Hoinarul Curiosity a găsit metan pe Marte: Ce ar putea însemna aceasta pentru viaţă

Apă pe Marte

Posibilile surse de metan pe Marte

Hoinarul Curiosity de la NASA a făcut recent o descoperire surprinzăzoare pe Marte ce poate apropia oamenii de ştiinţă de răspunsul la întrebarea dacă a fost cândva viaţă pe Planeta Roşie.
Hoinarul Curiosity a descoperit o efemeră ridicare a nivelului de metan, încă în locul unde a aterizat, în craterul Gale. Pe parcursul a patru măsurători în două luni pe Marte, nivelurile medii de metan creşteau de 10 ori înainte de a dispare, dar cauza fluctuaţiei este încă necunosccută.
Cercetătorii sunt deosebit de interesaţi de a găsi metan pe lumi extraterestre deoarece organismele vii produc o cantitate imensă de gaz pe Pământ. Cu toate că găsirea unei cantităţi semnificative de metan pe Marte – nu este un semn sigur a prezenţei vieţei în trecut sau prezent – procesele geologice deasemeni produc gaz – totuşi e un bun punct de plecare, potrivit oamenilor de ştiinţă.
„La moment, e prea mult de o măsurătoare într-un singur punct pentru ca noi întradevăr să sărim cu concluzii,” a declarat Paul Mahaffy pentru Space.com, unul din autorii noului studiu referitor la metan, de la Centrul de Zboruri Spaţiale al NASA din Greenbelt, Maryland. „Deci, tot ce putem face întradevăr este de a expune posibilităţile. Şi cu siguranţă ar trebui să avem o minte deschisă. Posibil există microbi care emană metan, dar desigur noi nu putem afirma aceasta cu siguranţă. Acum aceasta este doar o speculaţie.”

Sursă: Space.com

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>