Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

7 informaţii utile de înghiţit despre antibiotice

noiembrie 24, 2015 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Informaţii despre antibiotice
Criza globală de sănătate publică legată de rezistenţa la antibiotice este astăzi în centrul atenţiei. Cea ce sa pus în joc este pierderea iminentă a antibioticilor care ameninţă medicina modernă aşa cum o ştim noi.

În ultimii ani s-a înregistrat o creştere dramatică a rezistenţei bacteriilor la mai multe tipuri de medicamente.

Aceasta se întâmplă într-o societate, cu exemple, cum ar fi gonoreea şi spitale unde unele „super-bacterii” sunt acum fie realmente, sau complet netratabile.

În prezent, 700 000 de oameni mor în fiecare an de la infecţii rezistente. Acest număr se presupune că va creşte la zece milioane până în 2050, dacă nu se vor lua măsuri.

Studiul făcut în mai multe ţări de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie conştientizarea publică ce priveşte rezistenţa la antibiotice şi subliniează unele concepte greşite răspândite care sunt cauzele acestei crize.

Iată şapte din ele.

1. Antibioticele nu vor provoca rezistenţă dacă le voi consuma corect

Fals.

Rezistenţa la antibiotice se referă la nimic altceva decât selecţia naturală darwinistă. De mii de ani bacteriile se protejează de substanţele chimice produse de alte bacterii şi fungi, menite să le omoare.

Din 1928, Alexandr Fleming a descoperit penicilina, noi am valorificat aceste substanțe ca antibiotice.

Bacteriile care sunt capabile să reziste au un avantaj de supraveţuire şi vor rezista unui atac antbiotic. Unele bacterii sensibile pot achiziţiona, de asemenea, gene rezistente de la alte bacterii, făcându-le şi pe ele rezistente.

Ori de câte ori vom folosi un antibiotic el va ucide bacteriile care nu au un mecanism de rezistenţă, adică, pe acelea care sunt sensibile, dar le vor lăsa pe celea care sunt rezistente.

În condiţiile normale, bacteriile rezistente se vor reproduce şi vor provoca infecţii în persoana tratată sau vor coloniza suprafaţa pilelei şi a corpului.

Apoi ele pot fi transmise la o altă persoană, de exemplu prin atingere. Acesta este o metodă prin care bacteriile rezistente la antibiotice sunt răspândite, în special în mediile de asistenţă medicală, atunci când profesioniştii din domeniul sănătăţii nu practică o bună igienă a mâinilor.

Cu toate acestea, chiar dacă luaţi un antibiotic corect, acesta oricum poate provoca rezistenţă.

2.Corpurile noastre pot deveni rezistente la antibiotice

Nu, din păcate, doar bacteriile, nu şi corpurile noastre.

Prin urmare, nu există nimic ce putem schimba în corpurile noastre, care va învinge rezistenţa la antibiotice a bacteriilor.

3. Antibioticele sunt leacuri pentru răceală şi gripă

Fals.

Antibioticele sunt active doar împotriva bacteriilor. Gripa şi răceala obişnuită sunt cauzate de virusuri împotriva cărora antibioticele n-au nici un efect. Şi cu cât mai multe antibiotice folosim, cu atât se vor selecta şi se vor mări la număr bacteriile rezistente.

Suprasolicitarea şi abuzul de antibiotice pentru infecţii virale este una dintre cele mai mari cauze a creşterii rezistenţei la antibiotice la nivel mondial. Singurele rezultate de la folosirea de antibiotice în timpul răcelei sunt:

  • vă faceţi doar mai rău de la efectele secundare nedorite ale antibioticului; şi
  • vă faceţi rău vouă, familiei voastre, prietinilor voştri şi societăţii prin creşterea rezistenţei la antibiotice.

Majoritatea respondenţilor din cele 12 ţări chestionate de OMS incorect cred că virusurile precum răceala şi gripa (64%) pot fi tratate cu antibiotice.

Aproape 70% din cei 1002 respondenţi din Africa de Sud au împărtăşit această concepţie greşită, care dese ori se transformă în presiuni asupra medicilor pentru a le prescrie un antibiotic atunci când se simt rău.

În general, raportul sugerează că folosirea antibioticilor este mai mare în ţările, incluse în studiu, cu venituri mai mici, unde 42% din persoane au folosit antibiotice ultima lună comparativ cu 29% din persoanele intervievate din ţările cu venituri mai mari.

