Nanoparticulele de fier trezesc sistemului imunitar pentru a lupta cu tumorile

Nanoparticulele de fier în lupta cu tumorile

Resetează corpul nostru împotriva cancerului

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou mod de tratare a cancerului, cu nanoparticule de fier, care au fost capabile să dea start sistemului imunitar pentru a ataca tumorile la o grupă de şoareci.

În cadrul studiului, macrofagii (celulele albe din sânge) au luptat împotriva răspândirii tumorilor după administrarea unei doze de nanoparticule de fier, stopând răspândirea cancerului.

Pe lângă faptul micşorării tumorilor existente la şoareci, acest tratament a oprit răspândirea tumorilor canceroase prin corp, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford  şi Oregon Health & Science.

„A fost foarte surprinzător să descoperim că nanoparticulele au activat macrofagele, astfel încât, ele au început să atace celulele canceroase la şoareci”, a declarat cercetătorul (en) Heike Daldrup-Link de la Stanford.

„Noi credem că acest concept ar trebui să se respecte şi la pacienţii umani”.

Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au efectuat primele teste a unui „vaccin universal contra cancerului”

Cercetătorii au folosit ferumoxitol pentru testele lor, un supliment de fier deja disponibil pe piaţă, ce serveşte pentru tratarea anemiei, ce se manifestă prin faptul că organismul nu are suficient fier natural în organism.

Iniţial, ideea a fost de a folosi nanoparticulele de fier, cau un fel de cal Troian, care se vor strecura prin chimioterapie în tumori.

Totuşi, după cum s-a dovedit, grupului de control al şoarecilor – căruia i s-a administrat fier fără chimioterapie – au arătat cele mai bune rezultate n ceea ce priveşte suprimarea tumorii.

Testele ulterioare efectuate pe celulele dintr-un vas, au stabilit că anume macrofagii au fost aceia care s-au luptat cu cancerul după ce au primit fier –  de regulă, odată ce tumorile ajungeau la o anumită dimensiune, aceste macrofage încetau să atace tumorile şi începeau să ajute la creşterea lor.

Macrofagele atacă celulele canceroase

Credit: Amy Thomas/Stanford University School of Medicine

Cercetătorii cred că fierul şi macrofagele au fost capabile să repornească cumva apoptoza celulară (moartea naturală programată a celulelor) în interiorul tumorilor.

Vedeţi şi: Dieta vegetariană îndelungată modifică ADN-ul uman crescând riscul de cancer şi a bolilor de inimă

În timp ce, tratamentul nu este suficient de puternic pentru a elimina definitiv cancerul de sine stătător, el poate fi utilizat în combinaţie cu medicamentele existente.

Doza de ferumoxitol utilizată în teste a fost similară cu doza sigură administrată la tratarea anemiei, cu un efect anti-cancer de la fiecare doză care pare să dureze aproximativ trei săptămâni.

În testelele următoare, echipa a observat că nanoparticulele de fier au un efect supresiv asupra metastazei cancerului – un proces când tumorile se extind la ţesuturile şi organele din apropiere  – şi au descoperit că tratamentul a redus dimensiunea tumorii atunci când este efectuat înainte de introducerea formelor de cancer.

Acum, cercetătorii vor să lucreze asupra modurilor cum oamenii ar putea beneficia de la aceste efecte, ca un complement la chimioterapia existentă.

Deşi, deocamdată, efectele au fost observat doar la şoareci, echipa speră că nanoparticulele de fier ar putea ajuta pacienţii de a se restabili după dozele de chimioterapie – sau poate chiar curăţa celulele tumorale rămase după o intervenţie chirurgicală.

„În multe studii, nanoparticulele sunt considerate de cercetătorii, doar ca vehicule de medicamente”, a adăugat Daldrup-Link (en).

„Dar, ele pot avea efecte ascunse intrinseci pe care noi nu le vom aprecia până nu ne vom îndrepta privirile la însăşi nanoparticule”.

Concluziile au fost publicate în Nature Nanotechnology.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>