Două săptămâni în munţi vă pot schimba sângele pe luni de zile

Adaptarea corpului uman la altitudini înalte

Oamenii se adaptează aproape imediat.

Corpul uman începe să se adapteze la mediile de înaltă altitudine imediat peste noapte, şi aceste modificări biologice se menţin luni de zile – chiar şi după ce persoana a revenit la altitudini mici.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au comparat sângele excursioniştilor de munte, examinând modul în care numeroasele modificări influenţează capacitatea celulelor roşii din sânge de a reţine oxigenul în medii cu emisii scăzute de oxigen – şi aceasta se întâmplă în ore numărate.

Descoperirea contrazice ipoteza care a durat jumătate de secol, ce sugera că corpul uman în mediile de mare altitudine începe să producă noi celule roşii în sânge, care sunt capabile de a furniza mai mult oxigen la muşchi şi alte organe decât sângele obişnuit.

Vedeţi şi: 46 de curiozităţi despre corpul uman

Ceea ce înseamnă că, în locuri precum Tabăra de Bază de pe Everest în Nepal, unde atmosfera conţine doar 53 la sută din oxigenul prezent în aerul de la nivelul mării, corpul uman înlocueşte treptat celulele sale roşii din sânge cu altele noi, cu versiunile lor mai performante, care se descurcă mai bine cu transportarea şi livrarea oxigenului.

„Aceasta a fost istoria pe parcursul ultimilor 50 de ani”, a spus Robert Roach (en), directorul şi investigatorul principal al Centrului de Cercetare a Altitudinilor de la Universitatea din Colorado.

Dar, există o mare problemă cu această presupunere. În timp ce acest lucru ar putea fi valabil pentru populaţiile care petrec întreaga lor viaţă la altitudini înalte, în medii cu emisii reduse de oxigen, cum ar fi cei care trăiesc în munţii tibetani şi muntenii din Anzi, aceasta nu se potriveşte cu experienţele alpiniştilor şi schiorilor.

Din motivul că, corpul vostru produce aproximativ 2 milioane celule roşii noi în fiecare secundă (en), este nevoie de săptămâni pentru ca ele toate să fie înlocuite.

Aşa dar, cum supraveţuiesc excursioniştii acolo, dacă este nevoie de săptămâni pentru a se adapta?

După cum subliniază Lovett (en), „chiar şi oamenii obişnuiţi se pot adapta în termen de câteva zile”.

Pentru a investiga ce se întâmplă în realitate, Roach şi colegii săi au lucrat cu voluntarii care au luat parte la un proiect numit AltitudeOmics, un studiu în curs de desfăşurare condus de Centrul de Cercetare a Altitudinilor (Altitude Research Centre), pentru aşi da seama ce schimbări biologice esenţiale au loc la oameni, în timp ce ei se aclimatizează la mediile de altitudine înaltă.

Ei au trimis 21 de voluntari sănătoşi (12 bărbaţi şi nouă femei cu o vârstă cuprinsă între 19 şi 23 de ani) la o tabără aproape de vârful munţiilor bolivieni, Chacaltaya – la o altitudine de 5 260 de metri.

Sângele lor a fost monitorizat înainte de ascensiune, la mai multe intervale în munte – inclusiv în timpul excursiei de 3.2 km – şi apoi după ce au coborât la 1 525 de metri, pe o perioadă ce a inclus şapte zile.

Vedeţi şi: Curiozităţi despre sânge şi date interesante

După o săptămână de odihnă, voluntarii au fost trimişi înapoi în munte pentru a  mai efectua excursia lor de 3.2 km încă odată.

Interesant, voluntarii au raportat că  a doua excursie în munte li s-a dat  mult mai uşor decât prima şi ei s-au descurcat mult mai bine a doua oară.

Acest lucru sugerează că voluntarii nu doar s-au adaptat în timpul primei excursii pe munte, dar, şi au reuşit să-şi păstreze modificările după ce au revenit la mediile cu o altitudine mai mică.

Când cercetătorii au analizat rezultatele testelor de sânge, ei au realizat că celulele roşii nu au fost înlocuite – ele s-au modificat, doar după câteva ore de expunere la altitudini înalte în prima zi.

De asemenea, echipa a constatat că multitudinea de schimbări legate de capacitatea celulelor roşii din sânge de a transporta şi furniza oxigen la muşchi şi organele vitale au fost mult mai complexe decât ei se aşteptau.

Aceasta este prima evidenţă vreodată primită în afara laboratorului, ce arată că celulele roşii din sânge  au suferit modificări biologice ca răspuns la medii de altitudine înaltă, şi după cum punctează Lovett (en), datorită faptului că celulele roşii trăiesc timp de aproximativ 120 de zile, modificările se vor menţine până nu vor fi înlocuite de altele noi.

„Pentru prima dată noi oferim dovezi convingătoare a adaptărilor celulelor sanguine roşii, care au loc la doar câteva ore de expunere la altitudine înaltă”, concluzionează echipa.

Acest lucru este foarte interesant, deoarece aceasta înseamnă că chiar dacă nu te naşti cu varaţii genetice (en), care asigură supraveţuirea a aproximativ 140 de milioane de oameni, ce trăiesc în permanenţă la altitudini înalte (mai mari de 2 500 de metri) în Africa de Est, Asia, America de Nord, Centrală şi de Sud, corpul vostru poate suferi în continuare schimbări pentru a face faţă provocărilor din mediile cu emisii scăzute de oxigen.

De asemenea, descoperirea ne-ar putea informa pe viitor asupra modului în care am putea trata leziunile soldate cu pierderi grave de sânge.

„Nivelul scăzut de oxigen este, de asemenea, o problemă atunci când traumele de la  accidente rutiere şi până la rănile prin împuşcare, cauzează pierderi de sânge”, spune Lovett.

„Găsirea unor modalităţi de a stimula capacitatea sângelui de a transporta oxigenul cu o viteză mai mare în astfel de situaţii de urgenţă… ar putea salva vieţi atât în sectorul civil cât şi pe câmpul de luptă”.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Proteome Research.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>