4. Dacă mă simt bine, pot să nu mai iau antibiotice

Fals.

Dar există un avertisment. Depinde bineînţeles de faptul dacă voi luaţi antibioticile pentru o infecţie bacteriană, sau incorect, să zicem, pentru o infecţie virală. Dacă acesta din urmă este cazul, atunci cât mai puţin timp urmaţi un antibiotic cu atât mai bine.

Dar, dacă aveţi o infecţie bacteriană care are nevoie de tratare cu un antibiotic, atunci este vital să luaţi cursul complet prescris.

Simptomele noastre se îmbunătăţesc de obicei înainte ca toate bacteriile să fie ucise şi tratate de organism.

Dacă vă opriţi prea devreme de la antibiotice sau dacă omiteţi dozele, atunci cantitatea de antibiotic disponibilă pentru a ucide bacteriile nu este suficientă şi bacteriile sunt capabile să se reproducă.

În plus, este mai uşor bacteriilor de a deveni rezistente în cazul în care este prezent prea puţin antibiotic. Deci finalizaţi întotdeauna cursul şi nu vă opriţi doar pentru că vă simţiţi bine.

5. Pot să folosesc resturile de antibiotice rămase, sau să iau de la familie, sau prieteni

Fals.

Niciodată nu luaţi antibioticile rămase de la tratamentele anterioare sau date de membrii familiei, sau prieteni. Luaţi doar antibiotice prescrise de un medic sau o asistentă medicală.

Sunt două cauze principale aici:

  • antibioticile trecute de termen sunt mai susceptibile de a provoca o rezistenţă deoarece ingredientul activ poate fi slăbit; şi
  • antibioticile de la alte persoane pot fi o alegere incorectă. Există mai multe tipuri de antibiotice utilizate pentru a trata diferite infecţii, ceea ce înseamnă că infecţia voastră nu va fi trată corect, de asemenea, este posibilitatea că bacteriile vor deveni mai rezistente.

6. Rezistenţa are loc doar de la cursuri repetate

Fals.

Rezistenţa la antibiotic poate surveni ori de câte ori luaţi un antibiotic, fie că este un curs sau mai multe cursuri repetate.

Cu cât mai multe cursuri luaţi, cu atât mai mare rezistenţă vor primi bacteriile. Dar aceasta nu înseamnă ca nu se va produce de la un singur curs.

Mai mult ca atât, chiar şi un singur curs de antibiotice poate duce la efecte secundare nedorite, vă poate pune viaţa în pericol şi să aducă  modificări catastrofale la bacteriile normale care trăiesc în intestinele noastre. Dezechilibrul poate permite bacteriilor periculoase, precum Clostridium difficile să predomine şi să cauzeze boli diareice puternice.

7. Aceasta este greşala medicului profesionist

Este corect să spunem că profesia de medic a înşelat aşteptările publicului larg.Trebuie să facem mult mai mult pentru a educa şi sensibiliza opinia publică în jurul problemei rezistenţei antibiotice şi utilizarea adecvată a antibioticilor.

Dar adevărul este că noi toţi suntem vinovaţi în asta. Presiunea asupra medicilor şi asistenţilor medicali pentru a prescrie un antibiotic rămâne o problemă. În  cazul nostru e şi mai rău, un antibiotic poate fi cumpărat din farmacie şi fără prescriţia medicului.

Buna practică este adesea subminată de incertitudine fie din cauza lipsei de cunoştinţe şi / sau lipsă de puncte de tratament şi diagnosticare. Presiunea pacientului sporeşte problema.

Concluzia este că noi toţi suntem responsabili pentru viitorul nostru. Antibioticile sunt un bun comun la nivel mondial. Ele aparţin tuturor, astfel încât ceea ce face o persoană afectează şi pe alta.

E timpul să devenim „Paznici Antibiotici” pentru a întârzia creşterea neobişnuită a rezistenţei bacteriene prin corecta utilizare a acestui resursă vitală.

Filed Under: Sănătate, Ştiinţă, Ultimele articole Tagged With: medicină, util

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Pentru prima dată a fost teleportat un obiect (foton) pe orbita planetei Pământ

Top 10 mistere despre evolutia omului

Pentru prima dată oamenii de ştiinţă au crescut „picioare de dinozaur” la un pui

Nanoparticulele din aerul poluat au fost legate de cancerul la creier

NASA a lansat vehiculul spațial Perseverance spre Marte pentru a căuta semne de viaţă din trecut

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored