Există cineva acolo?
O întrebare ce persistă de mult timp, şi acum, o echipă de cercetătorii fac mai multă lumină în rezolvarea acestei probleme, venind cu un studiu ce estimează că ar putea exista peste 30 de civilizații inteligente în toată galaxia noastră.
Acesta este un progres enorm, faţă de estimările anterioare ce extindeau numărul posibililor civilizații extraterestre de la zero la miliarde.
Una dintre cele mai mari şi persistente întrebări din gândirea istoriei umane.
Ar putea oare să existe alte forme de viaţă inteligentă în Universul nostru?
Totuşi, obținerea unor estimări calitative ale numărului de civilizaţii extraterestre posibile, a fost o sarcină foarte dificilă.
Vedeţi şi: Oamenii de știință pretind că au găsit pentru prima dată o proteină extraterestră într-un meteorit
Un nou studiu, condus de Universitatea din Nottingham şi publicat recent în Astrophysical Journal, a abordat problema într-un mod diferit.
Folosind presupunerea că viaţa inteligentă se formează pe alte planete într-un mod similar ca pe Pământ, cercetătorii au obținut o estimare a numărului de civilizații inteligente înzestrate cu tehnologii pentru a comunica în propria noastră galaxie — Calea Lactee.
Ei estimează că ar putea exista peste 30 de civilizații inteligente active în galaxia noastră, pregătite pentru a intra în contact.
Vedeţi şi: Cinci predicții ale lui Stephen Hawking
Profesorul de astrofizică de la Universitatea din Nottingham, Cristopher Conselice, ce a condus cercetarea, explică (en):
„Ar trebui să existe cel puţin câteva zeci de civilizații active în galaxia noastră, cu presupunerea că, la fel ca pe Pământ, pentru formarea unei vieți inteligente sunt necesari 5 miliarde de ani”.
De asemenea, Conselice explică că: „Ideea este de a privi la evoluție, doar că la scară cosmică.
Noi numim acest calcul, Limita Copernicană Astrobiologică”.
Autorul principal, Tom Westby, explică (en):
„Metoda clasică de estimare a numărului de civilizații inteligente se bazează pe efectuarea unor evaluării a valorilor legate de viaţă, prin urmare aprecierile variază destul de substanțial.
Studiul nostru, simplifică aceste ipoteze folosind date noi, oferindu-ne o estimare solidă a numărului de civilizații din galaxia noastră.
Cele două limite Copernicane Astrobiologice sunt că, viaţa inteligentă se formează în mai puțin de 5 miliarde de ani sau după aproximativ 5 miliarde de ani — similar ca cea de pe Pământ, unde s-a format o civilizație cu tehnologii de comunicații după 4,5 miliarde de ani.
În criterii stricte, potrivit cărora este nevoie de un conținut de metal egal cu cel necesar soarelui (soarele este relativ destul de bogat în metale), noi estimăm că ar trebui să existe în jur de 36 de civilizații active în galaxia noastră”.
Vedeţi şi: Descoperirea exoplanetei Kepler-10c, măreşte speranţa de a găsi viaţă în alte lumi
Cercetătorii arată că numărul de civilizații depinde strict de aceea cât de demult ele trimit în mod activ semnale a existenţei lor în spațiu, aşa ca transmisiuni radio de la sateliți, televiziune etc.
Dacă alte civilizaţii tehnologice durează la fel de mult ca a noastră, ce are în prezent 100 de ani, atunci ar trebui să existe aproximativ 36 de civilizații tehnice inteligente în curs de dezvoltare în toată galaxia noastră.
Cu toate acestea, distanţa medie până la aceste civilizaţii ar fi de 17 000 ani-lumină, făcând dificilă detectarea şi comunicarea cu tehnologia noastră actuală.
Vedeţi şi: Astronomii au făcut o descoperire incredibil de rară a unei planete ca Pământul
De asemenea, este posibil ca noi să fim singura civilizație din galaxia noastră, cu excepția cazului în care perioadele de supraviețuire ale civilizațiilor similare cu a noastră sunt de lungă durată.
Profesorul Conselice continuă (en):
„Noua noastră cercetare sugerează că căutările civilizațiilor inteligente extraterestre nu doar dezvăluie existenţa modului în care se formează viaţa, dar ne oferă şi indicii în ceea ce privește timpul cât va dura propria noastră civilizație.
Dacă descoperim că viaţa inteligentă este ceva răspândit, atunci aceasta sugerează că civilizația noastră ar putea exista mult mai mult decât câteva sute de ani, în caz contrar, dacă stabilim că nu există civilizaţii active în galaxia noastră, aceasta este un semn rău pentru propria noastră existenţă pe termen lung.
Căutând viaţă inteligentă extraterestră — chiar dacă nu descoperim nimic — noi ne descoperim viitorul şi soarta”.
Dan T says
Aceste asa-zise cercetari sunt, probabil pentru a cheltui niste bani veniti de la ONG-uri.
Sa previzionezi un numar de civilzatii (sau chiar de planete care sustin viata) pe baze numerice-statistice este o aberatie.
Aparitia vietii este baza, apoi, daca evolutia permite ajungerea la civilizatii tehnologice etc.
Conditiile de aparitie a vietii (nu de mentinere in asa-zise medii severe) nu sunt pe deplin lamurite dar, oricum, ce se vede pe Terra, au fost, ca si in cazul tipului de Big Bang al Universului nostru, la niste combinatii de parametri care par a fi unice.
De aici trebuie sa porneasca orice studiu serios, restul sunt vesti pentru Hebdomadare.