Robotul – cub Cubli, poate balansa pe un colţ şi a se deplasa de sine stătător

Robotul - cub Cubli

Robotul Cubli – îşi păstrează echilibrul chiar şi la schimbarea unghiului suprafeţei pe care se află.

Învăţaţii institului Tehnic din Zurich au construit un cub robotizat, care foloseşte volantele pentru a se deplasa, şi deasemeni poate balansa pe un colţ.

Robotul cub are marimile laturilor de 15cm, conţine trei volante, fiecare lucreză cu propriul aşa numitul motor electric pas cu pas situat pe diferite părţi a cubului. Acesta deasemeni include senzori inerţiali , controleri ai motoarelor, acumulatoare şi microprocesoare.

Senzorii inerţiali permit procesorului să măsoare unghiul de înclinare şi viteza unghiulară a cubului. În momentul atingerii echilibrarii unghiulare se activează volantele (roţile) în combinaţie cu controlul direct al cuplului (Direct Torque Control  DTC) menţin cubul pe loc. Cubli îşi poate menţine echilibrul în caz de împingere sau la înclinarea suprafeţei pe care se află, pe deasupra el este capabil să se învârte pe loc sau să balanseze pe o margine.

Volantele cubului, în momentul aflării în modul silenţios, lucrează la viteză mare. În caz de frânare rapidă, cubul se fixează în poziţie verticală, după care volantele se mişcă în partea opusă pentru stabilizarea noii poziţii. Astfel, repetând aceste mişcări, cubul se poate mişca dintr-o parte în alta.

În cele din urmă, există speranţa, că aşa o tehnologie se va realiza spre exemplu, la roboţii folosiţi pentru explorarea altor planete.

Demonstraţia robotului – cub Cubli, realizat de Mohanarajah Gajamohan şi Raffaello D’Andrea, poate fi văzută mai jos.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>