NASA a descoperit că Pământul are o a doua mică lună

2016 HO3 - a doua mică lună a Pământului

Noul asteroid 2016 HO3 are o astfel de orbită în jurul soarelui care o păstrează ca pe un companion constant al Pământului.

Astronauţii Administraţiei Naţionale a Aeronauticii şi Spaţiului (NASA) au anunţat miercuri că au descoperit un mic asteroid pe orbita din jurul Pământului, care acţionează ca a doua lună a planetei.

Noul asteroid descoperit, numit 2016 HO3, orbitează în aşa fel soarele încât roca spaţială nu se abate prea tare de la Pământ, făcând-o un „cvasi-satelit” al planetei noastre, spun oamenii de ştiinţă.

Dimensiunea exactă a asteroidului nu este cunoscută, dar cercetătorii cred că are de la 40 metri până la 100 metri în lăţime.

„Calculele noaste indică că 2016 HO3, a fost un cvasi-satelit a Pământului pentru aproape un secol şi va continua să urmeze acest model de însoţitor al Pământului încă multe secole înainte”, a spus într-o declaraţie emisă miercuri, Paul Chodas, managerul Centrului NASA pentru Studierea Obiectelor din apropierea Pământului de la Laboratorul Jet Propulsion.

„Un alt asteroid, 2003 YN107, a urmat un model orbital similar pentru o perioadă, 10 ani în urmă, dar el a plecat din vecinătatea noastră.

Acest asteroid nou e mult mai strâns de noi”.

Asteroidul nu constituie o ameninţare pentru Pământ şi niciodată nu se apropie la o distanţă mai mică de 14.5 milioane de kilometri de planeta noastră.

Pentru comparaţie, luna mai mare a Pământului este la o distanţă medie de 363.104 kilometri.

Asteroidul a fost observat pentru prima dată pe 27 aprilie 2016, de telescopul pentru studiului asteroizilor Pan-STARRS 1 de pe Haleakala, Hawaii.

Acest telescop este exploatat de Universitatea din Hawaii a Institutului pentru Astronomie şi este finanţat de către Biroul de Coordonare a Apărării Planetei al NASA.

La nivel global, programele de detectare a asteroizilor au găsit mai mult de 13.500 obiecte de diferite dimensiuni în apropierea Pământului.

Aproximativ 1500 de obiecte noi sunt găsite în fiecare an în jurul Pământului.

Deja în acest an, au fost găsite aproximativ 953 de obiecte în apropiere de Pământ, potrivit Minor Planets Center (en).

NASA a estimat că mai mult de 90 la sută din asteroizii „ucigaşi ai Pământului”, cu un diametru mai mare de 4828 metri au fost deja descoperiţi.

Agenţia este acum axată pe găsirea de obiecte care sunt de 725 kilometri în diametru şi mai mari, care pot devasta un oraş sau o ţară în cazul dacă ar lovi Pământul.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>