Noul dinozaur descoperit poate rezolva misterul vechi de câteva decenii

Timurlengia euotica - misterul tirannozaurilor
Un tirannozauroid de dimensiunile unui cal poate explica modul în care micii prădători colţaţi din Cretacicul timpuriu au evoluat în carnivore uriaşe care au dominat pe Pământ între acum 80 milioane de ani şi  66 milioane de ani în urmă.

Timurlengia euotica din Uzbekistan, este mult aşteptatul  intermediar tirannozauroid de mărimi medii din Cretacicul Mijlociu: cu toate că el mai avea să se dezvolte până la dimensiunea T. rex (Tyrannosaurus Rex)  şi verilor săi apropiaţij, el deja se putea lăuda cu un sofisticat creier şi caracteristici senzoriale speciale.

Rezultatele sunt publicate în Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe Americane.

Datorită dimensiunilor lor gigantice şi simţurilor dezvoltate, prădătorii de vârf cum ar fi Tyrannosaurus şi Albertosaurus sau bucurat de un loc de top în lanţul trofic, atât în Asia cât şi în America de Nord până la evenimentul extincţiei masive de la sfârşitul Cretacicului.

Dar cum aceşti ultimi giganţi a Cretacicului (numiţi Tyrannosauridae) au ajuns să domine, rămâne neclar, din cauza unui decalaj frustrant de 20 de milioane de ani în registrul fosilelor de tirannozauri.

Noi ştim că ei au evoluat dintr-o descendenţă ancestrală de tirannozauroizi bazali, care îşi au originea cu mai mult de 100 milioane de ani înainte de T. rex.

Grupul a apărut pentru prima dată în registrul fosil al Jurasicului Mijlociu în urmă cu aproximativ 17o de milioane de ani în urmă, dar ei au rămas animale de pradă de al doilea nivel pe cea mai mare perioadă a istoriei lor, rareori depăşind masa unui cal.

Acum, Stephen Brusatte şi colegii săi de la Universitatea din Edinburgh au descoperit o specie nouă de tirannozaur care elimină golul după ambele aspecte, mărime şi ani, dintre vânătorul nesemnificativ al Cretacicului timpuriu şi tiranozaurizi.

Timurlengia euotica a fost recuperat din formaţiunea Bissekty în deşertul Kyzylkum din Uzbekistan.

El a trăit aproximativ 90 – 92 milioane de ani în urmă şi cântărea de la 170 până la 270 kg.

Când echipa a folosit scanarea microtomografică computerizată cu razele X  pentru a vizualiza structura internă a craniului fosilei foarte bine  conservate, ei au găsit semne a creierului şi a urechii interne caracteristice formelor Cretacicului târziu.

Noul gen a fost numit după domnitorul secolului al 14-lea din Asia Centrală, Timur Lenk (Tamerlan), iar partea nouă a numelui înseamnă ‘bine urecheat’, o trimitere la urechea internă mare.

„Să fiu sincer, nu prea ştiu ce să aştept de la tiranozaurul din Cretacicul mijlociu.

Acesta a fost un decalaj atât de mare în registrul fosil încât orice este posibil”,  a spus Brusatte pentru IFL Science.

„Eu aş prezice că ei au fost mai mari. Posibil nu de dimensiunile T.rex, dar mai mare decât un cal la sigur”, a mai spus Brusatte.

Analizele în relaţiile sale evolutive au arătat Timurlengia euotica ocupă o poziţie intermediară în arborele genealogic dintre cei mai vechi, cei mai mici şi cei mai mari tiranozaurizi.

În timp ce Timurlengia este doar o mică parte de date din ‘intervalul întunecos al istoriei dinozaurilor’, el sugerează că dimensiunea enormă s-a dezvoltat rapid în timpul Cretacicului târziu.

Succesul Tiranozaurilor şi rudelor sale apropiate se datorează inovaţiilor care au evoluat la strămoşii lor de dimensiuni mult mai mici.

„Creierul şi simţurile avansate, posbil au fost unele dintre caracteristicile care le-au permis să păşească în rolul celui mai mare prădător şi să devie unul de succes”, a adăugat Brusatte.

„Oportunitatea a apărut atunci când prădătorii giganţi (Allosaurus) în putere în mod misterios au dispărut”.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>