În viaţa noastră agitată de zi cu zi e foarte uşor de uitat cât de uimitoare este cu adevărat lumea noastră. Lucruri simple la prima vedere pot tăinui unele date şi proecese de necrezut și stranii. Şi prin intermediul ştiinţei, curiozităţii cu care ne-a înzestrat natura noi tindem să aflăm şi să cunoaştem tot mai multe despre lumea şi legile care lucreză în ea.
Mai jos am încercat să selectez unele din cele mai uimitoare curiozităţi ştiinţifice.
1. Creierul uman poate prelua 11 milioane biţi de informaţie pe secundă dar este conştient doar de 40
Aproape imdediat dupa ce lucrările lui Shannon cu privire la teoria matematică a comunicării au fost publicate în 1940, oamenii au început să cerceteze întrebarea cum mesajele sunt gestionate în corpul uman. La urma urmei, sistemul nervos, este un canal de transmitere a informaţiei, iar creierul printre altele este centrul de prelucrare a informaţiei şi a schimbului de mesaje. Astfel, fiziologia şi teoria informaţiei sunt implicate în studierea sistemului nervos.
Mulţi cercetători se aşteptau ca creierul uman să de dovadă de o capacitate de prelucrare a informaţiilor extraordinară. Destul de interesant a fost faptul că atunci când au căutat să măsoare capacităţile de prelucrare a informaţiilor în timpul activităţilor „inteligente” sau „conştiente”, cum ar fi cititul sau jocul la pian, ei au ajuns la o maximă capacitate de mai puţin de 50 biţi pe secundă.
Tabelulul cu ratele de transmitere a informaţiilor de către simţuri arată cât de multe informaţii sunt prelucrate de fiecare dintre cele cinci simţuri. Acest tabel imediat a atras atenţia asupra problemei ce se întâmplă cu aceste date. Cu alte cuvinte, corpul uman trimite 11 milioane de biţi pe secundă la creier pentru prelucrare, dar conştiinţa noastră este capabilă să prelucreze doar 50 de biţi pe secundă.
2. Exact 42 de minute şi 12 secunde pentru a ajunge de cealaltă parte a Pământului.
Teoretic vorbind dacă aţi fora un tunel care ar trece prin planeta noastră şi veţi sări direct în jos, vă va lua exact 42 minute şi 12 secunde pentru a ajunge în partea opusă, datorită gravităţii.
Acest lucru este cunoscut ca „Tren al gravităţii” (Gravity train) – mijloc de transport teoretic, proiectat în aşa fel, pentru a se deplasa între două puncte de pe suprafaţa unui obiect sferic prin intermediul unui tunel direct, care trece de la un punct la altul direct prin acest obiect.
Printr-un aşa un corp mare ca planeta noastră, acesta ar putea fi pus în mişcare folosind doar forţa de gravitaţie. La început în prima jumătate a călătoriei (de la punctul de pornire spre mijloc), forţa de gravitate îl va mişca spre destinaţie. În a doua jumătate a călătoriei acceleraţia gravitaţională ar fi fost în partea opusă în raport cu traiectoria, însă (ingnorând efectele forţei de frecare) viteza obţinută mai înainte (în prima jumătate a călătoriei) va fi suficientă, pentru ca trenul să ajungă la destinaţie cu viteza egală cu zero, altfel spus când trenul va ajunge la destinaţie viteza sa se va egala cu zero.
Însă în realitate acest lucru deocamdată nu este posibil datorită mai multor factori, efectelor forţei de frecare, mantiei şi nucleului lichid al Pământului, şi nu în utimul rând datorită temperaturii şi presiunii extrem de ridicate din interiorul planetei noastre.
3. Un nor în mediu cântăreşte la fel ca şi 80 de elefanţi.
Sună destul de straniu şi de necrezut că un nor cumulus , nor pufos alb care pluteşte pe cerul senin, poate cântări ca şi aproximativ 80 de elefanţi.
Pentru a demonstra acest fapt, în primul rând trebuie să ştim cât de dens poate fi norul. Oamenii de ştiinţă au măsurat densitatea apei care poate fi într-un nor cumulus tipic ca fiind egală cu 1/2 grame pe metru cub, această densitate va fi mai mare pentru alte tipuri de nori.
