Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

10 animale adorabile pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climaterice

decembrie 11, 2015 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Liderii mondiali s-au reunit la Paris pentru a vorbi despre modul de a combate schimbările climaterice. Sunt unele animale a căror viitor este în pericol.

Schimbărea climei se referă la modificarea cursului mediului nostru înconjurător, aşa că aproximativ este imposibil de atribuit periclitarea unei specii nemijlocit ei. Dar speciile se confruntă cu decese în masă a animalelor (lumea a pierdut 50 de animale sălbatice în ultimii 40 de ani, potrivit Organizaţiei pentru Protecţia Mediului) şi oamenii de ştiinţă avertizează că schimbările climaterice cel mai probabil joacă un rol-cheie.

Iepurele şuierător – Pikas

Iepurele şuierător  - pe calde de dispariţie
Există mai multe tipuri diferite de iepuri şuierători în lume, inclusiv Iepurele şuierător american (American pika) şi vărul său, mult mai adorabil, Iepuraşul magic (Ili pika). Ambii sunt pe cale de dispariţie din cauza pierderii habitatului. Odată cu creşterea temperaturii, aceştea sunt forţaţi să-şi mute în continuare habitatul său montan.

Iepurii şuierători sunt foarte sensibili la temperatură; Iepurii şuierători americani pot muri dacă sunt expuşi la o climă cu o temperatură de 25 grade Celsius.

Leul de mare

 Leul de mare - animal pe cale de dispariţie
Pui de lei de mare morţi şi lihniţi au fost aruncaţi de valuri pe malurile Californiei într-un număr fără precedent ultimii ani.

Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre

Apele calde a Pacificului permit înflorirea algelor care produc o toxină numită acid domoic. Această toxină este mâncată de peştii care mănânca alge. Şi atunci când acest peşte este mâncat de leii de mare, ei de fapt ingerează otravă.

În acelaş timp, apele calde împing sardinele la nord, un furnizor cheie de alimentare pentru leii de mare.

Fenomenul El Niño, într-o oarecare măsură, provoacă întotdeauna astfel de probleme, dar efectul este mai grav ca niciodată şi savanţii consideră că vina principală o poartă schimbările climaterice.

Centrul Mamifer Marin (Marine Mammal Center), care au grijă de puii bolnavi şi cei rămaşi abandonaţi la mal, spun că în acest an au grijă de mai mulţi lei de mare ca oricând, în a lor 40 de ani de existenţă.

Vulpea zburătoare australiană

Vulpea zburătoare australiană - pe cale de dispariţie
Într-o zi, a fost de cald în Queensland, Australia încât s-au semnalat 45 000 de vulpi zburătoare (un tip de liliac) căzute din cer. Nu a fost primul astfel de deces în masă.

De asemenea, mulţi lilieci au murit într-o singură zi mai înainte, datorită căldurii din Australia.

Australia, în special, suportă stresul unui climat din ce în ce mai cald; începând cu anii 1960, numărul zilelor cu temperaturi record s-au dublat, potrivit Climate Council.

Sunt mai puţin de 400 000 de vulpi zburătoare cu capul cenuşiu au rămas în lume.

Koala

Koala - pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climaterice
Au rămas undeva între 52 000 şi 87 000 de koala sălbatice în Australia, potrivit Fundaţiei Australiene Koala (Australian Koala Foundation).

La dispariţia acestor animale drăgălaşe influenţează o serie de factori, printre care sunt atacurile câinilor şi defrişările.

Dar Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a numit Koala ca unul dintre animalele cele mai tare afectate de schimbările climaterice, în principal din cauza creşterii cantităţii de carbon în aer ca efect distugând valoarea nutritivă a eucalipţilor, sursa alimentară principală a acestor animale.

Aceasta combinat cu creşterea incendiilor şi secetei, este o reţetă dezgustătoare pentru Koala.

Antilopa Saiga

Antilopa Saiga - decese în masă
Mai mult din jumătate din această specie de antilope au murit în mai puţin de o lună, după cum a fost detailat descris în acest articol din New York Times.

Vedeţi şi: Cele mai ciudate animale din lume

Oamenii de ştiinţă au declarat pentru Times că agenţii patogeni, de altfel, latenţi din sângele antilopelor ar fi devenit otrăvitori din cauza încălzirii vremii.

Urşii polari

Ursul polar - pe cale de dispariţie din cauza climei
Există între 20 000 şi 25 000 de urşi polari rămaşi pe Pământ, potrivit celor mai optimiste presupuneri a Polar Bears International.

