Lacul Qiandao: Lacul cu o mie de insule şi oraşe antice scufundate

Lacul Qiandao

Lacul Qiandao – lac cu mai mult de o mie de insule.

Lacul Qiandao sau Lacul celor o Mie de Insule este situat în Zhejiang, China, aproximativ la 150 de kilometri de oraşul Hangzhou. Este un lac format artificial după finalizarea hidrocentralei de pe râul Xin’an. În 1959 cu scopul de a construi Rezervuarul Xin’anjiang, valea a fost inundată cu apă care sa transformat într-un lac de acumulare sau rezervor cu o arie de 573 km pătraţi cu o capacitate de stocare de 17,8 km cubi. Lacul a primit o astfel de denumire pe motiv că este presărat cu 1078 de insule mari şi câteva mii mai mici de la un capăt la altul.

Lacul Qiandao - lacul a o mie de insule

Lacul Qiandao, cunoscut pentru apa sa limpede şi câteodată potabilă, este folosită pentru a produce renumita marcă de apă minerală Nongfu Spring. El de asemenea a devenit gazdă a unor păduri dese (peste 90%) şi insule exotice. În ultimul timp, a fost transformat într-un loc turistic cu insule tematice aşa ca Insula Pasăre (Bird Island), Insula Şarpe (Snake Island), Insula Maimuţă (Monkey Island), Insula Lacăt (care în Muzeul său de Lăcate deţine cel mai mare lăcat din lume) şi Insula pentru a vă Aminti din Copilărie (Island to Remind You of Your Childhood).

Shi Cheng sub apa

Orasul Shi Cheng sub apa. (Photo: Chinese National Geography)

Dar cea ce se află sub lac probabil este mult mai interesant şi preţios decât lacul în sine.
Înainte să fie inundată valea, la poalele muntelui Wu Shi (Muntele Cinci Lei) se aflau două oraşe antice magnifice – Shi Cheng şi He Cheng. Shi Cheng a fost construit cu mai mult de 1300 de ani în urmă în anul 621 d.Hr. , în timpul dinastiei Tang (618 – 907 d.Hr.) şi a fost cândva centru politic, economic şi cultural. He Chang este şi mai în vârstă: a fost înfiinţat în anul 208 d.Hr. pe timpul dinastiei Han (25 – 200 d.Hr.) ca un centru de afaceri de-a lungul râului Xin’anjiang.

Pictura orasul Shicheng restabilt

Aceasta este o imagine restaurata a orasului Shicheng din estul Chinei provincia Zhejiang. [Photo: Chinese National Geography]

Ambele He Cheng şi Shi Cheng au fost înecate în septembrie 1959 când guvernul chinez a decis că este nevoie încă de o hidrocentrală şi un rezervor pentru a hrăni populaţia în continuă creştere a oraşului Hangzhou. Împreună cu aceste două oraşe antice, au fost inundate alte 27 de oraşe, 1 377 sate, aproape 50 000 de hectare de teren agricol şi mii de case de locuit. Aproximativ 290 000 de oameni au fost strămutaţi la realizarea acestui proect. Indiferenţa completă a guvernului faţă de păstrarea a acestor oraşe antice este şocantă.
Oraşele He Chang şi Shi Cheng au rămas uitate pentru 40 de ani până în 2011, când Qiu Feng, un oficial local care se ocupa de turism, a discutat modalităţi pentru a oferi un nou divertisment pe Lacul Qiandao cu un club de scufundări din Beijing. El sa gândit să folosească oraşele, şi a întrebat scufundătorii dacă ei ar putea să se scfunde pentru a le privi.

Lacul Qiandao

Un arheolog examineaza arhitectura miraculos de bine conservata sub apa. [Photo: Chinese National Geography]

La 18 septembrie 2011 a fost făcută prima încercare de a ajunge la oraş. „Am avut noroc deodată ce ne-am scufundat în lac, noi am găsit peretele exterior al oraşului.” A declarat Qiu într-un interviu. Qiu a raportat repede despre descoperire administraţiei publice locale. Pe parcursul cercetărilor care au urmat, sa descoperit întregul oraş scufundat de zeci de ani, şi sa dovedit că a rămas intact. Chiar şi grinzile, şi scările de lemn s-au păstrat.
În 2005, departamentul local de turism au descoperit suplimentar încă trei oraşe antice. Pe 7 ianuarie 2011, oraşele antice au fost evaluate ca relicve la nivel provincial. În luna următoare, revista Geografică Naţională Chineză au tipărit fotografiile oraşului. Autorităţile au rămas încântate, dar problema cum să păstreze oraşele antice a rămas.
Unii au sugerat construirea unui zid de protecţie şi de pompat apa din oraş. Însă această metodă este foarte costisitoare şi pereţii nu vor fi capabili de a susţine aşa o presiune.
A fost apoi sugerat ca oraşele scufundate să fie deschise pentru turişti. Un submarin cu o lungime de 23,6 metri, o înălţime de 3,8 metri şi cu o capacitate de 48 de locuri a fost construit la un cost de 40 milioane de yuani (6,36 milioane de dolari) pentru vizite subacvatice. Dar la moment ce a fost terminat în 2004, submarinul nu a fost niciodată folosit. Oficialii locali au declarat că legile nu permit scufundarea submarinelor în apele interioare. Mai mul nu există reguli care ar regelmenta domeniul submarinelor civile. Chiar dacă vor fi aprobate oficial, submarinele pot provaca fluxuri puternice sub apă, care pot duce la deteriorarea clădirilor.
Unii experţi cred că cel mai bun lucru acum este de a lăsa lucrurile aşa cum sunt.

Înainte de a utiliza relicvele noastre culturale, noi trebu să le protejăm

, a spus Fang Minghua, fostul director al Biroului de Management al Patrimoniului Districtului Chun’an. El a spus că deocamdată tehnologia nu oferă opţiuni viabile.
Fang foloseşte un exemplu cu două grinzi de lemn din oraşul vechi care treptat au început să se micşoreze când au fost luate din mediul lor subacvatic şi expuse la aer. Apa oferă o protecţie mai bună lemnului; expunerea la aer creşte posibilitatea de deteriiorare. În plus, păreţii sunt fragili şi s-ar putea prăbuşi ca urmare a modificării curenţilor de ape. Fang sugerează că navigaţia, pescuitul, sau săpatul nisipului trebuie interzise.
La sfârşitul anului 2002 , Institutul de Mecanică a Academiei Ştiinţifice Chineze a propus construirea unui aşa zis pod a lui Arhimede, deasemeni cunoscut sub numele de tunel suspendat. Podul lui Arhimede este un proect dificil. Şapte ţări la moment efectuează cercetări cu privire la realizarea acestui proect unele din care sunt Norvegia, Japonia, Elveţia, Brazilia, şi Statele Unite ale Americii. În cazul în care Podul lui Arhimede pentru Lacul Qiandao va fi realizat acesta va fi primul pod real de acest fel.

Lacul Qiandao

Lacul Qiandao

Lacul de acumulare Qiandao

Lacul Qiandao - lacul a o mie de insule

Lacul Qiandao

Lacul Qiandao

Lacul artificial Qiandao

Sculpturi gravate sub apa

Sculpturile gravate splendit pe cladiri pot fi vazute dupa ce au fost descoperite sub apa de un grup de arheologi chinezi. [Photo: Chinese National Geography]

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>