26 de ruine antice care trebuie să le vizitaţi în decursul vieţei

Este incredibl că monumentele construite de civilizaţiile antice cu mii de ani în urmă ne bucură cu frumuseţea lor şi astăzi.

Admirarea acestor locuri este ca un pas înapoi în timp, ce ne face martori a vieţii care a încetat să existe mulţi ani în urmă.

De la băile romane din Anglia la peşterile Ajanta din India, am găsit 26 de ruine antice pe care toată lumea ar trebui să le viziteze în timpul vieţii.

Machu Picchu

Datând din secolele 15 – 16, Machu Picchu din Peru a fost o proprietate regală sau un loc sacru folosit de conducătorii incaşi în scopuri religioase . Sit-ul este format din peste 3000 de trepte şi mai mult de 150 de structuri de piatră. A fost descoperit abia în anul 1911, secole după ce invadatorii spanioli au distrus civilizaţia incaşă.
Ruinele incase de la machu picchu

Pompei

Pompei a fost un oraş prosper roman lângă Napoli, Italia, înainte de a fi acoperit de cenuşă după erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. Erupţia a ucis 2000 de oameni, dar oraşul a rămas intact în cenuşă până când nu a fost descoperit în 1748.
Pompei - ruine antice

Stonehenge

Ademenind aproape un milion de vizitatori pe an, Stonehenge-ul este o compoziţie circulară alcătuiă din 100 de pietre misterioase mari şi se estimează că a luat în jur de 1500 de ani strămoşilor noştri neolitici pentru al construi. Este una din cea mai veche minune a lumii din cele şapte.
Stonehenge - ruine din neolitic

Chichén Itzá Tinum

Sit-ul sacru Chichén Itzá în Tinum din Mexic, este unul din principalele centre Maya de pe peninsula Yucatan, are o bogată istorie de 1000 de ani. Prima aşezare a sit-ului datează cu anii 415-455 d.Hr.
Chichen itza - ruine mayaşe

Vedeţi şi: 29 Curiozităţi incredibile despre civilizaţia maya

Regiunea Angkor

Acoperind o suprafaţă mai mare decât New York-ul cu cele 5 districte ale sale, Angkorul din Seim Reap, Cambodgia, a fost locul a mai multor capitale a Imperiul Khmer în perioada dintre secolele 9 şi 15. Templul din secolul al 12-lea Angkor Wat este unul dintre cele mai venerate şi chiar apare pe steagul ţării.
Angkor - ruine Cambodgia

Colosseumul din Roma

Locul numeroaselor lupte de gladiatori şi animale, Colosseumul din Roma, Italia, a fost construit de împăratul Vespasian în anii 70-72 d.Hr. ca un cadou de distracţie pentru poporul roman.
Colosseum - ruine antice romane

Micene

Deşi în oraşul grec Micene au existat aşezări încă în timpul epocii Bronzului timpuriu, palatul care poate fi văzut astăzi datează cu secolul 14 î.Hr. Multe artefacte de artă au fost descoperite în mormintele din Micene.
Ruine - Micene

Cappadocia

Oraşul-basm Cappadocia din Turcia a fost sediul Imperiului Hitit, iar regiunea însăşi datează cu secolul 6 î.Hr. Relieful unic format din stânci şi munţi compuşi din tuf vulcanic au servit ideal ca fundaţii pentru construcţia caselor şi templelor.
Cappadocia - ruine Turcia

Petra

Situată între Marea Roşie şi Iordan, oraşul Petra a servit ca un conector între Arabia, Egipt şi Siria-Fenicia în timpurile preistorice. Înconjurată de munţi şi sculptată în stânca de o culoare roşie uimitoare, aceste ruine se deosebesc de toate celelalte.
Petra - ruine Iordania

Băile romane din Bath

Unul dintre cele mai populare sit-uri din patrimoniul Marei Britaniei, Băile romane din Bath, Anglia, au fost esnţiale pentru ritualul de baie zilnic al romanilor. Pe lângă admirarea băilor, vizitatorii deasemenea pot face un tur prin tunelurile de sub ele.
Baile romane - ruine romane Anglia

Efes

Acest oraş turc a fost metropolă a mai multor imperii, – Grec, Persan, Roman, Bizantin şi Otoman, şi aproape 300 000 de oameni au trăit în oraş în perioada sa înfloritoare din secolul 2 d.Hr. Astăzi vizitatorii mai pot vedea coloanele rămase de la templul zeiţei Artemis, una dintre cele şapte minuni a lumii antice.
Efes - ruine antice Turcia

Peşterile Ellora Maharashtra

Treizeici şi patru de mănăstiri şi temple construite în peretele unei stânci de bazalt alcătuiesc peşterile Ellora din Maharashtra, India. Sit-ul impresionant datează cu anii 600-1000 d.Hr. şi aduce un omagiu budismului, hinduismului şi jainismului.
Peşterile Ellora - ruine India

