Li-Fi tocmai a fost testat în lumea reală, şi este de 100 de ori mai rapid decât Wi-Fi

Tehnologie Li-Fi
Aşteptaţi-vă să auziţi mult mai mult în lunile ce urmează, despre Li-Fi, o tehnologie wireless care transmite date la mare viteză folosind comunicarea prin lumina vizibilă (VLC – visible light communication).

Datorită oamenilor de ştiinţă în condiţiile de laborator, folosind Li-Fi, s-a atins viteza de 224 gigabiţi pe secundă la începutul acestui an, potenţialul acestei tehnologii este în măsură să schimbe total modul în care folosim internetul.

Şi acum, oamenii de ştiinţă au scos Li-Fi din laborator pentru prima dată, testândul în birourile şi mediile industriale din Tallin, Estonia, raportând că ei pot realiza o viteză de transmitere a datelor de până la 1 GB pe secundă, ce este de 100 de ori mai rapid decât viteza medie actuală a Wi-Fi.

„Facem câteva proiecte-pilot în diferite industrii unde putem utiliza tehnologia VLC (visible light communication)”, a spus pentru IBTimes UK, Deepak Solanki, directorul general al companiei tech estonă, Velmenni.

„În prezent, am conceput o soluţie de iluminat inteligentă pentru un mediu industrial unde comunicarea de date se face prin intermediul luminii. Noi, de asemenea, facem un proiect pilot cu un client privat unde creăm o reţea Li-Fi pentru accesare a internetului în spaţiul lor de birouri”.

Li-Fi a fost inventat de Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia încă în 2011, atunci când el pentru prima dată a demonstrat că prin pâlpâirea luminii dintr-un singur LED, el poate transmite mai multe date decât printr-un turn celular.

Doar gândiţi-vă, acest record de laborator de 224 gigabiţi pe secundă, corespunde cu 18 filme de 1,5 GB fiecare fiind descărcat în câte o secundă.

Tehnologia foloseşte Visible Light Communication (VLC), un mediu care foloseşte lumina vizibilă între 400 şi 800 terahertz (Thz). Aceasta în esenţă funcţionează ca o formă avansată a Codului Morse, la fel ca o flacără care se aprinde şi se stinge după unu anumit ritm transmite un mesaj secret, comutarea unui LED on şi off la viteze extreme poate fi folosit pentru a scrie şi a transmite anumite lucruri printr-un cod binar.

Şi în timp ce aţi putea fi îngrijorat despre faptul că tot acest pâlpâit într-un mediu de birou ar putea conduce la înnebunire, nu vă faceţi griji, vorbim de LED-uri care pot fi stinse şi aprinse la o viteză imperceptibilă cu ochiul liber.

Mediu Li-Fi

Beneficiul Li-Fi de Wi-Fi, în afară decât potenţialul unei viteze mai rapide, este că, deoarece lumina nu poate trece prin pereţi, o face mult mai sigură, şi cum a menţionat Anthony Cuthbertson pentru IBTimes UK, acest lucru înseamnă, de asemenea, că există mai puţin amestec între dispozitive.

În timp ce Cuthbertson spune că Li-Fi, probabil, nu va substitui complect Wi-Fi -ul în următoarele decenii, cele două tehnologii ar putea fi folosite împreună pentru a realiza reţele mai eficiente şi mai sigure.

Casele noastre, birourile, clădirile industriale au fost deja echipate cu infrastructură pentru a furniza Wi-Fi, şi înlăturarea ei pentru a o înlocui cu tehnologia Li-Fi nu este realizabil, ideea este de a moderniza dispozitivele pe care le avem pentru a putea lucra cu tehnologia Li-Fi.

Echipe de cercetare din toată lumea lucrează la asta. Experţii Li-Fi au raportat pentru Conversation luna trecută că Haas şi echipa sa au lansat PureLiFi, o companie care oferă aplicaţie plug-and-play pentru acces securizat la internet wireless cu o capacitate de 11,5 MB pe secundă, care este comparabilă cu prima generaţie Wi-Fi.

Iar compania tehnică franceză Oledcomm este în proces de instalare a propriei tehnologii Li-Fi în spitalele locale.

Dacă încercările similare ca acesta vor avea succes, am putea realiza visul prezentat de Haas în 2011 la TED talk unde fiecare va avea acces la Internet prin intermediul becurilor LED în casa lor.

„Tot ce trebuie să faceţi este să montaţi un microcip pentru fiecare dispozitiv de iluminare şi acest lucru apoi va combina două funcţionalităţi de bază: iluminarea şi transmiterea de date fără fir”, a spus Haas.

„În viitor noi nu numai vom avea 14 miliarde de becuri, dar vom putea avea 14 miliarde de Li-Fi becuri răspândite la nivel mondial pentru un mediu mai curat, verde şi chiar mai luminos”.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>