Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

7 locuri din sistemul nostru solar unde se presupune că ar putea exista viaţă extraterestră

noiembrie 22, 2016 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Viata pe alte planete şi sateliţi din sistemul solar

Ar putea oare exista viaţă pe alte planete şi sateliţi din sistemul solar?  

În timp ce telescopul spaţial Kepler continuie să vâneze exoplanete asemănătoare cu Pământul, iar Institutul SETI scanează galaxiile pentru a găsi semne de viaţă, astronomii nutresc speranţa că viaţa ar putea fi mult mai aproape – nemijlocit în sistemul nostru solar.

Pe măsură ce învăţăm mai multe despre lumile noastre vecine, începem să înţelegem că planetele şi sateliţii care le înconjoară sunt mult mai active şi dinamice decât oamenii de ştiinţă au intuit anterior.

În cazul în care, dacă totuşi,  ar putea exista viaţă în sistemul nostru solar,  în afară decât pe Pământ, cel mai bine ar fi de  pariat şi de aţintit privirile spre următoarele corpuri cereşti.

Europa, posibilă viaţă în oceanul de sub stratul de gheaţă

Posibilitatea vieţii pe satelitul planetei Jupiter, Europa
De obicei, Europa este considerată lumea extraterestră din sistemul nostru solar care cel mai probabil poate găzdui viaţă.

Al patrulea cel mai mare satelit a lui Jupiter ar putea conţine mai multă apă decât toate oceanele Pământului (en) luate împreună şi acolo unde este apă ar putea exista viaţă.

Se estimează că, suprafaţa de gheaţă a satelitului ar putea fi de aproximativ 17 km grosime,ceea ce înseamnă că orice viaţă din oceanele dedesubt ar trebui să se bazeze pe o sursă de energie alta decât fotosinteza.

Dar, este posibil că izvoarele hidrotermale de la fundul oceanului ar putea susţine viaţa, la fel ca găurile de aerisire de la fundul oceanelor de pe Pământ care întreţin viaţa unor aşa organisme mari ca crabii şi viermi tubulari (en).

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit viaţă microbiană în mediile oceanice extreme de Pământ, care fac aluzie la formele stranii de viaţă ce pot exista într-un aşa loc ca Europa.

Cercetătorii deja lucrează asupra elaborării unui plan pentru a pătrunde sub stratul de gheaţă şi a vedea ce ascunde  dedesubt.

Vedeţi şi: Nava spaţială Juno intră pe orbita lui Jupiter

Viaţa pe Marte, totuşi ar putea exista

Există oare viaţă pe Marte?
La sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20, astronomul Percival Lowell a popularizat ideea că “canalele” de pe planeta Roşie sunt opera marţienilor inteligenţi.

Aceste canale vizibile s-au dovedit a fi o iluzie spectaculoasă.

Imaginile făcute în cadrul misiunilor NASA, Mariner şi Viking din anii 1960 şi 1970 au relevat un peisaj pustiu, fără nici o urmă de civilizaţie analoagă cu omenirea de pe Pământ.

Dar, noi încă nu am renunţat la speranţa că există viaţă pe planeta Roşie sau că cel puţin a fost cândva capabilă să suporte viaţă microbiană miliarde de ani în urmă, când planeta a fost mult mai umedă şi caldă decât astăzi.

Recenta confirmare a faptului că, apa lichidă într-adevăr curge pe Marte, a redeschis discuţia despre existenţa vieţii pe Marte.

Noi avem un nou rover (en) în construcţie, succesorul lui Curiosity, planificat pentru lansare în 2020.

Omul de ştiinţă, Joot Houtkooper, de la Universitatea din Giessen din Germania, consideră că pe Marte ar putea exista un tip de viaţă susţinut pe baza unui amestec de apă şi peroxid de hidrogen.

Luând în considerare imediata apropiere a planetei Marte, cel mai bun loc pentru a căuta viaţă ar putea fi apa sa sărată care apare pe timp de vară în craterul Horowitz (en).

Vedeţi şi: Robotul Curiosity a descoperit apă în stare lichidă pe Marte

Enceladus, analiza gheizerelor sale ar putea dezvălui dacă există sau nu viaţă pe acest satelit al Saturnului


Enceladus este a şasea cea mai mare lună a planetei Saturn, prezintă interes ca o posibilă gazdă pentru viaţă extraterestră din aceleaşi motive ca şi Europa.

La fel ca şi Europa, Enceladus are oceane sub stratul izolator de gheaţă.

Activitatea hidrotermală poate injecta căldură, energie şi molecule complexe aproape de fundul oceanului pentru a sprijini formele de viaţă.

Influenţat de atracţia gravitaţională masivă a lui Saturn, apa de sub suprafaţa lui Enceladus erupe regulat sub forme de gheizere, recent nava spaţială Cassini a zburat prin unul din aceste şuvoaie gazoase (en).

Această scurtă plonjare prin gheizerele lui Enceladus ar putea oferi informaţii despre compoziţia oceanului subteran, care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama dacă micul satelit poate sprijini sau nu viaţă.

Titan, lacurile sale ar putea adăposti unele forme simple de viaţă


Cel mai mare satelit a lui Saturn, Titan, este singurul corp ceresc din sistemul solar, cu excepţia Pământului, care este cunoscut pentru faptul că are lacuri lichide.

