11. De ce pisicile au pupile verticale în formă de crăpătură?
Motivul pentru care pisicile au pupilele sub formă de crăpături verticale, se datorează faptului că acestea sunt animale de pradă prin ambuscată.
Pupilele verticale le ajută să judece despre adâncime astfel încât acestea să poată sări spre prada lor.
Cercetarea publicată în Journal of Science sugerează că animalele de pradă nocturnă au pupile verticale sub formă de crăpătură pentru a măsura distanţa necesară pentru a înşfăca prada.
La rândul său, prada este înzestrată cu pupile orizontale, care îi permite să scaneze terenul de prădători şi a urmări totul împrejur în timp ce fuge de pericol.
Sursă: Why Cats Have Vertical Pupils
12. Pisicile sunt foarte fertile
O singură pisică poate avea 2-8 motănaşi la o naştere.
O pisică prolifică poate avea 2-3 naşteri pe an, ceea ce înseamnă că o singură pisică poate produce 24 de pui pe an!
O pisică poate da naştere la 100 de pui pe perioada anilor productivi.
Prin urmare, o singură pereche de pisici şi pisoii lor, pot produce aproape 420.000 de motănaşi în doar 7 ani.
Pisicile sunt o specie prolifică. O femelă are capacitatea de a da naştere la 12 pui pe an.
Clima joacă un rol important în ciclul de ovulaţie a pisicilor femele.
Într-un climat cald, pisica poate intra în călduri (estru – perioadă în care pisica este fertilă) tot anul.
Fiecare ciclu de căldură sau estru durează aproximativ o săptămână şi se repetă în mod regulat în fiecare 2-3 săptămâni.
O împerechere necontrolată poate duce la aceea că pisicuţa voastră poate da naştere la pui de trei ori pe an.
13. Pisicile au grijă de proprietarii lor
Atunci când pisicile aduc şoareci sau păsări moarte la proprietarii lor, „… ele îi învaţă să vâneze sau ajută omul lor, ca şi cum ar hrăni ‘o pisică în vârstă sau un pisoi inapt'”.
Etologul Paul Leyhausen a sugerat că pisicile au primit oamenii în grupul lor şi partajează prada prinsă de ele în conformitate cu teoria dominaţiei, unde oamenii au fost plasaţi mai sus sau aproape de top.
Desmond Morris, antropolog şi zoolog care a scris cartea Catwatching, a emis ipoteza că pisicile încearcă să înveţe sau să ajute omul, aşa cum o fac cu alţi pisoi în vârstă sau inapţi.
Ipoteza lui Morris nu ia în cont faptul că pisicile de sex masculin, de asemenea, aduc şoareci sau păsări moarte, chiar dacă acestea nu au nici un rol alimentarea motănaşilor.
Sursă: Wiki: Cat – Hunting and feeding
14. Privirea pisicii spune tot
Ori de câte ori o pisică închide încet ochii şi îi deschide din nou sau clipeşte spre voi, asta înseamnă că ea are încredere în voi şi vă recunoaşte ca prieten.
Pisicile comunică în principal, cu ajutorul privirii.
O privire directă poate nelinişti pisica, deoarece o consideră ca o ameninţare.
Sursă: Why Do Cats Blink Slowly at You? It’s a Kitty Kiss!
15. Pisicile preferă să ignore apelurile şi comenzile proprietarilor chiar dacă le recunosc
Un studiu a constatat că pisicile de companie recunosc vocea proprietarului lor, dar preferă să ignore apelul sau comenzile lor.
Un nou studiu de la Universitatea din Japonia, realizat de Atsuko Saito şi Kazutaka Shinozuka, a confirmat o suspiciune de lungă durată.
Pisicile recunosc vocea proprietarilor lor, dar aleg să nu răspundă.
Saito şi Shinozuka sugerează că acest lucru se datorează faptului că pisicile s-au domesticit mai degrabă ele însuşi (din moment ce oamenii au început să cultive pământul, pisicile s-au mutat mai aproape de oameni pentru a prăda rozătoare, în esenţă, ele însele au evoluat în pisici domestice),dar nu de oameni, pentru a se supune ordinelor lor.
