Descoperirea exoplanetei Kepler-10c, măreşte speranţa de a găsi viaţă în alte lumi

kepler-10c

Această operă de artă prezintă cum Kepler-10c orbitează în jurul stelei sale, împreună cu o altă planetă de culoare roşie (Kepler-10b) care se vede în depărtare.

Astronomii au descoperit un nouă planetă stâncoasă care au poreclito „Godzilla Pământurilor” (Godzilla of Earths), care spun ei are implicaţii pozitive pentru existenţa vieţii şi lumi locuibile în afara sistemului nostru solar.

Nou găsita „mega – Pământ”, Kepler-10c, cântăreşte aproape de 17 ori mai mult ca Pământul şi este situată aproximativ la 560 de ani lumina depărtare, în constelaţia Draco.

Planeta sa dovedit a fi solidă, ce contravine teoriei existente care presupune că totul aşa de mare ar trebui să atragă gaz de hidrogen şi să devie o planetă gigant gazoasă precum Jupiter sau Neptun, care deasemeni e de 17 ori mai grea ca planeta Pământ.

Anunţul cu privire la descoperire a fost făcut de către Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică la întălnirea Societăţii Astronomice Americane din Boston.

„Acesta este Godzilla Pământurilor ” a declarat cercetătorul şi directorul Harvard Origins of Life Initiative, Dimitar Sasselov.

„Dar spre deosebire de monstrul din film, Kepler-10c, are o implicaţie pozitivă pentru viaţă.”

Planeta care este aproape de  29 000 de kilometri în diametru şi e de 2,3 ori mai mare ca Pământul, ea era deja cunoscută de cercetători, dar era considerată că ar fi un „mini – Neptun”, învelită cu un strat gros de gaz.

Oamenii de ştiinţă au utilizat instrumentul HARPS-North, instalat pe Telescopul Naţional Galileo (TNG) de pe insulele Canare, pentru a măsura masa planetei. Ei au descoperit că planeta cântăreşte de 17 ori mai mult ca pământul şi acest lucru a arătat că ea este mai degrabă compusă din roci şi alte substanţe solide, decăt din gaze.

Doctorul Dennis Stello, de la Facultatea de Fizică  a Universităţii din Sydney, a spus că teoriile existente nu pot fi utilizate pentru a  descrie existenţa planetei şi descoperirea dată va conduce ştiinţa înainte.

„Aceasta este un pic surprinzător la această planetă. Asta înseamnă că puteţi avea de fapt o mare planetă Pământ, care are o suprafaţă solidă pe care puteţi merge. În teorie ar putea fi viaţă dacă ea nu era să fie aşa de fierbinte precum este, ” a declarat Doctor Stello.

Sistemul Kepler-10 este considerată a că ar avea o vârstă de11 miliarde de ani, de două ori mai învârstă ca sistemul nostru solar. Aceasta înseamnă că ea sa format după trei miliarde ani  de la Marea Explozie (Big Bang).

Potrivit comunicatului de presă a Centrului Harvard-Smithsonian de Astrofizică, existenţa unei astfel de planete are „implicaţii profunde pentru istoria universului şi a posibilităţii existenţei vieţei”.

Sursă: SMH; CNET; Independent

 

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>