De ce aşa multă lume este departe de ştiinţă?
Personal cred că cauza principală constă în modul cum se predă ştiinţa la şcoală. Lecţii plictisitoare cu redarea crudă a teoriei fără prezentarea de experimente, fără înţelegrea aplicaţiei practice a acestor cunoştinţe, utilitatea lor în viaţa de zi cu zi şi nu în ultimul rând, neînţelegerea faptului cât de amuzantă poate fi ştiinţa.
Aşa dar, aici am colectat nişte curiozităţi din ştiinţă incredibile care nu se învaţă la şcoală.
Ele cu siguranță erau să-mi trezească mai mult interes dacă profesorul va prezenta câteva din aceste descoperiri în clasă.
1. Un lichid poate fierbe şi îngheța în acelaş timp
Pe bune, acesta se numește „punctul triplu” şi apare atunci când temperatura şi presiunea sunt tocmai potrivite pentru coexsistenţa celor trei faze ale substanței (gaz, lichid şi solid) într-un echilibru termodinamic.
Acest video arată ciclohexanul într-un vid.
2. Laserul poate fi prins într-un şuvoi de apă
Da, asta e incredibil. Aceasta nu este doar un exemplu fascinant de reflexie internă totală, dar, experimentul, de asemenea, ne arată modul cum lucrează fibra de cabluri optice pentru a ghida fluxul de lumină.
3. Noi avem nave spațiale care se avântă spre marginea sistemului nostru solar foarte şi foarte repede
Noi cu toţii ştim că rachetele sunt forte rapide, iar spaţiul este foarte mare. Dar, uneori, când vorbim despre timpul de care avem nevoie pentru a ajunge în regiunile îndepărtate ale Sistemului Solar, se poate părea că navele noastre spațiale abia se târâie acolo în spațiu.
Acest gif animat ne arată cât de greșită este această idee, comparând viteza sondei New Horizons, care a zburat pe lângă Pluto anu trecut, cu vitezele avioanelor 747 şi SR-71 Blackbird.
4. Un ou arată sub apă ca o meduză nebună
Un ou spart de sol poate face mare mizerie, dar la 18 metri sub suprafața oceanului, presiunea asupra oului este de 2,8 ori mai mare decât cea atmosferică, şi ea menține forma oului întreagă ca o coajă de ou invizibilă.
5. Voi puteți demonstra teorema lui Pitagora cu ajutorul lichidului
Nu vi se pare că profesorul vă păcălește când vă spune că a2 + b2 = c2?
Voi puteţi vedea şi demonstra acest lucru vizual cu ajutorul lichidului.
6. Iată ce se întâmplă când o gaură neagră înghite o stea
În timp ce steaua este absorbită de gaura neagră, un jet imens de plasmă este râgâit în afară şi el se se întinde pe o distantă de sute de ani lumină.
„Atunci când o stea este sfărâmată în bucăţi de forțele gravitaționale ale găurii negre, o parte din rămășițele stelei cad în gaura neagră, în timp ce restul se aruncă în afară la viteze mari”, explică cercetătorul de la Universitatea John Hopkins, Suvi Gezari (en).
Vedeţi şi: 10 lucruri care trebuie să le ştiţi despre găurile negre
7. Puteți vedea şi fără ochelari
Potrivit MinutePhysics (en), tot de ce aveți nevoie, e să faceți o gaură foarte mică cu ajutorul mâinii, care vă va ajuta să concentrați lumina care vine pe retină.
Desigur, aceasta nu vă va oferi o viziune de 6/6, dar este un început bun, dacă aţi uitat ochelarii acasă.
8. Aceasta este modul în care se formează faţa în uter
Dezvoltarea embrionară este un proces extrem de complex, pe care oamenii de ştiinţă abia încep să-l înțeleagă.
Dar, un singur lucru pe care cercetătorii au fost capabili să-l înregistreze, este modul în care embrionul se încovoaie pentru a crea forma feței în uter. Putem privi aceasta întreaga zi.
Vedeţi şi: Un hibrid om-porc a fost creat în laborator
9. Pocnitul cu încheieturile degetelor nu este neapărat dăunător
Un cercetător a pocnit degetele sale de la o mână timp de 60 de ani, dar nu şi de la cealaltă, şi nu a găsit nici o diferență sesizabilă în cantitatea de artrită la ele la sfârșitul experimentului.
Vedeţi şi: 46 de curiozităţi despre corpul uman
Aflați mai multe în acest video de la Vox.
10. O singură explozie solară poate elibera o cantitate de energie echivalentă cu milioane de bombe atomice de 100 megatone
Şi aceasta se întâmplă frecvent.
11. Pisicile aterizează întotdeauna pe picioarele lor datorită fizicii
După cum a demonstrat Smarter Every Day cu aceste secvențe video lente minunate, pisicile folosesc separat ambele jumătăți ale corpului său pentru ași asigura o rotație rapidă (nu încercaţi asta acasă).
Vedeţi şi: 35 Curiozităţi despre pisici şi informaţii pe care fiecare posesor ar trebui să le ştie!
Vedeți videoul complect:
12. Mai degrabă o să supraveţuiţi după explozia unei grenade la sol decât a uneia ce a detonat sub apă
Ce treabă au aici baloanele? Ele arată ceea ce se va întâmpla cu plămânii voștri în cazul unei explozii sub apă din apropierea voastră.
13. Dacă rotiţi o minge în timp ce o aruncaţi de la înălţime, ea zboară
Vreau să spun că, ea într-adevăr zboară. Aceasta se datorează efectului Magnus, care apare atunci când aerul de pe partea frontală a unui obiect în rotaţie se mişcă în direcţia rotaţie, ceea ce înseamnă că, el este atras împreună cu obiectul şi deviază înapoi.
În timp ce, aerul din partea cealaltă a bilei se deplasează în direcţie opusă, astfel încât fluxul de aer se separă.
Priviţi canalul Youtube, Veritasium, explică acest lucru mai bine ca niciodată:
Se poate de continuat la infinit… dar cea mai bună parte a ştiinţei este că ea descoperă lucruri noi în fiecare zi. Niciodată nu încetaţi să învățați.
Mai mult … vedeţi ce se întâmplă când aruncaţi penele şi o minge de bowling în vid în acelaş timp:
Lasă un răspuns