Apoi trebuie să ne dăm seama cât de mare poate fi un nor. Acesta poate fi realizat prin măsurarea umbrei unui nor, atunci când soarele este direct deasupra acestuia, astfel putem obţine lăţimea sa măsurând proecția umbrei lăsată de el pe pământ. Un cumulus tipic este în jur de un kilometru, şi aproximativ cubic – atât de un kilometru lungime cât şi de un kilometru înalţime. De aici se poate de dedus că un nor este de un miliard de metri cubi în volum.
Acum cu o simplă operaţie matematică, având densitatea şi volumul, putem măsura conţinutul total de apă în nor. În acest caz vom primi 500 000 000 de grame de apă, sau 500 000 de kilograme. Aceasta este o greutate mare greu de imaginat, astfel transformăm această greutate în termeni mai familiari, aşa ca elefanţii. Aşa dar acest nor cântareşte aproximativ la fel de mult ca 80 – 100 elefanţi.
4. Un singur fulger conţine suficientă energie pentru a găti 100 mii de felii de pâine prajită
Acesta e un număr foarte mare de pâine prăjită, dar şi fulgerul nu e atât de scund în energie cu peste cinci miliarde de Jouli. Aceasta înseamnă că un fulger tipic ar putea alimenta un toaster cu doua felii de 1000 Watt pentru 84 000 de minute, timp în care se pot face aproximativ 100 000 de felii de pâine prăjită.
5. Gorilele şi cartofii împreună au de două ori mai mulţi cromozomi decât oamenii
Cea ce trebuie să ştim înainte de toate, e că la început este doar o singură celulă. Această celulă se divide, creând toate tipurile de celule din organismul uman, aşa sunt create ţesuturile şi organele.
Cum ştiu ele ce să facă? Cromozomii le spun ce să facă. Astfel rolul cromozomilor este de a păstra şi a transmite corect informaţia eriditară. Cormozoma este o structură organizată din ADN (aceasta este cea ce ne face pe noi toţi unuici), proteine şi ARN, care se găsesc în celule.
La om există 46 de cromozomi, dintre care 23 provin de la tata şi 23 de la mama, făcându-ne 50% ca mama şi 50% ca tata.
Chiar dacă oamenii sunt cele mai complexe organisme din lume, şi acest fapt probabil vă face să credeţi că avem cei mai mulţi cromozomi, apoi trebuie să ştiţi că atât cartoful cât şi gorila au câte 48 de cromozomi. Cea ce le face împreună să aibă mai mult decât dublu cromozomi decât oamenii.
6. Saliva umană conţine un analgezic numit opiorphin
Saliva umană conţine un analgezic natural numit opiorphin care este de şase ori mai puternic decât morfina. Datorită capacităţii sale analgezice puternice, oamenii de ştiinţă încearcă să sintetizeze un nou analgezic natural din opiorphin. Asta e formidabil, deoarece ea nu provoacă acelaş efect de dependenţă ca morfina şi poate lucra mai bine cu corpul.
Un studiu a arătat că, 1 miligram de opiorphin a dat aceleaşi rezultate pe care le-au dat 3 miligrame de morfină. Un alt studiu cu implicarea şobolanilor puşi cu picioarele pe ace, a arătat că ei au nevoie de 6 ori mai multă morfină decât opiorphin pentru a nu simţi durerea.
Opiorphinul lucrează în celulele nervoase ale coloanei vertebrale. Opreşte distrugerea naturalilor opiacei, reducători ai durerii din coloana vertebrală numite enkefaline. Aceasta este o simplă moleculă, pe care oamenii de ştiinţă cred că va fi posibil de sintetizat şi a o produce în cantităţi mari fără nevoia de a o izola din saliva. O altă abordare este de a găsi un medicament care va face organismul să producă mai mult opiorphin pentru a gestiona durerea.
7. Pe timpul duratei vieţei pielea umană în medie se substituie complet pe sine însuşi de 900 de ori
Pielea noastră – este cel mai important şi cel mai mare organ al corpului. Veţi fi uimit să aflaţi că o piele umană normală se înlocueşte de 900 de ori pe durata unei vieţi complete.
