Oamenii de ştiinţă recent au descoperit bacteriile care pot digera plasticul

Deşeuri plastic - bacteriile care pot digera plasticul

Ura !!! Au fost găsite bacteriile care pot digera plasticul. Poftă Bună!

Noi producem peste 300 de milioane de tone de materiale plastice în fiecare an, utilizate peste tot de la ambalaje la haine.

Capacitatea lor de adaptare este mare atunci când doriţi să păstraţi un produs pe o durată îndelungată.

Dar, odată aruncate, materialele plastice persistă în mediu, umplând străzi, câmpuri şi oceane.

Fiecare colţ al planetei noastre a fost ruinat de dependenţa noastră de plastic.

Dar, acum noi am putea avea un ajutor în curăţarea mizeriei, sub forma unor bacterii care au fost găsite ronţăind pe sticlele aruncate în nămolul unui centru de reciclare.

Materialele plastice sunt polimeri, molecule subţiri şi lungi create din numeroase blocuri de construcţie (monomeri) ce se repetă.

Acestea sunt legate încrucişat unele de altele pentru a construi o plasă durabilă şi adaptabilă.

Cele mai multe materiale plastice sunt fabricate din monomeri pe bază de carbon, astfel încât, în teorie, ele sunt o bună sursă de hrană pentru microorganisme.

Dar, spre deosebire de polimerii naturali (cum ar fi celuloza din plante), materialele plastice, în general nu sunt biodegradabile.

Bacteriile şi fungii au co-evoluat cu materialele plastice, care cu timpul toate vin cu noi metode de a valorifica resursele din materia moartă.

Dar, materialele plastice sunt prezente de doar aproximativ 70 de ani.

Aşa că microorganismele, pur şi simplu nu au avut suficient timp pentru a evolua componentele necesare pentru a se agăţa de fibrele din plastic pentru a le rupe în părţi componente, iar apoi să utilizeze substanţele chimice rezultate ca sursă de energie şi carbon de care ele au nevoie să crească.

Inovaţie în materia enzimelor

Acum o echipă de la Universitatea din Kyoto, scotocind prin grămezile de deşeuri, au găsit un microb ronţăind din plastic (en).

După cinci ani de căutări printre 250 de probe, ei au izolat o bacterie care ar putea trăi pe polyethylene terephthalate (PET), un material din plastic universal utilizat în sticle şi articole de îmbrăcăminte.

Ei au denumit noua specie de bacterie, Ideonella sakaiensis.

Aţi putea crede că aceasta este o redifuzare a unei poveşti vechi, în care microbii au fost deja prezentaţi ca salvatori ai planetei (en).

Dar aici, există câteva diferenţe importante.

În primul rând, în rapoartele anterioare era dificilă cultivarea fungiilor, pe când în acest caz microbii sunt uşor de cultivat.

Cercetătorii, mai mult sau mai puţin, au lăsat PET-uri într-un vas cu cultură bacteriană şi alţi nutrienţi, şi câteva săptămâni mai târziu tot plasticul a dispărut.

Digerarea plasticului de către bacterii

În al doilea rând, inovaţia reală, este că echipa a identificat enzimele pe care le utilizează Ideonella sakaiensis pentru a accelera reacţiile chimice necesare.

Unele enzime ajută la digestia alimentelor noastre, dezmembrându-le în blocuri uşor asimilate de organismul uman.

Fără enzimele necesare organismul nostru nu poate avea acces la anumite surse de hrană.

De exemplu, persoanele care au intoleranţă de lactoză nu au enzima care descompune zahărul lactozei găsit în produsele lactate.

Şi nici un om nu poate digera celuloza, în timp ce unii microbi pot.

Ideonella sakaiensis pare a fi evoluat o enzimă eficientă pe care bacteriile o pot produce atunci când aceasta este într-un mediu care este bogat cu PET-uri.

Cercetătorii din Kyoto au identificat gena din ADN-ul bacteriei responsabilă de enzima digeratoare de PET-uri.

Apoi ei au fost capabili să producă mai multe enzime şi apoi să demonstreze că PET-ul ar putea fi defalcat numai cu enzima.

Prima reciclare reală

Aceasta deschide o nouă abordare în decontaminarea şi reciclarea plasticului.

În prezent, cele mai multe sticle de plastic nu sunt cu adevărat reciclabile.

Companiile de ambalare, în general preferă plastic ‘virgin’ proaspăt făcut, care este creat din materii chimice prime, de obicei derivat din petrol.

Enzimele ce digerează PET-urile oferă o modalitate de a recicla cu adevărat plasticul.

Ele pot fi adăugate în cuvele de deşeuri, astfel destrămând sticlele sau alte articole de plastic în produse chimice uşor de tratat.

Acestea pot fi utilizate pentru fabricarea materialilor plastice proaspete, creând un sistem de reciclare adevărat.

Enzimele fabricate sunt deja utilizate într-o gamă largă de articole de zi cu zi.

Praful biologic pentru spălat conţine enzime care digeră petele grase.

Enzimele cunoscute ca cheag, care sunt folosite pentru întărirea brânzei, cândva erau colectate din intestinele viţeilor şi meilor, acum sunt fabricate folosind bacterii construite genetic.

Poate vom putea folosi în curând o metodă similară de fabricare pentru a curăţa mizeria noastră.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>