Geografia modernă este o ştiinţă foarte complexă care are ca scop studierea tuturor aspectelor naturale şi artificiale ale Pământului.
Planeta noastră este plină de anomalii geografice şi geologice, o parte din care sunt rezultatul activităţii umane.
Aşa de multe, înctât, cel mai probabil multe din ele vor rămânea fără o explicaţie şi natura îşi va păstra cu devotament secretele sale.
Aici este o listă de 19 curiozităţi neobişnuite sau pur şi simplu bizare, legate de geografie, geologie şi Pământ.
1. Denumire prea lungă pentru a fi memorizată

A doua cea mai lungă denumire geografică acceptată din lume este „Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu” (85 de litere) – acesta este un deal din Noua Zelandă – o expresie în maori, ce se traduce ca „locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a alunecat, urca şi înghiţea munţi, cunoscut ca mâncător de sol, ce a jucat la fluier pentru iubita sa”.
Până nu demult, ea a fost cea mai lungă denumire (deşi, Cartea Recordurilor Guinness o mai consideră cea mai lungă); cel mai probabil ea va fi depăşită de ” Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit” (163) din Tailanda.
2. Enclave teritoriale – cazul când n-ai încotro

Lesotho, Vatican şi San Marino sunt singurele ţări complet înconjurate cu o frontieră comună doar cu o ţară.
Lesotho este complet înconjurată de Africa de Sud, iar Vaticanul şi San Marino sunt ambele înconjurate de Italia.
3. E mai uşor să spui că, este cea mai lungă denumire de sat
„Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch” este cel mai lung nume de sat din lume (şi al treilea cel mai lung nume geografic). El este situat în Ţara Galilor, şi da, atrageţi atenţia câte litere „l” la rând conţine.
4. Scandinavii nu se complică cu denumirile
Sunt şapte sate diferite în Danemarca, Suedia şi Norvegia cu denumirea Å„, ce se traduce ca „râu” în limbile scandinave.
Socotită de unii cea mai scurtă denumire de localitate, deşi, în lume mai sunt câteva compuse doar dintr-o literă (en).
Imaginea de mai sus reprezintă semnele rutier recent instalat pentru o astfel de localitate – ele sunt frecvent furate din cauza originalităţii lor.
5. Credeţi că trăiţi într-un oraş mic? Atunci, ce veţi spune, aflând că este o ţară mai mică ca oraşul vostru?
Vaticanul este cea mai mică ţară din lume, cu o suprafaţă de doar 0.44 kilometri patraţi. Ea este mai mică decât un oraş mediu! Cea mai mare ţară este, şi aici surpriză, Rusia.
6. Hulunbuir, cel mai mare oraş din lume – şi ce dacă e stepă

Cel mai mare oraş din lume – în funcţie de suprafaţă, este Hulunbuir (en).
El este situat în Mongolia Interioară, o regiune autonomă din Republica Populară Chineză şi măsoară 263,953 de km pătraţi.
Vedeţi şi: 75 de curiozităţi despre China care vă vor surprinde
7. Temperaturi extreme

Cea mai ridicată temperatură de pe Pământ a fost înregistrată în El Aziza din Libia, 56.7 grade Celsius, iar cea mai joasă a fost de -89.2 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţiunea sovietică Vostok de pe platoul Antarctic, la 21 iulie, 1983.
Cea mai ridicată temperatură medie anuală pe Pământ se înregistrează în Dallol, Ethiopia, care este egală cu 34,4 grade Celsius.
8. Deşi, cea mai veche constituţie funcţională se socoate ce a SUA, San Marino o deţine pe cea mai veche

San Marino (en) se pretinde a fi cea mai veche republică constituţională din lume, fondată în anul 301 de către un pietrar creştin, care a fugit de persecuţii în timpul împăratului Diocleţian.
Constituţia sa din 1600 (en), este cea mai veche constituţie scriscă din lume.
9. Şi totuşi, muntele Chimborazo e mai aproape de lună ca Everestul

Deşi, muntele Everest se ridică la cea mai înaltă altitudine în raport cu nivelul mării, muntele Chimborazo este cel mai aproape de Lună.
Datorită faptului că, se află de-a lungul umflăturii ecuatoriale, vârful său este cel mai îndepărtat punct de la suprafaţă, calculat de la centrul Pământului.
Groapa Marianelor este cel mai jos loc de pe Pământ.
10. Alaska se rupe între vest şi est

Alaska este cel mai nordic, estic şi vestic stat din toată America. Acesta este singurul stat care intră în „emisfera estică”, ceea ce îl face a fi situat atât cel mai la est cât şi cel mai la vest.
11. Cel mai lung lanţ muntos aproape nevăzut

Dorsala Atlanticului, este cel mai lung lanţ muntos pe Pământ (are o lungime de 40 de mii de kilometri). Ea este situată de-a lungul mijlocului oceanului Atlantic.
Islanda este doar o parte a acestui lanţ muntos, care se află deasupra apei.
Munţii Anzi formează cel mai lung lanţ muntos expus şi se întide de-a lungul coastei Americii de Sud pe o lungime de 7 000 de kilometri.
12. Denumiri ce conţin doar vocale
Muntele Circeo situat la Capul Circaeum, coasta de vest a Italiei, a fost numit odată Aeaea (5 vocale la rând fără consoane).
În mitologie era considerat a fi casa vrăjitoarei Circe.
Alte două locaţii geografice numai cu vocale sunt oraşul Aiea în Hawaii şi insula Eiao parte a Insulelor Marchize.
13. Păstraţi rezervele de apă dulce

Gheţarii stochează între 70% şi 80% din întreaga apă dulce de pe planetă. 99% din aceşti gheţari sunt situaţi în Arctica şi Antarctica.
Iar, lacul Baikal este cel mai mare lac după volum din lume şi conţine aproximativ 20% din toată apa dulce proaspătă neîngheţată de la suprafaţă.
El conţine mai multă apă decât toate Marele Lacuri din America de Nord luate la un loc.
Vedeţi şi: 27 curiozităţi despre apă şi informaţii fascinante
14. Cazul când cutremurele pot schimba cursul răului
În 1811 şi 1812, trei cutremure ce măsurau în jur de 8 grade pe scara Richter, au provocat fluviul Mississippi să curgă înapoi.
De asemenea, aceste cutremure au format lacul Reelfoot din Tennessee.
15. O călătorie spre centrul Pământului – aproape ca la Jules Vernes

Cea mai adâncă groapă forată vreodată de om este Gaura de foraj de la Kola, în Rusia. Ea a ajuns la o adâncime de 12 261 de metri.
A fost forată cu scopul de cercetări ştiinţifice şi a oferit unele descoperiri neaşteptate, una dintre care a fost un depozit imens de hidrogen – atât de masiv încât noroiul care se ridica din gaură „fierbea” cu el.
16. Africa, mai la centru decât toate continentele
Africa este singurul continent care se află în toate cele patru emisfere: nord, sud, vest şi est.
Prin urmare, este singurul continent prin care trece atât meridianul zero cât şi ecuatorul.
17. Canada e umplută de lacuri, ei nu vor îndura sete în timpul apropiat
Canada estea a doua cea mai mare ţară din lume şi, probabil, nu este o surpriză să aflăm că ea are o mulţime de lacuri.
Dar, ar putea să vă şocheze faptul că, ţara are mai mult de jumătoate din toate lacurile din lume.
O impresionantă parte a teritoriului, de nouă la sută, este acoperită de apă dulce.
18. Acelaş mineral, dar farmec diferit
Rubinele şi safirele, de fapt, sunt acelaş mineral – corindon. Formula chimică de bază a corindonului este Al2O3, dar impurităţile de fier colorează mineralul în roşu (rubin), în timp ce impurităţile de crom sau titan îl colorează în albastru (safir).
Rubinele, safirele şi smaraldele sunt mai rare ca diamantele.
19. Păcat că nu ne este dat să ajungem să vedem Amasia
Aproximativ peste 200 de milioane de ani America şi Asia se vor ciocni pentru a forma un supercontinent centrat în jurul Polului Nord.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante
Oamenii de ştiinţă au deja, şi un nume pentru el: Amasia. Se pare că, oamenii de ştiinţă sunt mai buni la prezicerea unor astfel de lucruri, decât la denumirea lor.
Lasă un răspuns