2016 a fost un an bogat în descoperiri ştiinţifice
Anul 2016 ne-a adus multe descoperiri ştiinţifice surprinzătoare, multe din care ar putea rescrie unele legi ale naturii, recunoscute mult timp ca un adevăr absolut.
Pe parcursul anului am încercat să urmăresc şi să prezint cele mai interesante cercetări ştiinţifice şi aici o să includ unele din ele, dar desigur au fost multe care mi-au scăpat din vedere sau nu am reușit să le elucidez.
Aşa dar, vedeți mai jos 25 cele mai grandioase descoperiri ştiinţifice din anul 2016.
1. Undele gravitaționale există
Undele gravitaționale sunt reale. După mai mult de 100 de ani de la prezicerea lor pentru prima oară de către Einstein, în cele din urmă, în anul 2016, cercetătorii au detectat ondulațiile evazive în spațiu-timp.
2. Noua tehnologie oferă posibilitatea să trăiți mai mult de un an fără inimă
Este posibil să trăiești mai mult de un an fără inimă (en) în corpul tău.
Obținerea unui transplant de organe nu este simplă, aceasta necesită timp, iar lista de așteptare a unui transplant poate fi foarte mare.
În anul 2016, a fost testată cu succes o tehnologie uimitoare nouă pentru pacienții cu inima. Ia a este capabilă să mențină pacienţii în viaţă până când organul necesar va deveni disponibil.
La 25 de ani ai săi, Stan Larkin a primit un transplant, după ce a trăit timp de 17 luni datorită unei inimi artificiale total externe.
3. Omul poate duce o viaţă normală fără 90 la sută din creier
De asemenea, este posibil să trăiești o viaţă normală fără 90 de procente din creier (en).
Un bărbat francez, în ciuda faptului că îi lipsește 90 la sută din creier, trăiește o viaţă relativ normală şi sănătoasă.
Acest fapt a făcut oamenii de ştiinţă să reconsidere ceea ce se credea că ne face conştienţi din punct de vedere biologic.
Cel mai interesant este că, acest om ce a ajuns la vârsta de 44 de ani, a trăit toţi aceşti ani fără a realiza că este ceva în neregulă cu el.
Medicii cred că cea mai mare parte a creierului a fost distrusă lent timp de 30 de ani, datorită acumulării de lichid în creier, o afecțiune cunoscută sub numele de hidrocefalie.
S-a dovedit a fi că, creierul uman este mult mai flexibil decât se credea anterior.
Vedeţi şi: 62 de curiozităţi despre creier şi mituri demascate care sunt încă răspândite
4. Sunete metalice înfiorătoare din Groapa Marianelor
Au fost multe luni de speculații după apariția unei înregistrări cu sunete metalice extrem de ciudate ce provin din Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața planetei.
În final, un studiu a constatat că această înregistrare audio de 3.5 secunde, preluată de un vehicul autonom scufundat adânc în Groapa Marianelor, este un nou tip de strigăt de balenă (en), care nu a mai fost auzit anterior şi, de fapt, încă nu este clar ce el semnifică.
Mai jos puteţi auzi sunetul.
5. Testele au confirmat, reactorul de fuziune nucleară din Germania lucrează
Noul aparat revoluționar de fuziune nucleară testat în Germania într-adevăr lucrează, el poate fi cheia spre o energie curată şi nelimitată.
Fuziunea nucleară produce plasma de hidrogen, ceea ce încarcă cu energie soarele nostru.
6. O planetă similară cu Pământul, a fost detectată în cel mai apropiat de noi sistem stelar
În sistemul stelar Alpha Centauri, la o distanţă de doar 4.2 ani lumină de noi, a fost descoperită o planetă similară cu Pământul şi oamenii de ştiinţă deja sunt în curs de planificare a unei misiuni pentru a o vizita.
Cel mai captivant este faptul că, această planetă se află în Zona Locuibilă Circumstelară, ce presupune existenţa apei în stare lichidă şi efectiv a posibilităţii prezenţei vieţei.
Vedeţi şi: 7 locuri din sistemul nostru solar unde se presupune că ar putea exista viaţă extraterestră
7. În jurul Pământului se mai roteşte o lună
Pământul are o a doua mini-lună ce se roteşte în jurul lui. Un „cvasi-satelit” numit 2016 HO3.
Acest asteroid nou descoperit, se roteşte în aşa fel în jurul soarelui încât el nu se abate prea tare de la Pământ, făcând-ul un pe el un „cvasi-satelit” al planetei noastre, susțin oamenii de ştiinţă.
8. Totuşi, a noua planetă ar putea exista
Ar putea fi o a noua planetă în sistemul nostru solar şi aceasta nu este Pluto.
După cum afirmă Astronomical Journal, prezenţa unei planete acolo este demascată de orbitele ciudate a câtorva lumi înghețate îndepărtate.
Calea oarecum strâmbă a acestor corpuri în jurul soarelui a sugerat oamenilor de ştiinţă că, ia ar putea fi influențată de gravitația unei planete care se află acolo.
Vedeţi şi: 10 curiozităţi despre sistemul solar
9. Legile de frecare descoperite în mâzgălelile lui Leonardo da Vinci
Prima înregistrare scrisă care demonstrează c[ legile de frecare au fost ascunse timp de 500 de ani în „mâzgăliturile irelevante” a lui Leonardo da Vinci (en).
Este cunoscut de ceva timp că primul studiu sistematic al frecării datează cu această perioadă, dar profesorul Hutchings a identificat notele şi schiţele în care Leonardo da Vinci a înregistrat pentru prima dată legile de frecare şi a arătat că el le-a aplicat în mod repetat pentru diverse probleme mecanice pentru mai mult de 20 de ani.
10. Virusul Zika poate fi transmis sexual şi realmente poate cauza microcefalie la copii
Virusul Zika în principal se răspândește prin înțepături de ţânţari şi transmiterea sexuală a fost considerată rară.
Au existat cel puţin două cazuri raportate, inclusiv unul recent în Texas şi cel puţin două înregistrări a virusului Zika în spermă.
Centrele SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a investigat 14 cazuri unde virusul Zika pare a fi transmis sexual (en).
11. Anul 2016 a început cu găsirea celui mai mare număr prim
Un computer din Missouri a descoperit cel mai mare număr prim cunoscut la moment (en), 274,207,281– 1.
Acesta este compus din aproximativ 22 de milioane de cifre şi este cu 5 milioane de cifre mai lung decât cel anterior, descoperit în ianuarie 2013.
Numele prime sunt numere care sunt divizibile fără rest numai cu ele însăşi şi unul, aşa ca 2, 3, 5, 7, 11, 13…
Căutarea celui mai mare număr prim, are astăzi mai degrabă un scop de testare a puterii computerului decât o utilizare practică a însăşi numărului în sine.
12. Polul Nord se deplasează încet spre Londra
Polul Nord al planetei şi-a schimbat misterios direcţia deplasării sale în 2000, făcând o întorsătură de la Vest la Est, spre meridianul Greenwich.
Se pare că această schimbare a direcției se datorează redistribuirii apei pe uscat precum şi datorită topirii gheții polare.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante
13. Pământul a pierdut o suprafaţă de gheaţă suficientă să acopere tot teritoriul Indiei
Gheaţa polară în Antarctica şi Arctica în decembrie 2016 a atins minimele record (en) pentru această perioadă.
A fost pierdută o suprafaţă de gheaţă de mărimea Indiei, ca rezultat al creșterii temperaturilor globale, spun oamenii de ştiinţă.
Această evoluţie a lucrurilor alarmează oamenii de ştiinţă. Cauza ar putea fi acumularea de gaze cu efect de seră, un rezultat al activității omului.
14. Microscopicul Tardigrade sau Ursul de mare este cea mai rezistentă creatură
Aceste creaturi minuscule pot supraviețui timp de zeci de ani după ce au fost înghețate, se pot reîntoarce la viaţă după o disecare totală şi chiar pot rezista radiației nemiloase din spațiu.
Tardigrade sunt atât de indestructibile, deoarece, ele au un set de instrumente special formate pentru protejarea ADN-ului său de daune.
15. Fizicienii au descoperit o a doua stare a apei
Apa, care este unul din compușii cei mai răspândiţi şi importanţi de pe Pământ, atât de obişnuită pentru noi, totodată are niște proprietăți foarte ciudate.
Cu excepția mercurului, apa are cea mai mare tensiune superficială printre toate lichidele. De asemenea, ea este una din puţinile substanțe cunoscute a cărei stare solidă poate pluti pe starea sa lichidă şi spre deosebire de aproape orice altă substanţă cunoscută, apa se dilată atunci când îngheață.
Investigând proprietățile fizice ale apei, acum cercetătorii au descoperit (en) că atunci când apa la încălzire ajunge la temperaturi între 40 şi 60 de grade Celsius, ea atinge o „temperatură de trecere ” (crossover temperature) şi pare să înceapă o comutare între două stări lichide diferite.
Aceasta se poate datora conexiunilor de scurtă durată între moleculele de apă, iar aceste legături între hidrogen sunt de fapt mult mai slabe decât legăturile care leagă atomii individuali de hidrogen şi oxigen în interiorul moleculelor.
Fizicienii presupun că anume aceasta este cauza proprietăților neobișnuite a apei – dar, deocamdată, nimeni nu poate spune cu siguranţă cum totul funcţionează.
Vedeţi şi: 27 curiozităţi despre apă şi informaţii fascinante
16. Nucleul atomic în formă de pară există
Cercetătorii din Scoţia au confirmat existenţa nucleelor atomici în formă de pară şi aceștia ar putea spulbera visul nostru de a călători în timp.
Descoperirea unor astfel de atomi nesimetrici pune la îndoială unele concepte fundamentale ale fizicii care explică Universul.
O ipoteză susține că distribuția inegală a masei şi sarcinii în aceşti atomi face ca nucleii lor să indice o anumită direcţie în spaţiu-timp, iar acest lucru pare să explice de ce timpul alege să meargă doar din trecut în prezent.
17. Dinozaurii aveau cozi stufoase din pene
Întâmplător a fost descoperită o coadă de dinozaur veche de 99 milioane de ani conservată în chihlimbar.
Fragmentele de oase şi pene din chihlimbar, sunt încă o dovadă că dinozaurii mai degrabă purtau un penaj primitiv decât solzi.
Vedeţi şi: 51 Curiozităţi despre păsări
18. A fost descoperit un câmp imens de heliu în Tanzania
Aici a fost găsită o cantitate gigantă de 1.5 miliarde de metri cubi de gaz preţios de heliu.
S-a estimat că cantitatea de heliu găsită aici este de şapte ori mai mare decât cea consumată în fiecare an la nivel global.
19. În China a fost descoperit cel mai vechi şi detailat sistem central nervos vreodată găsit
A fost găsit un animal asemănător cu o crustacee vechi de 520 de milioane de ani, într-atât de bine conservat încât sunt foarte bine vizibile fibrele sale nervoase.
20. Pentru prima dată a fost crescută o inimă care se zbate în laborator
O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH) şi Harvard Medical School pentru prima dată au crescut în laborator o inimă care se zbate, folosind celule stem şi tehnologia de imprimare 3D.
21. Încă patru elemente chimice au câștigat un loc permanent în tabelul periodic.
Oficial a fost confirmată descoperirea elementelor 113, 115, 117 şi 118, au fost adunate suficiente dovezi pentru a le asigura câte un loc în tabelul periodic.
Recent, în luna decembrie, ele oficial au primit şi denumiri (en). Urmând tradiţia, numele lor s-a format cu scopul de a onora un loc, o regiune geografică sau un om de ştiinţă, cu terminaţii protocolare specifice legate de plasarea fiecărui element în tabelul periodic al elementelor.
Iată numele noi:
- Elementul 113: nihonium (Nh)
- Elementul 115: moscovium (Mc)
- Elementul 117: tennessine (Ts)
- Elementul 118: oganesson (Og)
22. A fost creat primul metal hidrofug, metal are respinge apa
Cercetătorii de la Universitatea Rochester au elaborat o nouă metodă pentru a crea metale superhidrofobe.
Metodă care ar putea fi utilizată pe viitor şi la alte materiale, care se vor auto-curăţa, vor fi mai alunecoase ca teflonul şi niciodată nu vor rugini.
23. Evoluţia nu s-a oprit. Prima eucariotă care nu are mitocondrii
Un studiu a identificat o eucariotă care a renunţat la mitocondriile sale, ce ne sugerează că această ramură a vieţii, din care facem parte şi noi, este mult mai schimbătoare decât s-a crezut anterior.
Mitocondriile provin de la nişte bacterii vechi, care s-au stabilit în primele celule şi au devenit centralele electrice pentru noile gazde.
Ceea ce era de necrezut, se dovedește a fi adevărat.
24. A fost descoperită o nouă stare a materiei în materialele supraconductoare
Pentru prima dată de oamenii de știință a fost confirmată o nouă fază a materiei, care apare în momentul trecerii de la starea de non-supraconductor la supraconductor.
Această descoperire prezintă o importantă mare, deoarece ea ne-ar putea ajută să înțelegem modul în care funcţionează supraconductibilitatea la temperaturi mai înalte şi ca rezultat să obținem energie cu o eficienţă de 100%.
25. „Imposibilul” Em Drive este sistemul de propulsie care nu se va da cu una cu două
NASA susține că controversatul Em Drive, într-adevăr pare să producă forţă de tracţiune, dar ei nu au idee cum.
Conform legilor actuale ale fizicii el nu ar trebui să funcționeze.
Vom lua cu noi acest mister în anul 2017.
Lasă un răspuns