Decizia voastră ce să mâncaţi se bazează de obicei pe ceea ce doriţi pentru moment. Dar vaţi gândit vreodată ce alimente ar fi cele mai benefice pentru creierul vostru?
Ştiaţi că creierul vostru constituie aproximativ două procente din greutatea corpului, foloseşte aproximativ 20 la sută din oxigen şi 25 la sută din zăharuri din sânge.
Da, de cele mai multe ori noi mâncăm pentru a umple stomacul şi uităm că noi, de asemenea, avem nevoie pentru a porni şi creierul nostru.
Nu vă faceţi griji. O anumită „hrană pentru creier” vă poate ajuta la alimentarea acestui organ preţios prin protejarea de la degenerare, pentru stimularea stării de spirit şi susţinerea funcţiei cognitive, chiar pe măsură ce îmbătrânim.
Mai jos este topul a 9 alimente sănătoase pentru creier care îl hrănesc şi îmbunătăţesc memoria lui, urmate de unele relatări ale ultimelor studii.
1. Sucul de sfeclă
Sfecla este o sursă mare de nitraţi naturali, care ajută atât la îmbunătăţirea fluxului de sânge cât şi a sănătăţii cardiovasculare.
O nouă cercetare a constatat că sucul de sfeclă ajută la creşterea performanţei creierului la persoanele sănătoase.
Studiul a arătat că oamenii au arătat rezultate mai bune la testele cognitive doar după 90 de minute după ce au băut suc de sfeclă. De asemenea, aceşti nitraţi naturali permit să circule mai mult oxigen spre creier.
Preparaţi-vă singuri sucul, o combinaţie din morcov, sfeclă şi ghimbir va fi una perfectă.
2. Afinele
Studiile au arătat că afinele au un efect protector asupra creierului nostru, ajutând la prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi demenţa şi Alzheimer.
Aceste fructe de pădure mici, de asemenea, sunt o sursă de dopamină, neurotransmiţătorul care reglementează plăcerea în corpurile noastre.
Antioxidanţii de la care afinele au primit culoarea albastră, pot ajuta la reducerea stresului, prin activarea producerii de dopamină în creier.
Bucuraţi-vă de afine în piureurile de dimineaţă sau în deserturile delicioase acoperite de cremă.
Vedeţi şi: Alimentaţie sănătoasă pentru o viaţă mai lungă
3. Ţelina
Aceste verdeţuri crocante sunt o sursă mare de luteolină, compusul acestei plante este cunoscut pentru reducerea ratei de pierdere a memoriei odată cu vârsta. În plus, ajută la calmarea inflamaţiilor, în special în creier, şi poate ajuta la prevenirea degenerării.
Ardeii şi morcovii sunt la fel surse bune luteolin.
Un fapt mai puţin cunoscut este că, ţelina îşi păstrează vitaminele sale chiar şi la încălzire.
Deci, vă puteţi bucura de acest snack crud cu sosuri şi unt de arahide, de asemenea, pute-ţi hrăni creierul vostru când o adăugaţi în supe şi gătiţi stir-fry.
4. Uleiul de cocos
Creierul nostru este format din aproximativ 60 la sută grăsimi şi în particular grăsimi saturate, ele sunt o piatră de temelie pentru celule noastre.
Dietele cu nivel scăzut de grăsimi pot contribui la depresie şi demenţă, deoarece creierele noastre au nevoie de un nivel sănătos de grăsimi pentru a prospera.
De fapt, un studiu a Clinicii Mayo a constatat că persoanele care au mâncat mai multe grăsimi saturate au un risc mai scăzut cu 36 la sută de dezvoltare a demenţei la ei.
O mare sursă vegană de grăsimi saturate este uleiul de cocos. Îl puteţi folosi ca înlocuitor a untului la copt.
5. Ciocolata neagră
Această hrană pentru creier este una care vă va fi pe plac.
Dar, aici e un motiv să vă simţiţi mai bine de la consumul ei: Ciocolata neagră de înaltă calitate, una cu foarte puţin zăhar şi foarte puţini aditivi, oferă beneficii semnificative creierului.
Flavonolii găsiţi în ciocolata neagră ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în tot corpul, ceea ce face mai uşoară circulaţia sângelui spre creier.
Acest lucru îmbunătăţeşte memoria noastră şi funcţionarea generală a creierului.
Plus, teobromina, un fitochimic prezent în cacao, ne poate pune într-o stare bună şi a ne ajuta să ne simţim mai vioi şi concentraţi.
Un studiu a constatat că persoanele care beau circa 50 grame de ciocolată neagră pe zi, se simt mai calmi ca acei care nu o fac.
Fie că mâncaţi sau beţi ciocolată, alegeţi un soi care este cel puţin 70 la sută compus din cacao, pentru a avea un creier cât mai sănătos.
6. Optaţi pentru cereale integrale
Ca orice în corpul dumneavoastră, creierul nu poate funcţiona fără energie.
Capacitatea de a ne concentra vine de la o sursă adecvată şi constantă de energie sub formă de glucoză, transportată prin sânge spre creier.
Acest lucru îl puteţi realiza prin alegerea de a consuma cereale integrale cu indice glicemic scăzut, care eliberează lent glucoza în sânge, menţinându-vă mintal vioi pe tot parcursul zilei.
Optaţi pentru cereale „brune”, tărâţele de grâu, pâinea din făina de secară şi paste din făină integrală.
7. Peşte gras
Oamenii de ştiinţî afirmă, consumul de peşte gras, cum ar fi somonul şi păstrăvul, pot îmbunătăţi semnificativ memoria.
Un nou studiu a constatat, că acizii graşi găsiţi în peşte şi fructele de mare pot stimula funcţionarea creierului cu 15 la sută.
Acizii graşi fundamentali nu pot fi produşi de organism, de aceea trebuie obţinuţi prin dietă.
Cele mai eficiente grăsimi Omega-3 există natural în peştele gras, aşa ca, acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA).
Surse bune, de asemenea, pot fi uleiul din seminţele de in, uleiul de soia, seminţele de dovleac, uleiul de nuci şi seminţele de soia.
Ele sunt bune pentru funcţionarea sănătoasă a creierului, inimii, articulaţiilor şi bunăstarea generală a corpului.
Peştele gras conţine EPA şi DHA într-o formă de-a gata, care permite organismului de a le folosi cu uşurinţă.
Principalele surse de peşte gras includ somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele, sardele şi scrumbia.
Dezvoltarea bolii Alzheimer şi scăderea memoriei este dese ori legată de nivelul scăzut de de DHA.
8. Curcumă
Curcuma este un condiment galben adesea folosit în curry care conţine curcumină, un antioxidant anti-inflamator.
Curcumina este capabilă să traverseze bariera hematoencefalică, care este unul dintre motivele pentru care poate fi un agent neuroprotector într-o gamă largă de tulburări neurologice.
Cercetările au arătat că Curcumina poate ajuta a inhiba acumularea distructivului beta amyloids în creierul pacienţilor Alzheimer, precum şi ruperea plăcilor existente.
Sa dovedit chiar, că curcumina stimulează producerea de noi celule a creierului, un proces cunoscut sub numele de neurogenesis.
De asemenea, cercetările de animale sugerează un alt compus bioactiv din turmeric (curcumă), numit turmerone-aromatic, care în anumite concentraţii poate stimula creşterea celulelor neuronale stern din creier cu până la 80 la sută.
Celule stem neuronale se transformă în neuroni şi joacă un rol important în auto-reparare.
8. Broccoli şi conopida
Broccoli şi conopida sunt cunoscute ca surse bune de colină, o vitamină B cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea creierului.
Cercetările arată că consumul de colina în timpul sarcinii la animale, „supra-încarcă” activitatea creierului embrionului, indicând că ea poate stimula funcţia cognitivă, îmbunătăţirea de învăţare şi memoria, diminuarea scăderii memoriei odată cu vârsta.
Precum şi reducerea vulnerabilităţii creierului la toxine în timpul copilăriei, oferind astfel o protecţie mai târziu în viaţă.
Ouăle şi carnea sunt alte surse alimentare de colină.
9. Nucile
Nucile sunt surse bune de grăsimi vegetale omega-3, fitosteroli naurali, antioxidanţi şi sa demonstrat că inversează îmbătrânirea creierului.
Nucile conţin un număr de alţi compuşi neuroprotectori, precum, vitamina E, acidul folic, melatonina şi antioxidanţi, care dau mai multe beneficii creierului.
Astfel, cercetările arată că consumul de nuci poate sprijini sănătatea creierului.
Adăugaţi după posibilitate unele din aceste produse, pentru a avea un creier mai efectiv pe o durată mai lungă a vieţii.
Alexandru Emil Nicolae says
Va multumesc, domnule Vladimir Mosoglu, pentru serviciile oferite de publicatia dumneavoastra: esentialul noutatilor importante, fara comentariile adesea inutile întâlnite în majoritatea publicatiilor, la noi si aiurea. Totodata înteleg sacrificiul renuntarii la publicitati. Va urmaresc cu satisfactie de multa vreme si ma întreb doar cum rezistati. Felicitari
Vladimir Moşoglu says
Mersi, pentru apreciere. Deşi sunt probleme cu gramatica şi scrisul în limba română, ideea de a face lumea măcar un pic mai doritoare de cunoștințe, învinge.
Cred că aceasta important, mai ales în zilele noastre, când se conturează o tendință de întoarcere înapoi în întunericul vremurilor…