Jabuticaba: fructele exotice care cresc pe trunchiul arborelui

Jabuticaba - fructe exotice Brazilia

Jabuticaba fructe exotice din Brazilia. Foto credit

Jabuticaba este un arbore brazilian, supranumit Pom de Struguri, găsit în statele Minas Gerias şi Sao Paulo, din partea de sud a Braziliei. Fructul creşte direct din trunchiul şi ramurile copacului, care oferă arborelui Jabuticaba un aspect foarte neobişnuit. Fructul în sine este mic şi rotund, cu un diametru de aproximativ de 3 până la 4 centimetri, are de la o seminţă mare până la patru, o coajă groasă de culoare voilet închisă şi o pulpă gelatinoasă albă sau roz-albă.

În mod natural copacul poate înflori şi face fructe odată sau de două ori pe an, dar dacă este irigat în continuu, el poate înflori frecvent, şi da roadă anul împrejur în condiţii climaterice tropicale. În timpul sezonului în Minas Gerias, mii de vânzători vând jabuticaba proaspete în saci mici, trotuarele şi străzile sunt colorate în culoarea voilet-închisă a fructului.

Jabuticaba este în mare parte consumată proaspătă, dar din motiv că fructele încep să fermenteze doar după 3-4 zile de la recoltare, ele sunt adesea folosite pentru a face gemuri, tarte, vinuri tari şi lichioruri. Datorită termenului extrem de scurt de valabilitate, fructele proaspete sunt foarte rare pe pieţile din afara zonei de cultivare. Fructul de asemenea are multe utilizări medicale. Tradiţional, decoctul astringent(soluţie apoasă obţinută prin fierberea plantelor, folosită pentru combaterea secreţiilor organice exagerate) din pielea uscată a fructului este folosită ca un tratament pentru hemoptizie, astm, diaree şi pentru clătirea gurii în cazul inflamaţiei cronice a amigdalelor. El deasemenea are câţiva antioxidanţi puternici, compuşi anti-inflamatorii şi anti-cancer.
Deşi Jabuticaba creşte în majoritatea regiunilor din Brazilia, cea mai mare parte cresc în Minas Gerias. Asocierea cu acest stat este aşa de puternică încât pomul Jabuticaba apare pe stema oraşului Contagem, iar un alt oraş din Minas Gerias, găzdueşte festivalul anual Jabuticaba.


Sursă: Wikipedia

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>