2015 a fost un an de descoperiri convingătoare. De la nave scufundate la pietre megalitice, mozaicuri colorate, morminte intacte, 2015 ne-a îmbogăţit viziunea despre trecut. Iată câteva descoperiri arheologice din 2015 preferate a acestui an.
Superhenge
Un nou monument, doar la 3 km de Stonehenge, se înalţă ca unul dintre cele mai impresionante descoperiri ale anului.
Poreclit „Superhenge„, el este unul dinte cele mai mari monumente de piatră din Europa. Constă dintr-un şir de pietre uriaşe aranjate într-o arenă sub formă de litera – C şi are o vechime de 4 500 de ani. Sit-ul se află acoperit sub un metru de iarbă densă, într-o împrejurime cunoscută ca Durrington Walls.
Descoperirea arată că Stonehenge nu a stat într-o izolarea splendidă la marginea platoului Salisbury Plain. Dimpotrivă, a fost în centrul unui peisaj ceremonial mare şi bogat.
Vedeţi şi: Stonehenge a fost construit în Ţara Galilor şi mutat la Wiltshire 500 de ani mai târziu
Cel mai vechi covrig
Produsele alimentare au fost din nou în centrul investigaţiilor arheologice din moment ce a fost descoperită o epavă a unei nave romane cu o vechime de aproape 2 000 de ani, în largul coastei Liguria din Italia.
Nava a fost încărcată cu mii de ulcioare care conţin ketchup picant vechi roman cu condimente pe bază de peşte cunoscut sub numele de garum.
O greşeală de copt de acum 250 de ani a făcut posibil de a recupera cei mai vechi covrigi din lume. Descoperiţi sub podeaua unei structuri de mult cunoscute ca fiind o brutărie, cei doi covrigi au fost total carbonizaţi dar arată similar cu produsul de astăzi.
Se crede că brutarul a uitat produsele în cuptor şi apoi le-a aruncat într-o gaură sub podea.
Cel mai vechi persic
Analiza unui instrument paleolitic a sugerat cea mai veche dovadă de prelucrare a ovăzului, dezvăluind că cea mai veche făină din lume a fost făcută din ovăz, în urmă cu acum câţiva 32 000 de ani în urmă.
Opt endocarpe (ţesut intern tare care îmbracă și protejează sămânța unor fructe) fosilizate de piersici, sau sâmbure, au fost găsite lângă o staţie de autobuz în China.
Acestea sunt cele mai vechi sâmbure de piersici, datând cu mai mult de două milioane şi jumătate de ani în urmă.
Identice cu cele moderne, sâmburii arată că piersicii au fost o gustare populară cu mult înainte ce oamenii au ajuns pe scenă.
Prinţul celtic
Acest an va fi, de asemenea, memorat pentru una dintre cele mai uimitoare descoperiri a epocii fierului din secolul trecut.
Arheologii din nord-vestul Franţei au dezgropat mormântul unui prinţ Celtic din epoca fierului care a fost îngropat cu carul lui în centrul unei imense movile.
Aflată în apropiere de micul sat Lavau, în nord-vestul Franţei, movila, de peste 39 metri înălţime, a fost datată cu secolul 5 î.Hr.
Cu o vârstă de 2 500 de ani, mormântul prezintă la centrul său o cameră de înhumare de 46 metri pătraţi, adăpostind, defunctul şi carul său.
Articolele găsite în mormânt au inclus un mare cazan de vin decorat în bronz, cel mai degrabă făcut de meşterii greci sau etrusci.
Măsurând aproximativ un metru în diametru, cazanul are patru mânere circulare decorate cu capete de bronz care îl reprezintă pe zeul grec Acheloos.
Mormânt etrusc
Un alt uimitor mormânt intact a fost găsit la sfârşitul anului în Toscana. Un fermier a descoperit un gol în pământ în timp ce lucra cu plugul lui într-un câmp de lângă Città della Pieve, un oraş mic aproximativ la 48 de km sud-vest de Perugia, aducând la lumină un mormânt rar etrusc netulburat până acum.
Mormântul de 2 300 de ani a dezvăluit o cameră dreptunghiulară de 5 metri pătraţi cu două sarcofage, patru urne de marmură fin sculptate şi diverse bunuri funerare.
Unul dintre sarcofage, este făcut din piatră cu o inscripţie lungă pe el. Urnele conţineau cenuşa după cremare, deşi în unul din sarcofage a fost găsit un schelet de sex masculin.
Utilizarea marmurii albastre, stilul de înmormântare şi indiciile de pe inscripţie sugerează că înmormântarea aparţine unei familii aristocratice din cetatea etruscă în apropiere de Chiusi.
De asemenea, a fost găsit un cap de marmoră misterios, în mod clar frânt în regiunea gâtului. El înfăţişează o frumoasă faţă de mărimi reale a unui tânăr, dar sensul său rămâne neclar.
Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat
Acra
Arheologii biblici au făcut o descoperire majoră care a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din Ierusalim, localizarea fortului grec biblic cunoscut sub numele de Acra.
Construită de regele grec Antioh IV cu mai mult de 2000 de ani în urmă şi menţionată de sursele biblice evreieşti, cetatea a fost explorată mai mult de 100 de ani.
Rămăşiţele au fost descoperite într-o parcare din Ierusalim, după 10 ani de săpături şi a inclus o secţiune de zid masiv, care a stat la baza unui turn impunător cu o lungime de 20 metri şi o lăţime de 4 metri.
Baza exterioară a peretelui a fost acoperită cu straturi de sol, piatră şi tencuială, special construită ca pantă alunecoasă pentru a proteja fortăreaţa de atacatori.
