Prima insulă alimentată numai cu energie verde

El Hierro - energie verde

El Hierro prima insulă care se va alimenta doar cu energie verde.

Cea mai mică şi puţin cunoscută dintre insulele Canare din Spania, El Hierro, a atras atenţia asupra sa, devenind prima insulă din lume, care se alimetează energetic de sine stătător combinând doar energia eoliană şi a apei.

Parcul eolian care se va deschide la sfârşitul lui Iunie va transforma rafalele de vânt, care răscolesc stâncile abrupte şi munţii verzi a insulei vulcanice, în electricitate. Cinci turbine instalate la vârful de nord – est al El Hierro lângă capitala Valverde vor avea o putere totală de 11.5 megawaţi, energie mai mult decât suficientă pentru a satisface cererea a aproximativ 10.000 de locuitori  de pe insulă şi  a instalaţiilor lor de desalinizare a apei, mari consumatoare de energie electrică.

Deşi alte insule din întraga lume sunt alimentate cu energie solară şi de vânt, experţii susţin că El Hierro este prima care asigură o aprovizionare constantă de energie electrică prin combinarea energiei eoliane şi de apă şi cu nici o conexiune la vreo reţea de energie lectrică din afară.

Surplusul de energie de la turbinele eoliene va fi folosit pentru a pompa apă dintr-un rezervor din apropirea portului la unul mai mare amplasat lângă craterul vulcanic, situat la aproximativ la 700 de metri deasupra nivelullui mării. Cândvântul va fi prea slab sau nu va fi deloc, apa de aici va fi îndreptată în jos, spre un rezervor mai inferior, trecând prin turbine pentru a genera, în rezultat, energie electrică.

„Acest sistemt ne garantează o furnizare a energiei electrice stabile„, a declarat directorul centralei electrice eoliene Gorona del Viento, Juan Manuel Quintero care supraveghează ultimele teste până centrala va începe să funcţioneze.

Centrala va asigura 50% din cererea de energie electrică de pe insulă când va fi oficial inaugurată la sfârşitulu lunii Iunie, cifră, care va creşte până la 100% în lunile următoare. Schema dată va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 18,700 de tone pe an şi va elimina consumul anual a 40,000 barili de petrol anual pe insulă.

El Hierro va păstra staţia sa de alimentare enregetică prin combustibil ca rezrvă pentru orce eventualitate.

Prima din Lume

Insula face parte dintr-un proect novator iniţiat de IRENA (organizaţia internaţională pentru energie regenerabilă), precum şi a altor experţi ca Alain Gioda, istoric al climei a Institutului de Cercetare Ştiinţifică, din Franţa.

„Adevărata noutate a El Hierro constă în faptul că tehnicenii au reuşit să garanteze o producţie stabilă de energie electrică, la 100% doar folosind enregia verde renovabilă a vântului şi apei,  fără conectare la reţelele naţionale” a declarat Alain Gioda.

Energia eoliană a El Hierro a trezit interesul şi altor insule care doresc săi urmeze exemplul. Oficiali de pe Aruba, Hawaii, Samso din Danemarca, Oki din Japonia şi Indonezia.

„Este un proect novator de interes mondial şi unul din cele mai importante în producţia energiei renovabile”, a declarat preşedintele consiliului local, Alpidio Armas. „El Hierro poate fi un fel de laborator”, a adăugat el, fiind ca un exemplu pentru alte insule din lume care găzduesc aproximativ 600 milioande de oameni.

El Hierro, cea mai vestică din Insulele Canare Spaniole, a fost, deasemenea, invitată să prezinte proectul la mai multe conferinţe internaţionale, cun sunt cele din Malta şi Coreea de Sud.

El Hierro iniţiază să extindă prerogativele sale ce priveşte mediul mai departe, asigurând că până în 2020 toate 6000 de vehicule ale sale se vor deplasa pe electricitate datorită unui acord cu alianţa Renault-Nissan.

Construcţia centralei eoliene a costat 80 milioane de euro ($110 milioane).  Autorităţile insulei deţin 60% din centrală,  30% le deţine compania energetică spaniolă Endesa , o filială a grupului italian Enel, şi 10% le deţine institutul local tehnologic.

El Hierro a dost desemnat de UNESCO ca o Rezervaţie a Biosferei cu 60% a teritoriului său de 278 kilometri pătraţi protejate pentru conservarea diversităţii sale naturale, deasemeni se aşteaptă că energia verde va atrage vizitatori pe insulă, interasaţi de natură şi ştiinţă.

 

Sursă: Discovery: News

 

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>