Sursă: Cats recognise their owners’ voices but never evolved to care, says study
16. Pisicile pot deveni dependente de conservele de ton
Tonul are o aromă foarte puternică, acesta poate pur şi simplu face o pisică atât de nebună, încât ele încep să consume doar tonul şi evită orice alte produse alimentare plasate înaintea acesteia.
Această dependenţă poate fi periculoasă deoarece un regim alimentar consistent de ton poate duce la intoxicaţii cu mercur la pisici.
Altă problemă legată de dieta doar cu ton este că ea poate provoca malnutriţie.
Tonul nu are cantitatea necesară de vitamina E, o deficienţă de vitamina E va duce la o afecţiune numită „Steatitis” sau „Grăsime Galbenă”.
Sursă: Is Your Cat a Tuna Junkie?
17. Pisicile au nevoie de apă
Strămoşii pisicilor moderne pentru a obţine cantitatea adecvată de apă se bazau pe prada lor, dar prezenta dietă ce constă în mare parte din mâncare uscată împedică pisicile de a rămâne hidratate.
Acest lucru poate duce la boli legate de rinichii şi alte complicaţii diverse.
Deci, păstraţi-vă pisicile hidratate!
Corpul unei pisici este compus aproximativ 70 la sută din apă.
Pisicile moderne mănâncă o mulţime de alimente uscate care conţin doar 10% apă. Aşa că, ele au nevoie de apă pentru a rămâne hidratate.
Pisicile care mănâncă alimente la conservă, obţin o cantitate adecvată de apă din produsul alimentar în sine (produsele la conservă conţin 78% apă).
Surse: Kidney Disease in Cats; Cats Need Water
18. Planta care face pisicile nebune
Multe pisici sunt nebune după cătuşnică sau aşa numita iarba-mâţei, deoarece ea conţine o substanţă chimică care este similară cu mirosul de urină a unei pisici dominante feminine (la căldură).
Cătuşinca este o plantă care face parte din familia mentei.
Iarba-mâţei conţine componentul chimic numit nepetalactonă care miroase ca substanţa chimică din urina unei pisici dominante de sex feminin.
Acest miros înşeală pisica, făcând-o să creadă că este o femelă undeva pe aproape, din care cauză ele se tăvălesc împrejur, îşi întind ghearele şi fac ceva nebunesc pentru a impresiona pisicile de sex feminin.
Surse: Is Catnip a Drug for Cats?; De ce cătuşnica le înnebuneşte pe pisici? (VIDEO)
19. De ce pisicile urăsc apa?
Oamenii de ştiinţă cred că pisicile se tem de apă, deoarece strămoşii lor au trăit într-o zonă cu foarte puţine întinderi de apă mari şi niciodată nu au avut nevoie să înveţe să înoate.
Relaţia complicată a pisicilor cu apa se datorează mai multor cauze.
Potrivit lui Dr. John Bradshaw, profesor la Şcoala de Ştiinţe Veterinare a Universităţii din Bristol, pisicile domesticite au provenit de la pisicile sălbatice din Arabia.
Aici, în deşert, au existat foarte puţine lacuri şi pisica nu a învăţat niciodată să înoate, deoarece acesta nu aducea nici un beneficiu pentru ea.
Un alt motiv, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Washington şi Universitatea A&M de Medicină din Texas, este că, deşi au trăit într-o societate domesticită, pisicile mai păstrează încă instinctele strămoşilor săi sălbatici, aceasta înseamnă că ele sunt în permanentă alertă împotriva pericolelor şi trebuie să rămână într-o stare excelentă pentru a lupta sau fugi de inamic.
Apa face blana grea, iar acesta încetineşte reflexele pisicii şi o face neajutorată în faţa prădătorului.
Sursă: Why do cats hate water?
Lasă un răspuns