Oamenii de ştiinţă se străduie să se ţie în mâini după posibilul semnal de unde gravitaţionale

Undele gravitaţionale

Tweet-ul cosmologului pare să confirme zvonurile despre descoperirea care ar putea „deschide o fereastră nouă în univers”.

Nu e pentru prima dată, când lumea fizicii se umple de zvonuri că undele gravitaţionale au fost detectate de oamenii de ştiinţă din SUA.

Lawrence Krauss, un cosmolog de la Universitatea de Stat din Arizona, a lansat un mesaj în Twitter că a primit o confirmare independentă a unui zvon care a circulat de luni de zile, adăugând: „Undele gravitaţionale posibil au fost descoperite!!”

Excitantul centru al experimentului de lungă durată cunoscut sub numele de Observatorul de Unde Gravitaţionale Avansatul Interferometru Laser (Ligo – Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) în Handford, Washington şi Livingston, Louisiana, care utilizează detectoare, pentru a căuta valuri în ţesătura spaţiu-timp.

Potrivit zvonurilor oamenii de ştiinţă a echipei sunt în curs de a scrie o lucrare care va descrie un semnal de undă gravitaţională. În cazul în care un astfel de semnal există şi este verificat, acesta ar confirma una dintre prezicerile cele mai dramatice ale teoriei relativităţi generale a lui Albert Einstein, vechi de o sută de ani .

Vedeţi şi: 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante

Krauss a spus el a fost încrezut la 60% că zvonul era adevărat, dar a spus că va trebui întâi să vadă datele oamenilor de ştiinţă înainte de a trage concluzii cu privire dacă semnalul este autentic sau nu.

Cercetătorii după o colaborare mare la fel ca Ligo vor avea mai întâi o lucrare verificată pe plan intern înainte de a o face  publică şi a chema o conferinţă de presă.

În 2014, cercetătorii de la un alt experiment din SUA, numit BICEP2, au chemat o conferinţă de presă pentru a anunţa descoperirea undelor gravitaţionale, dar alţi au subliniat faptul că semnalul ar putea fi în întregime datorat prafului cosmic.

Vorbind despre echipa Ligo, Krauss a spus: „Ei vor fi extrem de precauţi. Nu este nici un motiv pentru ei pentru a face o afirmaţie de care ei nu sunt siguri.”

Dacă undele gravitaţionale au fost descoperite, astronomii le-ar putea folosi pentru a observa cosmosul într-un mod care până în prezent era imposibil.

„Noi am putea avea o nouă fereastră în univers”, a spus Krauss. „Undele gravitaţionale sunt generate de cele mai exotice şi ciudate locaţii a universului, precum marginea găurii negre de la începutul timpului. Suntem destul de siguri că ele există, dar nu am fost capabili să le folosim pentru a sonda universul”.

Einstein a prezis că undele vor fi produse de evenimente extrem de violente cum ar fi coliziunile între două găuri negre. În timp ce undele gravitaţionale se răspândesc, ele comprimă şi întind spaţiul-timpul. Astfel, valurile ar putea fi preluate de fasciculele laser care măsoară cele mai mici schimbări pe lungimea a 4 km de tuburi de la Ligo.

Enginerii au adăugat ocazional semnale sintetice la datele Ligo pentru a testa echipamentul. Deşi, a fost conceput pentru a imita semnalele valurilor gravitaţionale, Krauss a spus că a auzit explicit că semnalul nu a fost adăugat în mod artificial.

„Nu ştiu dacă zvonul este adevărat”, a spus Krauss pentru Guardian. „Dacă nu voi auzi nimic în următoarele două luni, o să conchid că nu este adevărat”.

Gabriela Gonzalez, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea de Stat din Louisiana şi purtătorul de cuvânt pentru colaborarea cu LIGO, a spus pentru Guradian: „Instrumentele LIGO la moment colectează încă date şi este nevoie de timp pentru a le analiza, interpreta şi revizui rezultatele, aşa că nu avem încă nici un rezultat de a împărtăşi.

Noi ne mândrim cu aceea că revizuim cu atenţie rezultatele noastre înainte de a le publica şi pentru rezultate importante, ne-am propus pentru a cere ca lucrările noastre să fie mai întâi evaluate înainte de anunţa careva rezultate, aceasta, de asemenea, ea timp!” a spus ea.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>