Născut la 10 iulie 1856 în Smiljan, Nikola Tesla a fost un inventator, inginer şi fizician sârb-american.
Tesla este în principal cunoscut pentru contribuţia sa la proiectarea sistemului de curent electric alternativ modern.
Deşi a murit sărac în 1943, reputaţia şi invenţiile sale au provocat o renaştere în cultura populară modernă (en), unde el este reprezentat în filme, romane grafice, muzică şi jocuri video.
În 1960, Conferinţa Generală privind Greutăţile şi Măsurile a introdus termenul „tesla (en)” la Sistemul Internaţional de Unităţi ca unitate de măsură SI pentru intensitatea câmpului magnetic.
Iată 10 curiozităţi despre Nikola Tesla pe care posibil nu le ştiaţi:
1. Tesla a fost un ecologist
Pe inventator la preocupat consumul rapid al resurselor Pământului de către oameni şi a fost un susţinător al combustibililor din resurse regenerabile.
El a cercetat metoda de utilizare a energiei naturale din pământ şi cer, pentru a minimiza impactul asupra consumului de combustibili fosili.
De fapt, Tesla a creat un fulger artificial în laboratorul său.
2. Tesla sa născut în timpul unei furtuni cu fulgere
Total pe neaşteptate, Tesla sa născut (en) în timpul unei furtuni cu fulgere deosebit de violente.
Interpretând acest lucru ca un semn rău, moaşa a afirmat că acest lucru a însemnat că Tesla ar fi un ” copil al întunericului”.
Mama lui Tesla, probabil sfidată de afirmaţia acestei femei, imediat a răspuns: „Nu, el va fi un copil al luminii”.
3. Tesla a fost un umanist
Ca umanist, Tesla a crezut în îmbunătăţirea vieţii umane, dar nu şi în câştigurile financiare.
Şi acesta este motivul pentru care, în ciuda multor invenţii şi contribuţii aduse societăţii, el a murit sărac.
Există trei modalităţi prin care energia, care determină progresul uman, poate fi sporită: În primul rând am putea mări masa. Acesta este cazul umanităţii, ceea ce ar însemna îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, sănătate, eugenia etc.
În al doilea rând, noi putem reduce forţa de frecare care împedică, cum ar fi ignoranţa, nebunia şi fanatismul religios.
În al treilea rând, noi putem mări energia masei umane prin a încătuşa forţele universului, cum ar fi cele a soarelui, oceanului, vânturilor şi mareelor.
~Nikola Tesla
4. Tesla a avut ideea unui internet wireless… încă în 1901
Tesla a avut o imaginaţie excelentă, dar nu a realizat toate ideile sale în practică.
În cursul dezvoltării radioului transatlantic, lui i-a venit ideea unui sistem de colectare a informaţiilor (en), care va coda şi radiodifuza informaţii către un dispozitiv portabil, la fel ca internetul mobil actual de pe telefoanele noastre.
Tesla, de asemenea, şi-a închipuit, dar niciodată nu a creat, tehnologia pentru radioastronomie, fasciculul de particule numit „raza morţii”, radarul şi razele X.
Vedeţi şi: 10 de invenții simple și incredibil de utile
5. Tesla a avut o capacitate de memorare foarte bună
Tesla a avut o memorie eidetică (en), ceea ce înseamnă că el îşi putea aminti cărţi întregi şi imagini în detalii amănunţite.
După cum se spune, el folosea imaginaţia sa puternică pentru a tempera coşmarurile vii pe care le-a avut în copilărie.
6. Guvernul SUA a confiscat lucrurile lui Tesla
Atunci când Tesla a murit, Oficiul Bunurilor Străine (Office of Alien Property) a sechestrat toate bunurile sale (en).
În cele din urmă, o mare parte din bunurile sale au fost transmise în posesia familiei sale, iar unele lucruri au fost donate Muzeului Tesla din Belgrad.
Curios este că, deşi Tesla a murit încă în 1943, unele dintre documentele sale personale rămân confiscate şi astăzi de către Guvernul SUA.
7. Tesla a avut un comportament obsesiv-compulsiv şi insomnie
Tesla susţinea că are nevoie de doar două ore de somn pe noapte. Dar, totuşi, rămâne neclar dacă acest fapt era rezultatul dorinţei sale sau el pur şi simplu nu putea dormi mai mult.
De asemenea, Tesla a fost obsedat de numărul 3 şi el utiliza 18 şerveţele (un număr divizibil cu 3) pentru a face curat în camera de luat masa înainte de cină.
8. Edison şi Tesla nu au fost duşmani înverşunaţi
Ar fi încântător să ni-i imaginăm pe Edison şi Tesla ca duşmani înverşunaţi (en), mereu întrecându-se unul cu altul cu cele mai recente invenţii.
Însă, în realitate lucrurile stăteau altfel, ei au colaborat (en) la proiectarea generatoarelor de curent continuu, înainte ca Tesla să renunţe la asta, în schimbul realizării visului său de a crea un motor de inducţie cu curent alternativ.
Poate, o descriere mai exactă a relaţiilor lor ar fi, ‘business rivali’.
9. Tesla la ajutat pe renumitul scriitor Mark Twain în rezolvarea… unor probleme…
În încercarea sa de a crea energie electrică mai eficientă, Tesla a crezut că a creat o maşină de cutremur, care zguduia blocul în care trăia şi cartierul său din Manhattan, ori de câte ori el efectua experimentele sale.
Mai târziu el a a realizat că, de fapt, a creat un oscilator de înaltă frecvenţă, în care un piston sub o platformă construită în laboratorul său oscila rapid.
Tesla a fost prieten cu Mark Twain, cu care s-a cunoscut prin intermediul clubului domnilor din care făceau parte.
Odată Tesla la invitat pe Twain, care avea probleme digestive sub formă de constipaţie (en), să stea pe platforma sa în timp ce oscilatorul era pornit.
După 90 de secunde, Twain rapid a zbughit-o să-şi cureţe intestinele.
10. Perlele îl făceau nebun
Tesla nu putea să vadă în faţa ochilor perlele, în aşa măsură încât el refuza să vorbească cu femeile care le purtau.
Odată când secretara sa a îmbrăcat bijuterii de perle, el a eliberat-o pentru o zi de la serviciu.
Nimeni nu ştie din care motive el avea aşa dezgust faţă de perle, dar Tesla a avut un simţ foarte special al stilului şi esteticii, şi el credea că, o necesitate pentru a avea succes este, să arăţi de succes.
În fiecare noapte înainte de cină el îmbrăca mănuşi albe şi se mândrea a fi un „dandy fercheş”.
Lasă un răspuns