Pielea formează învelişul exterior al corpului, care apără organizmul nostru de agenţi patogeni din exterior. Acesta funcţionează ca o barieră pentru a proteja organismul de boli, produse chimice, raze ultraviolete şi vătămări fizice. Şi de asemenea previne pierderea excesului de apă. Pielea are multe alte fucţii cum ar fi reglarea temperaturii corpului, asigură senzaţia ca un organ a simţului, asigură izolarea şi ajută la sentetizarea vitaminei D. Pielea este alcătuită din trei învelişuri: epidermul, dermul şi hipodermul. Este nevoie de 35 de zile pentru a înlocui epiderma. Acesta este un proces continuu.
Ea are o caracteristică uimitoare de a se regenera în mod constant. Celulele pilei sunt unele din celule care se divizează cel mai activ în corpul uman. Pe parcursul unei zile 2-3 miliarde de celule ale pielei mor şi se desprind de corp, cea ce face ca fiecare 3-5 săptămâni pielea să fie complet renovată. Pielea umană cântăreşte aproximativ 5 kilograme şi are o suprafaţă de 7 metri patraţi.
8. Aerul într-o cameră obişnuită cântăreşte aproximativ 50 kilograme
Cei mai mulţi din noi cred că aerul – este „nimic” – dar acesta aparent „este ceva” dacă este format din anumite gaze. Gazul nu are o dimensiune anumită sau formă, dar el ocupă un anumit spaţiu.
În condiţii normale un metru cub de aer cântăreşte aproximativ 1 kilogram, dacă să fim mai precişi la nevelulul mării, la o temperatură de zero grade Celsius, masa unui metru cub de aer este egală cu 1,293 kilograme.
Dacă să ne îchipuim spre exemplu o cameră cu înăţimea de 2.5 metri, lungimea 5 metri şi lăţimea 3.5 metri putem uşor calcula volumul:
V= 2.5 × 5 × 3.5 = 43.75 м3
Acum calculăm masa:
m = 1,29 × 43. 75 = 56.4 kilograme
9. Lava poate curge la fel de repede ca un ogar de sprint
Lava este roca topită expulzată de către un vulcan în timpul unei erupţii şi roca primită în rezultat după solidificare şi răcire. Această rocă topită se formează în interiorul unor planete, printre care şi planeta noastră.
Fluxurile de lavă sunt extrem de distructive. Cu toate acestea, victime sunt rare, deoarece fluxurile sunt de obicei lente suficient ca oamenii să se salveze, acest lucru depinde de viscozitatea lavei.
Însă uneori lava poate curge cu o viteză destul de mare. Un caz notabil a avut loc pe data de 10 ianuarie 1977 în timpul erupţiei muntelui Nyiragongo din Zair (acum Republica Democratică Congo). Craterul muntelui era un lac plin cu lavă încinsă, păreţii căruia nu au rezistat şi lava sa scurs pe pantele abrupte cu o viteză impresionantă de până la 100 kilometri pe oră.
Iar ogarul după cum se ştie poate ajunge o viteză maximă de 70 kilometri pe oră.
10. Celula roşie din sânge poate face un cercuit complet în corpul nostru timp de 20 de secunde
Un minut pare o perioadă foarte scurtă de timp dar nu pentru celule roșii din sânge. Într-o minută tot săngele face un circuit complet al corpului nostru. Adică, tot sângele corpului nostru circulă prin inimă, prin plămâni, prin vasele sangvine și apoi se întorce înapoi spre inimă, în doar 60 de secunde. Dar și mai uimitor este că, o celulă a sângelui poate face această cale în doar 20 de secunde.
Celulele roșii pot călători așa rapid prin sistemul circulator, deoarece acesta nu posedă nucleu, ca urmare ele sunt flexibile și pot schimba ușor forma pentru a se potrivi diferitor vase de sânge.
11. Bacteriile de gonoree sunt cele mai puternice creaturi de pe Pământ
Oamenii de știință au descoperit recent că bacteria de gonoree este cea mai puternică ființă vie de pe Pământ, capabilă de a duce de până la 100 000 de ori mai mare greutate ca a propriului său corp. Filamentele numite pili, care cresc de la bacterii, pot fi de 10 ori mai lungi ca bacteria și sunt cea ce gonoreea folosește pentru a se deplasa sau a trage alte organisme.
Surse: Wikipedia; Britannica; Mentalfloss; Physics.org; Knowledgenuts; Weatherquestions
Lasă un răspuns