Printre ruine, arheologii au descoperit, de asemenea, alice de plumb pentru praştii, vârfuri de săgeţi din bronz şi pietre pentru catapulte, toate ştampilate cu un trident, care simbolizează domnia lui Antioh Epifanul.
Cetatea a rezistat tuturor încercărilor de a o cuceri şi numai în 141 î.Hr. a fost cucerită de regele haşmonean Simon Macabeul (215-164 î.Hr.).
Epave
O descoperire într-un mic arhipelag grecesc este, probabil, cea mai importantă descoperire din acest an în arheologia subacvatică.
Douăzeci şi două de epave au fost găsite într-o zonă de doar 27 kilometri pătraţi în jurul unui mic arhipelag Fourni, o colecţie de 13 insule şi insuliţe situate între insulele mai mari din Marea Egee, Samos şi Icaria.
Descoperirea a adăugat 12% din totalul de epave antice cunoscute în apele teritoriale greceşti în doar 10 zile de scufundări, practic dezvăluind cea ce poate fi capitala naufragiilor a lumii vechi.
În general, naufragiile datează din perioadele ce se întind de la cea arhaică (700-480 î.Hr.) la cea clasică (480-323 î.Hr.), şi elenistică (323-31 î.Hr.) până la perioada medievală târzie (secolul 16).
Încărcăturile au relevat distanţe comerciale lungi dintre Marea Neagră, Marea Egee, Cipru, Levant, Egipt în toate aceste perioade.
Arheologii au examinat doar 5% din coasta arhipelagului, şi sunt convinşi că vor fi descoperite mai multe epave.
Vedeţi şi: O comoară în valoare de 17 miliarde $ a fost descoperit în largul coastei Columbiei
Suluri
Arheologii au fost ocupaţi nu doar pe teren. Un număr de descoperiri a avut loc şi în laboratoare.
Investigaţia cu microscopia electronică de scanare pe un molar de 14 000 de ani, a dezvăluit cea mai veche stomatologie cunoscută, dintele infectat a fost parţial curăţit cu unelte de silex.
O procedură puternică de raze X perfecţionată a permis pentru prima dată de a citi literele ascunse în interiorul a două papirusuri carbonizate, fără a le derula.
Pergamentele au fost carbonizate de un nor de 400 grade Celsius care a înfăşurat oraşul roman antic din Herculaneum în timpul erupţiei Vezuviului în anul 79.
În mod paradoxal păstrate pentru totdeauna, papirusurile sunt acum depozitate la Biblioteca Naţională din Napoli, constituind singura bibliotecă care se ştie că dăinuieşte lumea antică.
Noua descoperire promite să producă cele mai importante descoperiri a literaturii clasice de până la Renaştere.
Mumie
Cercetarea mumiilor a produs unele din cele mai importante descoperiri pentru medicina modernă.
Cercetătorii au descoperit cel mai vechi caz de insuficienţă cardiacă în rămăşiţele mumificate vechi de 3 500 de ani ale unui demnitar egiptean pe numele Nebiri, un „Şef de Grajduri” care a trăit sub domnia Dinastiei a 18-ea a faraonului Thutmoses III (1479-1424 î.Hr.).
Utilizând scanarea computerizată tomografică, cercetătorii germani au diagnosticat cel mai vechi caz de leucemie într-un schelet vechi de 7000 de ani.
Rămăşiţele au aparţinut un individ de sex feminin care a murit la 30-40 de ani şi a fost excavată în 1982 într-o aşezare neolitică timpurie în apropiere de Stuttgart-Mühlhausen în sud-vestul Germaniei.
O mumie din coş a ajutat la înţelegerea evoluţiei agenţilor patogeni. Într-adevăr, genele asociate cu rezistenţa la antibiotice au fost găsite în colonul şi fecalele unei mumii din secolul al 11-lea, cu mult înainte de introducerea antibioticilor.
Vedeţi şi: 7 informaţii utile de înghiţit despre antibiotice
Venită din Cuzco, vechea capitală a imperiului Inca, mumia a aparţinut unei femei care a murit la o vârstă între 18 şi 23 ani.
Descoperirea sugerează că mutaţiile genetice responsabile de rezistenţa la antibiotice a avut loc în mod natural în bacteriile de 1000 de ani şi nu sunt neapărat legate de excesul de antibiotice.
Amazoane
Printre descoperirile ciudate din 2015 se numără, găsirea unei jucării sexuale cu o vârstă de 250 de ani într-o latrină veche din oraşul Gdansk şi uimitoarele rămăşiţe rămase intacte ale unui călugăr ce medita în Mongolia.
Acoperit cu o piele de animal, corpul mumificat a fost aşezat în poziţia lotus pentru aproximativ 200 de ani.
Un monstru marin de lemn a apărut apoi în Marea Baltică, după ce a stat la fundul mării mai mult de 500 de ani lângă oraşul suedez Ronneby. O figură de cap de 400 de kilograme, ce reprezintă o creatură fioroasă cu urechi de leu şi cu o gură ca la crocodil, ce se amplasa în faţa navei.
Aceasta a fost sculptată din partea de sus a unei bârne cu o lungime de 3.3 metri şi a stat pe corabia Gribshunden, o navă de război din secolul 15 carea aparţinea regelui danez Hans.
Un alt progres neobişnuit a fost făcut într-un mic muzeu american atunci când un savant a observat un predecesor de 2 500 de ani a unui personaj din benzile desenate DC Comics numită, Wonder Woman, o super-eroină pictată pe vază.
Imagina prezintă o femeie luptătoare amazoană într-o luptă cu un războinic grec.
La fel ca prinţesa războinică fictivă a amazoanelor, călăreaţa învârte un lasou.
Desenul este cunoscut ca unica imagine artistică veche a unei amazoane folosind un arcan în luptă.
Lasă un răspuns