelier

Meşteşug transmis din tată în fiu. Photo credit

Mai târziu, când guvernul a descoperit că teroriştii folosesc arme fabircate în Darra   – împotriva propriilor forţe armate, au organizat raiduri asupra sătenilor care se ocupă cu fabricarea ilegală a armelor. Deşi Dramma Adam Khel este situat pe teritoriul Pakistanului, el este controlat de membrii tribului local care sunt mai presus ca legea pakistaneză.

Astăzi există peste 2500 de armurieri calificaţi în Darra Adam Khel, care sunt de părerea că prestaţia rea pe care o primeşte satul lor este nejustificată. Ei pretind că armele fabricate în Darra rareori ajung în mâinele teroriştilor, adăugând că armurierii servesc numai piaţa locală.

Încă imagini Darra Adam Khel

Darra Adam Khel

Armurierii din Darra Adam Khel reproduc chiar si arme anti-aeriene. Photo credit

Oraşul  Darra Adam Khel

Şaptezeci şi cinci la sută din săteni sunt implicaţi în producerea şi comercializarea armelor. Photo credit

Oraşul  Darra Adam Khel

Dacă o armă iese din funcţiune ea nu poate fi reparata, fiindcă nu există nici o standartizare. Photo credit

Darra Adam Khel - încaperi din spate

„Atelierele” sunt situate pe străduţele din spate şi cele laterale a strazii principale. Photo credit

Darra Adam Khel - arme din metal uzat

Armele sunt fabricate din metal uzat de şantierele navale. Photo credit

Darra Adam Khel - arme cu unelte simple

Armele sunt fabricate cu unelte simple de mana. Photo credit

Sursă: Express Tribune; BBC; NYTimes; Wikipedia

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>