Rapa Nui

Situată la 3700 kilometri de coasta de vest a Chile, insula Paştelui (Rapa Nui în polineziană) este casa a misterioşilor Moai din Rano Raraku. Moai sunt 900 de statui de piatră izolate pe această insulă, fiecare din care cântăreşte 13 tone. Cu ce e scop şi la ce au servit aceste statui Moai este încă necunoscut.
Statuile Moai - ruine de pe insula Rapa Nui

Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat

Teotihuacán

Nu departe de Mexico, oraşul sfânt Teotihuacán găzdueşte monumente incredibil de mari aşa ca Templul Quetzalcoatl, piramidele Soarelui şi Lunii. Nu e de mirare că denumirea oraşului semnifică „Locul unde s-au creat zeii”.
Teotihuacán - ruine Mezoamerica

Ruine Giza

Cele trei piramide din Giza, care stau de-a lungul Nilului în nordul Egiptului sunt numite după cei trei regi care le-au construit, Khufu, Khafre şi Menkaure, şi datează cu dinastia a patra (în jurul anilor 2575-2465 î.Hr.).
Giza - ruine Egipt

Forumul Roman

Demarat ca cimitir etrusc în secolul al 7-lea î.Hr., complexul situat în Roma, Italia, acum este cunoscut sub numele de Forumul Roman, a crescut pentru a deveni un centru social, comercial şi politic a Imperiului Roman.
Forumul Roman - tuine romane

Peşterile Ajanta

Monumentele budiste care umplă peşterile Ajanta din Maharashtra, India, relatează povestiri care datează cu secolele 1-2 d.Hr. Aici sunt în total 29 de peşteri, cinci din care au fost temple iar 24 au fost mănăstiri.
Peşterile Ajanta - ruine India

Mesa Verde

Unele dintre cele mai bine conservate locuinţe cioplite în stâncă din SUA, situate în Parcul Naţional Mesa Verde Colorado au fost locuite de poporul ancestral Pueblo în anii 600 – 1300 d.Hr.
Mesa Verde - ruine  SUA

Grotele Longmen

Grotele Longmen se găsesc în provincia Henan din China şi includ peste 2300 de peşteri şi nişe sculptate în stânci calcaroase cu o lungime de mai mult de un kilometru. Statuile şi inscripţiile din grote alcătuiesc cea mai mare colecţie de artă a dinastiilor Wei şi Tang.
Grotele Longmen - ruine China

Bagan

Cunoscut ca un oraş templu, Bagan din Myanmar acoperă o importantă zonă de 27 kilometri pătraţi şi cuprinde aproximativ 2000 de monumente. În secolul al 9-lea, Bagan a servit ca un locaţie centrală din Birmania, care a fost unificată de regele Anawratha în jurul curentului religios numit Budismul Theravada.
Bagan - ruine Myanmar

Zidul lui Hadrian

Zidul lui Hadrian este cel mai mare monument roman din Marea Britanie. Se întinde pe o distanţă de aproape 129 de kilometri şi în unele locuri poate avea o înălţime de 6 metri. Construcţia peretelui a luat numai şase ani, la care au fost implicaţi aproximativ 15 000 de oameni, o faptă inginerească impresionantă.
Zidul lui Hadrian - ruine romane, Anglia

Tulum

În afară de plaje superbe, locuri pentru snorkeling şi diving renumite, Tulum, situat în Yucatan, Mexic, oferă ruine mayaşe impresionante care datează din anul 564 d.Hr. Tulum înseamnă perete în limba Yucatec, care se referă la faptul că aşezarea a fost înonjurată de o baricadă mare.
Tulum - ruine mayase

Templul Borobudur

Aflându-se în Java centrală din Indonezia, templul budist Borobudur a apărut în secolele 8-9. Templul a fost construit în trei nivele şi include în total 72 de statui budiste.
Templul Borobudur - ruine Indonezia

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc cu siguranţă îşi merită numele. Cosntrucţia zidului a început în secolul 3 î.Hr., dar secţiunea cea mai renumită şi cea mai bine conservată a zidului a fost construită între secolele 14 şi 17 d.Hr. Peretele a servit ca protecţie a imperiului chinez de invaziile din exterior.
Marele Zid Chinezesc - ruine China

Cartagina

Situată de-a lungul Gofului Tunis din Tunisia, Cartagina a fost întemeiată în secolul 9 î.Hr. A fost un imperiu comercial de succes cu o civilizaţie avansată până când nu a fost distrusă de romani în anul 146 î.Hr. După care pe ruinele vechii Cartagine a fost construită alta nouă.
Cartagina - ruine antice Tunisia

Palatul lui Diocleţian

Palatul lui Dioleţian este un palat vechi construit de împăratul roman Diocleţian la inceputul secolului 4, care astăzi formează centrul oraşului Split. Diocleţian a construit palatul masiv pregătindu-se pentru pensionare.
Palatul lui Diocleţian - ruine antice Croatia

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>