Dar numărul lor nu este într-adevăr cunoscut; există 19 populaţii de urşi polari în lume şi trei populaţii sunt definitiv în declin, în timp ce numai o populaţie este în creştere la număr. Şase populaţii sunt stabile, iar starea a nouă populaţii este total necunoscută.

Cea ce este clar, e faptul că habitatul ursului polar se află în declin accentuat. Marea pierde din gheaţă se petrece mai rapid decât sa prezis. Iar urşii polari au nevoie de gheaţă pe mare pentru a vâna foci, principala lor sursă de hrană.

Dacă emisiile vor continua la ratele curente U.S. Geological Survey avertizează că populaţiile de urs polar „vor scade dramatic”.

Sage Grouses

Sage Grouses - pe cale de dispariţie
Această mică pasăre ciudată, de origine din America de Nord, a devenit una din feţele schimbărilor climaterice, deoarece Congresul SUA sa luptat anul acesta pentru includerea sa pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

Vedeţi şi: 51 Curiozităţi despre păsări

Cucoşul acesta este capabil să se reproducă şi să se hrănească în stepele Statelor Unite, în principal cele de pelin. Dar acest habitat este o regiune foarte mică a ţării.

Regiunea a scăzut cu 56 la sută în ultimii o sută de ani şi potrivit Societăţii Audubon, până în 2080 pasărea va pierde 71 la sută din terenul stepei unde ea se poate reproduce.

Secetele severe au cauzat în particular diminuarea câmpurilor de pelin, şi aceste secete vor deveni mai frecvente odată cu schimbările climaterice.

Ursul de mare

Ursul de mare - în pericol din cauza climei
Face parte parte din categoria focilor de mare cu blană, şi la fel ca la leii de mare, sursa de hrană a ursului de mare este afectată de schimbările climaterice. Şi ca şi leii de mare, urşii de mare sunt aruncaţi bolnavi şi aproape morţi pe ţărmul Californiei.

Ambele specii de foci de mare, atât antarctice cât şi de nord se confruntă cu declinul populaţiei datorită efectelor schimbărilor climaterice.

Vedeţi şi: Câteva curiozităţi despre animale care nu le ştiiaţi

Oamenii de ştiinţă au descoperit că dispariţia krilului (crustacee mică), principala sursă de hrană, de asemenea, duce la aceea că focile să aibă pui mai târzii şi de o greutate la naştere mai mică.

Pinguinii imperiali

Pinguinii imperiali - pe cale de dispariţie din cauza climei
Pinguinul imperial este un alt animal arctic, cea ce înseamnă că, la fel ca focile şi urşii polari, sunt sensibili la efectele pierderii suprafeţelor de gheaţă.

Întregul ciclu de viaţă au unui pinguin imperial este determinat de geaţă, atât a modului în care păsările cresc cît şi a celui de hranire.

Pierederea de gheaţă schimbă ambele modele, ceea ce cercetătorii cred că va aduce la rezultate dezastruoase; un studiu prezice că numărul pinguinilor va scădea cu cel puţin 19% până la sfârşitul secolului, cu multe colonii care se confruntă cu un declin de mai mult de 50% a populaţiei lor.

De asemenea, ei spun că 20% de populaţii de pinguini imperiali ar pute deveni „cvasi-dispărute”.

Din cauza încălzirii globale, s-au relatat, de asemenea, spargeri a gheţii care a „măturat pui de pinguini în ocean care prin urmare s-au înecat”, potrivit IUNC.

Steaua de mare

Steaua de mare - în pericol
Ca atare, milioane de stele de mare mor. Acestea sunt aruncate moarte pe plajele oceanelor, fără membre sau transformate în terci datorită unei boli cunoscute ca Sindromul Istovii Stelei de Mare ( Sea Star Wasting Syndrome).

Oamenii de ştiinţă cred că apa caldă permite bolii să se răspândească şi să prospere. În toate cazurile focarele de boli au izbucnit când apa avea o temperatură mai mare decât cea medie.

Filed Under: Lume, Natură, Ultimele articole Tagged With: animale, biologie, încălzire globală

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Scufundătorii au descoperit cea mai mare reţea de peşteri subacvatice, plină cu secrete Maya

Cercetătorii au făcut grafenul de 100 de ori mai ieftin ca oricând

Una din cele mai strălucitoare comete a deceniului trece acum pe lângă Pământ

Sonda Philae: primul robot lander care a aterizat vreodată pe o cometă

Descoperirea gheţii, face acest obiect interstelar şi mai confuz

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored