Cancerul este una din principala cauză a morţii în întreaga lume.
Acesta afectează în mod fundamental felul în care celulele noastre cresc şi se divizează, modificându-le în moduri perverse.
Toate cancerele sunt rezultatul deteriorării sau mutaţiilor genetice în ADN-ul nostru.
Un tip neplăcut debilitant de boli ce se răspândesc printr-un corp ca o armată invadatoare, deoarece celulele toxice cresc neîncetat în tumori nesănătoase.
Unele cazuri de cancer sunt în afara controlului nostru, deoarece sunt cauzate de defectele genetice şi predispoziţiile transmise de la o generaţie la alta sau impulsionate de schimbările genetice pe care le suferim de-a lungul vieţii noastre.
Dar noi, de asemenea, ştim că inhalarea anumitor substanţe, consumul unor anumite lucruri şi chiar utilizarea unor tipuri de materiale plastice, ridică riscul de a dezvolta anumite forme de cancer.
Iată câţiva cancerigeni (cauzatori de cancer) e pot duce la cancer potrivit științei, precum şi câteva lucruri pe care oamenii de ştiinţă le-au anulat ca primi suspecţi.
Zahărul
Acum, oamenii de ştiinţă ştiu că consumul prea mare de dulce, poate duce nu numai la diabet, dar şi să dăuneze activ celulelor voastre şi respectiv să crească riscul apariţiei cancerului.
Dar, asta nu e tot.
O nouă cercetare sugerează că zahărul poate stimula creşterea tumorii în organism – deoarece cancerul iubeşte să utilizeze zahărul drept combustibil.
„Consumul hiperactiv de zahăr al celulelor canceroase conduce la un ciclu vicios de stimulare continuă a dezvoltării şi creşterii cancerului”, a spus în octombrie, Johan Thevelein, un biolog molecular belgian, după lansarea studiului său.
Oamenii de ştiinţă spun că cercetarea revoluţionară ne dă o mai bună înţelegere a modului în care zahărul şi cancerul interacţionează şi aceasta într-o zi ar putea ajuta la crearea de strategii de diete orientate pentru pacienţi.
Vedeţi şi: 10 motive pentru care zahărul este dăunător pentru voi
Hrana procesată
Orice produs alimentar care este ambalat în plastic, sigilat industrial şi proiectat să se păstreze luni întregi fără să se strice ar putea fi o soluţie pentru potolirea rapidă a foamei, dar el, la fel creşte şi riscul de cancer.
Oamenii de ştiinţă din Franţa s-au concentrat asupra legăturii (en) dintre oamenii ce mănâncă în exces alimente procesate şi cei care dezvoltă cancer.
Ei nu sunt încă siguri dacă problema constă în ingredientele stabilizatoare ale produselor, ambalajul din plastic sau o combinaţie a celor două.
Şi, deoarece studiul lor este corelativ, posibil că există un alt factor ascuns în funcțiune.
Vedeţi şi: Alimentaţie sănătoasă pentru o viaţă mai lungă
Fumatul
Deşi industria tutunului a încercat să ascundă acest lucru, noi am ştiut de ani de zile că fumul de tutun are cel puţin 70 de substanţe chimice canceroase (en).
Şi nu numai fumătorii sunt afectați – persoanele care inhalează fumul pasiv, pot, de asemenea, dezvolta forme de cancer mortale.
Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor spun: „Nefumătorii care sunt expuși fumatului pasiv la domiciliu sau la locul de muncă, cresc riscul de apariție a cancerului pulmonar cu 20-30%”.
Oameni care mestecă tutunul sunt expuși, de asemenea, riscului.
Bronzarea şi expunerea neprotejată la soare
Potrivit Fundaţiei pentru Cancerul de Piele, persoanele care utilizează aparate de bronzare înainte de vârsta de 35 de ani, cresc riscul de apariţie a melanomului (en) cu 75%.
Soarele obișnuit la fel vă poate dăuna, aşa dar, purtatul hainelor şi folosirea cremelor de protecţie solară, precum şi căutarea unei umbre, sunt idei bune dacă veți ieși afară la soare pentru mai mult de 15 minute.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au efectuat primele teste a unui “vaccin universal contra cancerului”
Produse toxice la locul de muncă
Unii oameni lucrează zilnic cu substanțe care provoacă cancer.
Persoanele cu risc ridicat de a intra în contact cu substanțele care cauzează cancer la locul de muncă sunt:
- Cei care lucrează cu aluminiul.
- Pictorii.
- Cei din industria prelucrării gudronului, care contactează cu benzenul cancerigen.
- Producătorii de cauciucuri.
- Coaforii care au de a face cu coloranţii (en) în fiecare zi.
- Lucrătorii din saloanele de manichiură ce respiră vapori periculoşi (en).
- Şi toţi cei care lucrează în schimburi de noapte (Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat munca de timp de noapte ca fiind un probabil agent cancerigen (en) în 2007).
CDC are o listă completă de riscuri de cancer la locul de muncă (en).
Arsenul
Arsenul, o parte naturală a scoarţei noastre terestre, este toxic în forma sa anorganică (en).
Se găseşte adesea în apa potabilă contaminată din aşa locuri precum Bangladesh sau în localități unde sistemele de irigare a culturilor folosesc apa arsenică.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că cel puţin 140 de milioane de persoane din 50 de ţări consumă apă care conţine niveluri ridicate de arsen.
De asemenea, el este unul dintre agenţii din tutun ce cauzează cancer.
Vedeţi şi: 27 curiozităţi despre apă şi informaţii fascinante
Carnea carbonizată şi grătarul la flacără deschisă
Carnea afumată de pe grătar poate fi delicată şi gustoasă, dar ea probabil creşte riscul de cancer.
Acest lucru se datorează faptului că carnea musculară conţine compuși numiţi amine heterociclice sau HCA şi hidrocarburi aromatice policiclice sau PAH.
Potrivit Institutului Naţional al Cancerului (en), atunci când carnea de vită, de pasăre sau de pește, sunt gătite la o flacără deschisă fierbinte sau prăjite la temperaturi ridicate, grăsimile şi sucurile eliberate în flacăra focului cu substanţe chimice periculoase în interior se gătesc apoi în carnea pe care o mâncăm.
Ei nu sunt încrezuți că aceste substanțe chimice provoacă cancer, dar în testele de laborator s-a constatat că ele modifică ADN-ul în moduri în care ar putea creşte riscul de cancer.
Cărbunele
Minerii de cărbune ani la rând au avut rate mai mari de cancer la plămâni, vezică urinară şi stomac.
Există date suficiente pentru a sugera că minerii care se ocupă de gazificarea cărbunelui (en) sau care inhalează praful de cărbune, pot căpăta cancer.
Alcool
Consumul regulat de alcool tare vă poate ridica riscul de a dezvolta mai multe tipuri diferite de cancer (en), aşa precum cel al gâtului, ficatului, sânului şi colonului.
Potrivit Institutului Naţional al Cancerului SUA, „riscul de apariție a cancerului creşte odată cu consumul de alcool”.
O nouă analiză (en) a aproape 600 000 de consumatori de alcool din 19 țari cu venituri mari din întreaga lume, a constatat că consumul mare de alcool este asociat cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer al sistemului digestiv.
Vedeţi şi: Acum sunt “dovezi foarte convingătoare” că alcoolul poate direct afecta ADN-ul
Gazele de eșapament de la motoarele diesel
Motorina are mai mult de 30 de componente (en) care pot provoca cancer, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare a Cancerului.
Carnea sau peştele conservat cu sare şi mâncărurile murate
Peştele conservat cu sare, care este popular în China, este bogat în nitraţi şi nitriţi – cunoscuţi ca carcinogeni la animale (en), care, de asemenea, pot provoca cancer la om.
Compuşii chimici pot deteriora ADN-ul, aducând la cancer de cap şi gât.
, „oamenii din China sau cei cu ascendenţă chinezească care trăiesc în Marea Britanie, au rate mai mari de cancer nazofaringian decât alte grupuri etnice” ceva ce s-ar putea datora dietei lor.
Consumul mare de alimente murate, de asemenea, poate creşte riscul de cancer la stomac.
Fracturarea hidraulică
Produsele chimice utilizate (en) la fracturarea hidraulică pentru extracția petrolului şi gazului, ce pot fi eliberate în aer şi apă, aşa ca benzenul şi formaldehida, ambele pot fi cauzatoare de cancer.
Carnea procesată precum şunca, baconul şi cârnații
Din păcate!
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că carnea prelucrată, cum ar fi hot-dogurile, şunca şi salamurile, pot provoca cancer.
Cauza este că această carne este tratată în aşa fel pentru a o păstra mai mult sau a o condimenta, prin a o săra, conserva, fermenta sau afuma.
Potrivit OMS (en), posibil orice fel de carne roşie poate fi asociată cu un risc crescut de cancer colorectal şi există unele dovezi ce sugerează că acestea, de asemenea, contribuie la cancerele pancreatice şi de prostată, deşi aceste dovezi nu sunt la fel de puternice.
Vedeţi şi: Dieta vegetariană îndelungată modifică ADN-ul uman crescând riscul de cancer şi a bolilor de inimă
Azbestul
Azbestul a fost folosit ca un material de izolare de ani de zile, până când fibrele lui nu au fost legate de cancerul pulmonar.
Utilizarea lui a fost interzisă în multe ţări şi în toată Uniunea Europeană.
Controlul naşterii şi estrogenii
Femeile la care menstruațiile încep mai devreme sau intră în menopauză mai târziu, pot avea un risc crescut de cancer de sân (en), deoarece ele sunt expuse la mai mult estrogen şi progesteron făcut de ovare.
Utilizarea pilulelor contraceptive, de asemenea, poate determina creșterea riscului femeii de a dezvolta cancer de col uterin, deși există unele dovezi conform cărora controlul nașterii este asociat cu un risc redus de dezvoltare a altor tipuri de cancer, cum ar fi cel endometrial (uter), colorectal şi ovarian.
Viruşii
Molipsirea cu anumite tipuri de viruşi poate creşte indirect riscul apariției cancerului.
Acest lucru se datorează faptului că, în anumite situații, virușii declanșează modificări genetice în celulele care pot contribui la cancer.
Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA spune: „Unele virusuri legate de cancer sunt Virusul Papiloma Uman (HPV), care cauzează cancerul de col uterin; virusurile hepatitei B şi C, pot provoca cancerul la ficat; şi virusul Epstein-Barr, poate cauza un tip de limfom. De asemenea, bacteria H. pylori poate provoca cancer gastric”.
Familia voastră
Unele riscuri de dezvoltare a cancerului sunt transmise de la o generație la alta. Mutațiile genetice joacă un rol cheie în aproximativ în 5-10% din toate cazurile de cancer.
Schimbările genetice care dezvoltă cancerul pot fi moștenite de la părinții noștri dacă ele sunt prezente în celulele germinale, care sunt celulele reproductive ale corpului (ovulul şi spermatozoizii), spune Institutul Naţional al Cancerului (en).
De exemplu, anumite tipuri de cancer mamar sunt rezultatul mutațiilor genelor BRCA1 şi BRCA2.
Obezitatea
Obezitatea vă poate predispune la un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (en), printre care, cel al sânului, colonului, rectului, esofagului, rinichilor şi pancreasului.
Dar, există lucruri pe care le puteţi face pentru a reduce riscul. Acestea includ, consumul de alimente sănătoase şi a face suficientă activitate fizică, care ambele nu doar ajută la menţinerea unei ponderi sănătoase şi reduce şansele de a dezvolta unele dintre aceste tipuri de cancer, dar, de asemenea, poate să înlăture depresia şi să vă stimuleze starea de spirit.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou sistem biologic care reglează grăsimea în corp
Formaldehida
Oamenii de ştiinţă cunosc de ani de zile că formaldehida poate provoca cancer nazal la şobolani.
Agentul de conservare şi dezinfectare se utilizează în unele cleiuri şi materiale de construcții, iar Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului afirmă că acesta poate provoca cancer şi la om (en).
Poluarea aerului
Aerul poluat – şi particulele din el – de asemenea, pot duce la cancer.
Funinginea în general nu este bună. În Londra, oamenii au început să observe că mulți coșari (care curăţă hornurile) au dezvoltat cancer testicular (en) în anii 1770, iar studiile ulterioare au găsit o legătură între lucrul de curăţare a hornurilor şi ratele mai mari ale cancerului.
De asemenea, inhalarea funinginii a fost legată de cancerul pulmonar, esofagian şi cel al vezicii urinare.
Dioxidul de siliciu
Dioxidul de siliciu este un mineral natural care se găsește în nisip, piatră şi beton. Atunci când lucrătorii din construcţii şi minerii inhalează particulele de dioxid de siliciu, prin a tăia sau fora în rocă, acesta poate creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar (en).
Radiaţia
Noi ştim că razele X şi razele gamma pot provoca cancer (en). De asemenea, noi putem să-l primim şi de la razele solare ultraviolete.
Dar, o vizită la medic nu vă va provoca cancer.
Legătura dintre radiații şi riscul de cancer tinde să apară în studiile persoanelor care au fost expuse la doze mari de radiații, precum oamenii afectați de accidentul nuclear din Cernobîl şi la oamenii cu cancer, ce sunt trataţi uneori cu doze mari de radiaţii.
Cu toate acestea, Societatea Americană pentru Cancer avertizează că „nu există nici un prag sub care acest gen de radiații este complet sigur”.
Inflamațiile cronice de lungă durată
Inflamațiile cronice (en), precum acelea de lungă durată, bolile intestinale sau obezitatea, pot afecta ADN-ul unei persoane şi pot duce la rate mai mari de cancer.
Unele materiale plastice
Materialele plastice pot fi periculoase, în special atunci când din acesta se elimină chimicale prin zgârieturi sau fisuri într-un recipient.
BPA este un estrogen sintetic care a fost utilizat în multe materiale plastice şi în rășina sintetică din anii 1960.
Răşinile BPA pot fi utilizate în produse precum cutii de alimente metalice ca agenţi de etanșare, în timp ce materialele plastice din policarbonat BPA pot include sticlele de apă şi recipientele de depozitare a alimentelor.
BPA-ul chiar apare pe partea lucioasă a hârtiei pentru a stabiliza cerneala.
În timp ce mulţi producători de materiale plastice au început să eticheteze produsele lor „fără BPA”, mai rămân o mulţime de lucruri care provoacă cancer (en) de sân şi prostată.
Acrilamida
Rumenitul unor alimente gătite la temperaturi ridicate – cum ar fi pâinea, cafeaua sau cartofii prăjiți – produc un compus chimic numit acrilamidă.
Acest lucru se întâmplă în mod natural, într-un proces numit reacţia Maillard.
Dar, doza de acrilamidă într-o ceaşcă de cafea sau biscuiți copţi probabil nu vă vor ucide – ea este periculoasă când este consumată în doze mari (acesta este unul din compușii toxici inhalați de fumători ), dar nu există dovezi că rumenirea moderată este dăunătoare (en).
La începutul acestui an o instanţă de judecată din California a decis că, vânzătorii de cafea trebuie să includă etichete ce avertizează clienţii lor cu privire la posibilele riscuri de cancer cauzate de acrilamida din cafea.
Acrilamida este doar una dintre cele peste 1000 de substanțe chimice în California incluse în lista compuşilor potenţiali ce provoacă cancer.
Prin lege, California pune avertismente privitor la cancer pe tot felul de lucruri, de la platformele de parcare până la scaunele medicilor dentiști.
Deși, este adevărat că ceea ce mâncăm, unde mergem şi ceea ce respirăm în fiecare zi poate contribui la posibilitatea noastră de a dezvolta anumite tipuri de cancer, este important să reținem că clasa bolilor ce scad rezistenţa corpului, şi prin urmare sunt mortale, nu este pe deplin înțeleasă şi oamenii de știință încă sunt în căutarea tratamentelor potențiale ale cancerului.
Lasă un răspuns