În SUA tocmai a fost aprobat primul „pancreas artificial”

Primul pancreas artificial
FDA (Food and Drug Administration – agenţia Statelor Unite responsabilă pentru promovarea şi protejarea sănătăţii publice) tocmai a aprobat un dispozitiv care adesea este menţionat ca „pancreas artificial”.

Aparatul realizat de Medtronic, este numit MiniMed 670G.

El a fost aprobat pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 cu o vârstă de peste 14 ani.

Acesta monitorizează în mod automat nivelul zahărului în sângele unei persoane şi administrează insulină în cazul dacă este necesar – fără a fi nevoie de verificări constante şi injectări.

MiniMed 670G - pancreas artificial

Diabetul este o afecţiune care se manifestă prin faptul că oamenii întâmpină greutăţi la procesarea zahărului.

În special, diabetul de tip 1,  este o boală autoimună ce are loc atunci când organismul uman ucide în mod eronat celule care ar trebui să producă insulină, un hormon care ajută oamenii să absoarbă  şi să proceseze zahărul din alimente.

Insulina este produsă şi eliberată prin pancreas – de unde şi se trage denumirea dispozitivului de „pancreas artificial”.

Numărul persoanelor cu diabet de tip 1 a crescut considerabil în ultimele decenii. Aceşti pacienţi optează adesea pentru faptul de a avea o pompă de insulină, care pe parcursul zilei ar putea administra insulina atunci când ea este necesară.

De asemenea, unii cumpără un monitor de glucoză, care este utilizat pentru a monitoriza în mod continuu nivelul zahărului din sânge; în acest fel un diabetic poate fi informat despre faptul dacă nivelurile lor sunt prea mici sau prea mari, pentru a găsi din timp o posibilitate de a le aduce la normal.

În schimb, MiniMed 670G, este denumit un sistem „hibrid cu buclă închisă”, după cum a spus într-o declaraţie Jeffrey Shoorin de la FDA (en), acesta este „o primă tehnologie de acest gen”: un prim sistem aprobat care combină atât monitorizarea glucozei cât şi pompa de insulină într-un singur dispozitiv.

Potrivit FDA, dispozitivul măsoară nivelul de zahăr din sânge la fiecare cinci minute, apoi răspunde prin trimeterea de insulină în organism sau prin păstrarea echilibrului.

De asemenea, diabeticii cu ajutorul acestui dispozitiv pot solicita manual o doză de insulină în timpul mesei.

Un studiu clinic al MiniMed 670G care a implicat 123 de persoane cu diabet zaharat de tip 1, nu a avut efecte adverse serioase (en), deşi FDA constată că „riscurile pot include hipoglicemia (scăderea concentratiei zahărului în sânge), hiperglicemia (creşterea concentratiei zahărului în sânge), precum şi iritarea pielii sau roşeaţa în jurul plasturelui de infuzie a dispozitivului”.

Deşi, dispozitivul este deja aprobat, Medtronic va mai efectua teste suplimentare, pentru a vedea cât de bine funcţionează el în situaţii reale din viaţă.

De asemenea, compania va efectua studii suplimentare pentru a vedea dacă acesta poate fi utilizat la copii cu vârstele cuprinse între 7 şi 14 ani.

„Ne-am angajat pentru pregătirea lansării comerciale cât mai rapide posibile”, a declarat într-un comunicat, Francine Kaufman (en), directorul medical al Grupului de Diabet de la Medtronic.

Iată cum arată aparatul:

Dispozitivul MiniMed 670G

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>