Tocmai a fost descoperit un meteorit gigantic în Argentina

Gancedo - meteorit gigantic descoperit în Argentina
Această săptămână în Argentina a fost descoperit un meteorit de 30 800 kilograme şi experţii l-au declarat ca unul dintre cei mai mari meteoriţi găsiţi vreodată pe Pământ.

Descoperirea a fost făcută la graniţa provinciei Chao, aproximativ la 1078 kilometri nord-vest de Buenos Aires, el a fost atribuit ploii de meteoriţi care a lovit regiunea în urmă cu mai mult de 4000 de ani.

Cu o greutate mai mare de 30 de tone, descoperirea a fost controversat numită al doilea cel mai mare meteorit de pe Pământ, dar până nu au fost finalizate testele suplimentare este prea devreme de a-i conferi acest titlu.

Regele necontestat al meteoriţilor găsiţi pe Pământ, este o mătăhală de 66 de tone numit Hoba, excavat în Namibia aproape un secol în urmă.

Deşi, meteoritul Hoba a fost dezgropat în totalitate la locul său de veşnica odihnă, în regiunea Otjozondjupa din Namibia, datorită dimensiunilor sale, el nu a fost niciodată ridicat la suprafaţă.

Se crede că el a lovit Pământul cu undeva 80 000 de ani  în urmă şi s-a estimat că are o vârstă între 190 de milioane şi 410 de milioane de ani.

Pretendentul rival pentru al doilea loc este meteoritul de 37 de tone El Chaco (en), descoperit în  acelaş câmp argentinian pe care a fost găsit noul meteorit.

Acum, experţii vor avea nevoie să efectueze cântăriri suplimentare, pentru a vedea dacă acest meteorit argentinian, numit Gancedo, îl poate depăşi pe acesta din urmă şi sa-şi asigure un loc după Hola.

„Deşi, am sperat la greutăţile înregistrate mai sus, noi nu ne-am aşteptat ca ele să depăşească 30 de tone”, a declarat această săptămână pentru agenţia de noutăţi Xinhia (en),  Mario Vesconi, preşedintele Asociaţiei de Astronomie din Chaco.

„Mărimea şi greutatea ne-a surprins”.

Meteoritul a fost descoperit în Campo del Cielo (ce semnifică „Câmpul raiului”), o zonă la graniţa a două provincii Chaco şi Santiago del Estero.

Acest loc suprarealist este găurit de cratere de pe urma meteoriţilor, aici pot fi găsite cel puţin 26 de cratere, pe o suprafaţă de doar  3 km pe 19,2 km, cel mai mare măsurând 115 pe 91 metri.

Se crede că această zonă a fost lovită de o ploaie puternică de meteoriţi undeva cu 4200 – 4700 de ani în urmă.

Se estimează că până acum aici au fost excavate 100 de tone de rămăşiţe spaţiale (en).

Acum noul meteorit va suferi o serie de teste, în primul rând pentru a confirma greutatea sa şi în al doilea rând pentru a dovedi statutul său actual de meteorit.

„Noi am putea compara greutatea cu celălalt meteorit găsit în această provincie. Deşi, noi ne-am aşteptat ca el să fie mai greu, noi nu am crezut că el va depăşi 30 de tone”, a declarat Vesconi pentru serviciul de presă al guvernului argentinian, Télam (en).

Conform unor estimări (en), meteoritul ar putea valora undeva 10-12 milione de dolari.

Cu scopul de a depăşi jefuitorii, echipa lui Vesconi va rămânea pe site pentru a căuta alţi meteoriţi similari după mărime ca Gancedo, a spus el pentru Nacion (es).

„Noi vrem să mergem mai departe, deoarece există multe de preluat”, a mai adăugat el.

Iată câteva fragmente de la excavare.

Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor. În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>