Însă, aceste lacuri sunt mai degrabă umplute cu etan şi metan lichid decât apă şi ele sunt constant alimentate de ploile de hidrocarburi din atmosferă.

Cu toate că, pe Titan este foarte rece, – 192 de grade Celsius, cercetătorii nu exclud posibilitatea existenţei vieţei.

Interacţiunile chimice între moleculele organice complexe sunt obişnuite pe Titan, iar cercetătorii au speculat posibilitatea existenţei unei forme de viaţă pe bază de azot pe acest satelit activ.

Vedeţi şi: Cel mai mare satelit al Saturnului ar putea suporta un nou tip de viaţă extraterestră

Venus, iadul în care ar putea fi ceva viu


Surpafaţa feroce a planetei Venus are o temperatură de 462 de grade Celsius, într-atât de aridă încât sondele de aterizare trimise pe planetă s-au ţinut doar cel mult 2 ore.

Chiar şi aşa, există oameni de ştiinţă care cred că ar putea exista o formă de viaţă microbiană în partea superioară a atmosferei planetei Venus (en) unde temperatura este mul mai scăzută.

Vaporii de apă şi oxigen sunt prezenţi sus în norii denşi de pe Venus şi dioxidul de sulf sau monoxidul de carbon ar putea constitui o sursă de hrană pentru orice venusieni microscopici care posibil plutesc acolo sus.

Pluto şi Charon, activitatea geologică ca o sursă a vieţii


Recentul zbor al New Horizons pe lângă Pluto a relevat faptul că lumea de gheaţă şi cea mai mare lună a sa, are o activitate geologică surprinzătoare.

Această descoperire a determinat mulţi oameni de ştiinţă să se întrebe dacă aici, de asemenea, ar putea exista oceane subterane.

O suprafaţă plană în formă de inimă de pe Pluto cunoscută sub numele de Tombaugh Regio (en) sugerează că, materialul  de la suprafaţă relativ nou a acoperit craterele din urma impactelor timpurii, care există cu siguranţă dedesubt pe un teren mai vechi.

De asemenea, Pluto are munţi de gheaţă, care au o înalţime de mai mult de 3000 de metri.

Vedeţi şi: 5 lucruri uimitoare despre Pluto, pe care le-am învăţat după un an de la vizita lui

Influenţa gravitaţională a lui Pluto şi Charon unul asupra altuia care stimulează această modificare geologică, de asemenea, ar putea oferi suficientă căldură şi energie pentru viaţa adăpostită în oricare din rezervoare de lichid de sub suprafaţă (en).

Ganymede, cu un ocean lichid subteran, de asemenea, inspiră speranţă


Cel mai mare satelit a lui Jupiter este un candidat ce prezintă interes în ce priveşte viaţa extraterestră, deşi, căutările pe această lună mare pot provoca dificultăţi.

Dovezile vizuale sugerează că Ganymede, la fel ca multe alte corpuri cereşti din sistemul lor solar, are un ocean lichid subteran.

Spre deosebire de Europa, lichidul de pe Ganymede se află la nu mai puţin de 96 km  sub suprafaţă, ce face incredibil de dificilă sondarea pentru a verifica lucrurile.

Cu toate acestea, având în vedere discuţiile privind noile tehnologii pentru alimentarea navelor spaţiale a viitorului, probabil generaţiile viitoare ar putea trimite o sondă de foraj spre luna jupiteriană, pentru a explora misterele de sub suprafaţa sa.

Filed Under: Ultimele articole, Universul Tagged With: astronomie, sistem solar, viaţă pe alte planete

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 98 views | posted on 27/03/2018
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 94 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 77 views | posted on 01/06/2016
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 66 views | posted on 21/10/2014
  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 57 views | posted on 02/11/2014
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 49 views | posted on 04/11/2015
  • Cel mai mare dinozaur Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea ma... 40 views | posted on 23/01/2021

Ultimele interesante

Titanosaur — cel mai mare dinozaur

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

ianuarie 23, 2021

Dealuri gravitaţionale

Aceste dealuri ce sfidează gravitația sunt unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale

ianuarie 17, 2021

Cea mai veche pictură rupestră

Cea mai veche pictură rupestră cunoscută găsită în Indonezia

ianuarie 16, 2021

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter este mai mare ca unele stele, de ce noi nu am primit un al doilea soare?

ianuarie 11, 2021

cea mai veche şi îndepărtată galaxie

Astronomii au găsit cea mai veche şi îndepărtată galaxie de până acum

ianuarie 9, 2021

Calea Lactee este probabil plină de civilizații dispărute

decembrie 27, 2020

Telescopul Parkes — a detectat un semnal misterios

Căutătorii de extratereștri detectează un semnal radio misterios de la steaua din apropiere

decembrie 21, 2020

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Ce auziți Yanny sau Laurel? Ciudatul clip audio a fost explicat

Pentru prima dată, oamenii de știința au detectat un sistem complex de comunicare în celule

Rasă de Porc Mangaliţa: specie rară de porc cu blană creaţă ca la oaie

Pe Marte a fost detectat un lac subteran cu “apă lichidă”

IBM lansează primul său calculator cuantic comercial

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Urme de picioare umane vechi de 120 000 de ani au fost descoperite în Arabia Saudită

De ce unii oameni sunt mai atrăgători pentru ţânţari decât alții?

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (109)
  • Lume (162)
  • Natură (166)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (246)
  • Tehnologii (113)
  • Ultimele articole (799)
  • Universul (249)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored