Anul 2017 a fost un an plin de realizări științifice, un an în care oamenii de știință din întreaga lume şi-au adus aportul la progresul şi formarea viitorului nostru.
Numeroase descoperiri din acest an ne inspiră speranţa că în curând vom găsi noi metode eficiente în lupta cu bolile, aşa ca cancerul şi SIDA.
Un an ce ne-a deschis calea spre explorarea noilor frontiere ale Universului şi observarea unor procese nemaivăzute până acum.
Având în vedere creșterea tot mai mare a efectelor nocive, datorită poluării mediului înconjurător, trebuie să remarcăm şi progresele legate de găsirea metodelor în obținerea energiei curate nelimitate.
Deci, haideți să rezumăm cele mai importante descoperiri ştiinţifice din anul 2017.
Un hibrid om-porc a fost creat în laborator
Deşi, pare un pic îngrozitor, aceşti embrioni himeră ar putea fi o soluție ce ar permite cultivarea a organelor donor pentru transplante.
În pofida problemelor etice legate de astfel de proceduri şi având în vedere numărul crescând al oamenilor ce stau în aşteptarea unui organ pentru transplant, o astfel de posibilitate ar putea fi una vitală pentru mii de pacienți şi ar putea scăpa multe vieți.
Citiţi mai detailat despre această realizare aici.
Fizicienii au găsit o posibilitate de a obţine energie curată nelimitată cu ajutorul grafenului
Pe lângă proprietățile sale uimitoare, grafenul ar putea de asemenea oferi o posibilitate de a obține energie curată nelimitată.
Fenomenul care face posibil existenţa acestui material, ar putea fi utilizat pentru obținerea unei surse de energie curată şi nelimitată.
Energie ce poate fi colectată şi folosită în nanotehnologii, la alimentarea dispozitivelor purtate pe corp şi a celor biomedicale.
Mai multe detalii despre această descoperire puteţi vedea aici.
Pentru prima dată a fost realizată o teleportare cuantică pe orbita Pământului
Deşi, aceasta încă e departe de teleportarea unui obiect sau om, ea ne va oferi posibilități nu mai puţin importante.
Cercetătorii chinezi au reușit teleportarea unui foton de pe Pământ la un satelit care se învârte în jurul planetei noastre la o distanţă de 500 km.
Echipa a creat prima rețea cuantică de la satelit la sol.
Mai multe despre această realizare vedeţi aici.
Telescopul Event Horizon pentru prima dată a vizualizat o gaură neagră
Folosindu-se o serie de telescoape amplasate în diferite părţi ale planetei noastre – colectiv cunoscute sub numele de Event Horizon Telescope – s-a reuşit vizualizarea orizontul evenimentelor a găurii negre de la centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*.
Echipa internaţională nu doar a reușit să reprezinte această regiune misterioasă din jurul găurii negre, ei de asemenea au supus teoria lui Einstein la cel mai extrem test efectuat vreodată.
Pentru prima dată în istorie, noi vom avea posibilitatea tehnologică de a examina detailat găurile negre.
Citiţi articolul complet aici.
Cristalele timp – o nouă stare a materiei
Ceva ce se părea imposibil, s-a dovedit a fi realitate.
Două echipe separate au reuşit să măsoare şi să creeze cristalele timp – o stare uimitoare a materiei cu o structură atomică care se repetă nu doar în spațiu, dar şi în timp, cu oscilații constante fără energie.
Cristalele timp sunt un prim exemplu a unei stări a materiei „non-echilibru”, ideile teoretice a cărei sunt expuse de mult timp, dar abia recent a fost demonstrată în condiții de laborator.
Această nouă stare a materiei ar putea revoluționa modul în care noi stocăm şi transferăm informațiile.
Mai multe detalii puteţi vedea aici.
Pentru prima oară hidrogenul a fost transformat în metal
De mulţi ani se prezice posibilitatea creării hidrogenului metalic, care se presupune a fi prezent în anumite colţuri îndepărtate a universului.
Şi iată acum, datorită posibilităților tehnice, ce presupun aplicarea unei presiuni deosebit de mare asupra hidrogenului gazos, o echipă susține că la primit în condiții de laborator.
Lui i se prezic proprietăți incredibile, aşa ca supraconductibilitatea la temperatura camerei.
De asemenea, acest material ar putea fi cel mai eficient combustibil pentru propulsarea rachetelor.
Aici puteţi vedea informaţii mai detailate despre această descoperire.
A fost inventat cel mai trainic şi uşor material
E știut că atomii de carbon plasați într-un anumit fel, pot forma un material foarte trainic.
Cel mai trainic material până acum era socotit grafenul, dar el, datorită proprietăților sale deosebite, este dificil de utilizat.
Acum, o echipă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a fuzionat mici fulgi de grafen într-o structură asemănătoare cu plasa, care menține rezistenţa materialului şi-i dă o structură distinctă.
NASA a descoperit un sistem solar asemănător cu al nostru
O colaborare a echipei de la Kepler şi a specialiștilor de la Google AI (Artificial Intelligence) s-a valorificat în descoperirea a opt planete noi ce se rotesc în jurul unei stele îndepărtate.
Steaua numită Kepler 90, găzduiește acelaş număr de planete ca al nostru, este mai mare şi mai fierbinte ca soarele şi se află la 2500 de ani lumină de Pământ, în constelația Darco.
Aflaţi mai multe despre această descoperire.
A fost descoperită o planetă ce ar putea găzdui viaţă
În acest an, oamenii de știință au anunțat despre descoperirea unei planete, numite Ross 128 b, care ar putea găzdui viaţă.
Această lume nou descoperită se află doar la 11 ani lumină de noi.
Ea se roteşte în jurul stelei Ross 128 la o distanţă ce ar putea să-i permită să dețină apă lichidă la suprafață.
Planeta 128 b a trezit un interes deosebit, şi datorită faptului că anterior, de la ea se pare că a fost interceptat un semnal radio semi-repetitiv.
Mai multe detalii despre această planetă nou descoperită puteţi vedea aici.
Pentru prima dată a fost observat un obiect ce provine din afara sistemului nostru solar
Deodată ce a fost observat, oamenii de știință i-au calculat traiectoria şi au constat că acest obiect este doar în trecere prin sistemul nostru solar şi vine din regiuni foarte îndepărtate a galaxiei.
Cea ce îl face distinctiv de orice obiect spaţial cunoscut până acum, este forma sa alungită asemănătoare unui trabuc, astfel încât lungimea sa este de 10 ori mai mare decât lățimea.
El a fost denumit ‘Oumuamua şi este un obiect foarte confuz, deoarece prezintă calități specifice atât de asteroid, cât şi de cometă.
În cele din urmă, jumătate din materia care lipsea în Univers a fost găsită
Noi cu toţi știm despre evaziva materie neagră, dar conform modelelor noastre a universului, ar trebui să existe şi de două ori mai multă materie obișnuită.
Şi iată în sfârșit ea a fost găsită. Două echipe separate, folosind aşa numitul efect Sunyaev-Zel’dovich, au reușit să depisteze materia compusă din particulele baryon, care leagă galaxiile prin filamente de gaz fierbinte şi difuz.
Mai multe informaţii citiţi aici.
Un nou anticorp dezvoltat poate lupta împotriva a 99% din tulpinile HIV
Un nou studiu a produs o proteină cu trei anticorpi, ce poate distruge distruge 99% din tulpinile HIV şi se susţine că ea este cea mai eficientă din cele descoperite până acum.
Anticorpii s-au dovedit a avea succes chiar şi în concentrații mai mici.
După testele reușite efectuate pe maimuțe în 2018 se preconizează începerea unui studiu clinic, pentru a pune la lucru aceşti anticorpi.
Vedeţi mai multe detalii aici.
A luat sfârșit o misiune de succes, nava spaţială Cassini s-a prăbuşit în Saturn
Lansată în anul 1997, aceasta a fost prima nava plasată pe orbita planetei Saturn în 2004.
Timp de 13 ani, cât sa aflat pe orbita Saturnului, Cassini a dezvăluit multe lucruri despre planetă şi sateliții săi, dar care la rândul lor au lăsat cercetătorii cu şi mai multe mistere nerezolvate.
Cassini a dezvăluit structura inelelor lui Saturn, iar sonda sa, Huygens, trimisă pe una din lunile planetei numite Titan, a efectuat prima aterizare a unei nave la periferia sistemului solar.
Vedeţi mai multe detalii aici.
Au fost dezvoltate utere artificiale pentru a ajuta la salvarea vieţilor
Oamenii de ştiinţă au reuşit să crească mei prematuri în utere artificiale, tehnologie care în decurs de trei ani ar putea ajuta la salvarea a multe vieţi de copii născuți prematuri.
Cercetătorii au creat un sistem care emită cât se poate de aproape mediul din uter.
Toţi opt meii aflaţi în perioada de gestație şi plasaţi în aceste utere, s-au dezvoltat şi au crescut normal, fără careva anomalii.
Citiţi articolul complet aici.
Pentru prima dată au fost observate două găuri negre ce se rotesc una în jurul alteia
După mai mult de două decenii de observări şi măsurări exacte, pentru prima dată astronomii au identificat o pereche de găuri negre care se rotesc una în jurul alteia.
Studierea modului cum au loc aceste interacțiuni va oferi o mai bună înțelegere despre faptul cum s-au format şi au evoluat galaxiile.
De asemenea, acest eveniment prezintă importanţă deoarece el ar putea fi un potențial viitor al galaxiei noastre pe câteva miliarde de ani înainte, care se prognozează că se va ciocni cu galaxia Andromeda, ce conţine o gaură neagră supermasivă la centrul ei.
Mai mute detalii despre această cercetare vedeţi aici.
NASA a descoperit 10 exoplanete noi potenţial locuibile
În vara acestui an echipa Kepler de la NASA a anunţat despre descoperirea a 219 de exoplanete noi în galaxia noastră, 10 dintre care sunt planete telurice, după mărimi asemănătoare cu a noastră şi ar putea fi potenţial locuibile.
Cercetătorul şi autorul principal al studiului, Susan Thompson, susţine că toate aceste 10 planete se găsesc în zona locuibilă a stelelor lor.
Luând în considerare numărul de planete deja localizate în zona locuibilă, cercetătorii presupun că numărul lor ar putea fi impunător.
Mai multe detalii despre misiunea Kepler vedeţi aici.
Pentru prima dată în istorie Space X a lansat şi a aterizat o rachetă reciclată
Prima treaptă a rachetei care a zburat în spaţiu anterior, a făcut încă o cursă şi s-a întors cu succes înapoi pe Pământ, marcând un pas important spre călătoriile spaţiale ieftine.
După ce a fost lansată de pe Cape Canaveral, aceaşi treaptă care a efectuat o aterizare spectaculoasă pe o navă dronă din largul coastei Floridei, a reușit în mod repetat acest lucru pe aceeași dronă.
Spre deosebire de data trecută, când racheta a transportat un habitat gonflabil pe Staţia Spaţială Internaţională, la această relansare ea a livrat un satelit de comunicații pe orbită pentru compania SES.
Mai multe detalii vedeţi aici.
Au fost dezvoltate nanomaşini ce pătrund în celule canceroase şi le ucid în doar 60 de secunde
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat nanomaşini foarte mici compuse din mici molecule rotitoare, care se învârt atât de repede, că odată ce nimeresc în corp sunt capabile să penetreze prin membrana celulelor canceroase şi să le nimicească în decurs de 60 de secunde.
Aceste molecule – nanomaşini ar putea fi utilizate, fie pentru a pătrunde în celule şi a aduce agenţi terapeutici la ea, fie a acționa ca ucigași ce explodează membranele tumorale deschise.
Dacă testele pe animale vor avea succes, cercetătorii vor trece la studiile clinice pe oameni.
Citiţi articolul complet aici.
În jurul stelei pitici Trappist-1 se rotesc 7 planete de mărimea Pământului
Astronomii au descoperit un număr record de planete similare după mărime cu Pământul, care se învârtesc în jurul unei stele.
Cerectătorii presupun că toate cele şapte planete ar putea să deţină apă în formă lichidă pe suprafețele lor, deşi doar trei din ele sunt situate în zona convențional socotită „locuibilă”, în care ar putea fi posibile condiții prielnice pentru viaţă.
Acest sistem stelar compact de exoplanete se învârte în jurul unei stele reci cu masă redusă, Trappist-1, şi se află la 40 de ani lumină de Pământ.
Mai multe detalii vedeţi în articol.
Pentru prima dată a fost descoperită o exoplanetă cu atmosferă, similară cu Pământul
Pentru prima dată astronomii au detectat o exoplanetă similară cu Pământul ce are atmosferă.
Planeta a fost numită Gillese 1132b sau pe scurt GJ 1132b şi se află la o distanţă de aproximativ 39 de ani lumină, în constelaţia Velelor.
Fiind o planetă cu o masă şi rază asemănătoare cu cea a Pământului, ea a devenit o ţintă extrem de promițătoare pentru cercetătorii care sunt în căutarea semnelor de viaţă extraterestră.
Însă, chiar dacă aici este viaţă, ea va fi deosebită de cea pe care o cunoaștem noi, deoarece se estimează că temperatura la suprafața planetei ar putea fi de 370 de grade Celsius.
În prealabil se presupune că Gillese 1132b ar putea fi o „lume cu apă” şi cu o atmosferă de aburi fierbinți.
Vedeţi mai multe informaţii despre această descoperire aici.
Acestea sunt doar unele descoperiri științifice care au marcat anul 2017, care cu siguranță vor fi piste pentru lansarea de noi cercetării şi studii.
Deşi suntem la o etapă cu prognoze cam sumbre, descoperirile ştiinţifice a acestui an inspiră speranțe într-un viitor mai bun.
Vedeţi şi: 25 de descoperiri ştiinţifice pe care nu le ştiam la începutul anului 2016
Lasă un răspuns