O femeie oarbă a recăpătat vederea după un tratament controversat cu celule stem

a recăpătat vederea

Ceva incredibil

Vanna Belton din Baltimore, SUA,  a fost oarbă mai mult de cinci ani, dar după ce a suferit o intervenţie chirurgicală în care celulele extrase din măduva sa osoasă au fost injectate în retina ochiului ochiului drept şi în nervul optic a ochiului ei stâng, ea şi-a recăpătat o parte din vederea ei.

„Când mi-am dat seama că pot vedea plăcuţele din înmatriculare, am început să merg pe jos în jurul cartierului citindu-le”, a spus ea pentru Baltimore Sun, adăugând că, este pentru prima dată începând din 2009, când ea poate să se orienteze prin împrejurimi fără baston.

În timp ce vindecare lui Belton este cu siguranţă remarcabilă, ea este, de asemenea, incredibil de uimitoare.

Medicul care a efectuat tratamentul cu celule stem, oftalmologul Jeffrey N. Weiss, a omis atâtea etape prealabile,  pentru ca Belton şi alţi 277 pacienţi ai săi să obţină mai rapid intervenţii chirurgicale, încât nici nu a putut explica ce şi cum funcţionează.

„Weiss nu a urmat etapele obişnuite ale studiilor clinice”, a raportat Meredith Cohn pentru Baltimore Sun.

„Printre altele, el nu a testat teoriile sale de tratament pentru început pe animale sau prin folosirea modelelor computerizate, sau să randomizeze încercările sale prin folosirea de celule stem sau placebo în participanţii la studiu.

El nu a testat procedura de sigurnaţă pe un grup mai mic înainte de a trece la un proces mai mare”.

În esenţă, ‘ruta tradiţională’ de laborator-la-animale-la-studii-clinice durează prea mult timp, a spus Weiss, aşa că el şi-a dat seama cum să ocolească regulile şi a început testarea după condiţiile proprii.

Tot ce trebuia să facă era să se înregistreze încercările sale umane la Institutul Naţional de Sănătate al SUA (NIH – S National Institutes of Health), care, de obicei, necesită aprobarea de la Direcţia de Control a Produselor şi Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) înainte ca orice medicament nou să fie testat pe oameni.

Şiretlicul este că, celulele stem nu sunt clasificate ca medicamente, acestea sunt extrase din corpul pacientului, foarte puţin prelucrate şi utilizate la acelaş pacient, aşa că Weiss a putut ocoli aprobarea FDA pentru a înregistra studiile sale la NIH.

El nu a avut nevoie de aprobarea şi supravegherea cercetării pentru o evaluare etică şi a luat de la Societatea de Medicină Celulară Internaţională un pro-stem grup de terapie celulară independentă cu sediul în Nevada.

Aşa că Weiss, care practică independent de orice universitate sau instituţie de cercetare, este acum liber să perceapă în jur de 20.000 de dolari per pacient pentru a efectua tratamentul său cu celule stem, fără a oferi vreo promisiune de vindecare pacienţilor săi.

Dar potrivit lui Cohn, Weiss raportează că 60 la sută din cei 278 pacienţi, care au devenit orbi din cauza unor boli cum ar fi degenerescenţa maculară şi glaucoma, au recuperat o parte din vedere ca urmare a procedurii.

El a publicat studiu privind cazul lui Belton în revista Neural Regeneration Research.

Belton a pierdut vederea în cursul câtorva săptămâni în 2009, din cauza unui caz sever de nevrită optică, inflamaţia nervului optic care provoacă o progresivă vedere neclară, deoarece nervul nu mai poate comunica cu creierul.

Până nu demult, umbrele întunecate erau singurul lucru pe care le putea distinge, ea folosea un baston şi diverse dispozitive tehnologice pentru a se orienta.

După ce a trecut procedura chirurgicală de 4.5 ore a lui Weiss, în care celule stem extrase din măduva osoasă a şoldului au fost injectate într-o zonă diferită pentru fiecare ochi, ea a recăpătat o parte din vederea ei.

Ea poate acum citi meniurile şi semnele pe stradă, a se deplasa fără baston şi pentru prima dată după cinci ani a văzut faţa soţiei sale.

Trebuie să subliniem că procedura încă nu este un leac, Belton este considerată din punct de vedere juridic încă oarbă, şi mai degrabă decât a vedea totul, ea poate face numai ‘insule’ de vedere într-o mare de nimic, raportează Cohn.

Dar, vă va fi foarte greu să găsiţi pe cineva care nu ar plăti 20 de mii de dolari, pentru a obţine cel puţin o parte din vederea sa înapoi.

Problema constă în faptul că, Weiss a ‘tăiat aşa de multe colţuri’, încât nimeni nu poate explica, de fapt, modul în care funcţionează tratamentul.

De exemplu, cum se explică faptul că Belton şi-a recăpătat vederea ambilor ochi, în ciuda faptului că celule stem au fost injectate în retina ochiului drept şi în nervul optic a ochiului ei stâng?

Aceasta înseamnă că nu contează unde sunt injectate celulele stem în ochi, iar dacă acesta este cazul, cum acest lucru funcţionează?

Weiss spune că, în cele din urmă, el sau altcineva îşi va da seama cun funcţionează, totuşi cercetările anterioare punctează două posibilităţi, fie celulele stem injectate reînvie celule stem defectuoase din ochii pacienţilor sau le înlocuiesc.

„Timp de mulţi ani noi nu am ştiut cum lucrează penicilina,dar, între timp, ea a salvat multe veţi”, a spus Weiss pentru Baltimore Sun.

„Este un orgoliu să se creadă că ceva nu poate funcţiona până când nu înţelegi cum funcţionează. … Mai important este ceea ce vede pacientul, nu ceea ce văd eu”.

Chiar acum, se fac o serie de studii clinice în SUA, care, de asemenea, investighează potenţialul tratamentului cu celule stem, dar primele rezultate se aşteaptă nu mai devreme de finele acestui an.

La sfârşitul anului trecut, sa mai raportat despre prima persoană din Maria Britanie care a primit un tratament cu celule stem, îndreptat spre recuperarea vederii (încă se aşteaptă anunţarea rezultatelor) , aşa că, cu siguranţă vom mai auzi multe despre aceasta în viitorul apropiat.

Ceea ce alţi cercetători din domeniu într-adevăr speră să vadă, este un raport adecvat cu privire la cei 278 pacienţi a lui Weiss, pentru a putea fi evaluat şi a căuta indiciile care ar explica mecanismul care restaurează vedera la unii, dar nu şi la alţii.

Un alt dezavantaj la cercetarea rezultatelor înainte de a înţelege pe deplin procesul este faptul că, nu este clar dacă tratamentul în continuare va afecta sau va opri progresul lui Belton şi a altor pacienţi trataţi de Weiss.

Belton este programată pentru a primi mai multe injecţii cu celule, dar a fost avertizată că deşi e posibilă o îmbunătăţire a vederii, s-ar putea, de asemenea, să piardă vederea care a fost restabilită.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>