Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) a declarat pe 9 octombrie 2014 că o cometă de dimensiunele unui munte va zbura aproape de planeta Marte şi ei intenţionează să urmărească evenimentul folosind flota sa de nave spaţiale şi roboţi hoinari.
Agenţia spaţială Americană a spus că cometa Siding Spring, pe 19 octombrie, va trece la o depărtare de aproximativ 140000 km de planeta Marte, sau la mai puţin de jumătate din distanţă dintre Pământ şi Lună. Cometa va zbura cu o viteză de 202777 km pe oră.
Deasemeni cunoscută sub numele de cometa C/2013 A1, Siding Spring a fost pentru prima dată observată în ianuarie 2013 în Siding Spring Observatory din Australia de astronomul Rob McNaught. Sa estimat că nucleul cometei este de aproximativ 1.6 km în lărgime şi norul de gaze care înconjoară capul cometei este de aproximativ 19300 km.
Cometa vine din Norul lui Oort care este aproximativ la 50000 de unităţi astronomice depărtare de la soare şi este format din obiecte de gheaţă considerate ca fiind resturi de la naşterea sistemului solar. NASA a declarat că proximitatea dintre cometă şi Marte va fi de 10 ori mai aproape decât orce cometă care a trecut vreo dată pe lângă Pământ cea ce oferă o oportunitate rară pentru oamenii de ştiinţă pentru a colecta date despre Siding Spring şi efectul ei asupra atmosferei planetei Marte.
„Acesta este un cadou cosmic pentru ştiinţă care poate oferi multă informaţie utilă, şi diverse misiuni ştiinţifice ale agenţiei vor fi cu ochii pe ea,” a declarat administratorul asociat a Direcţiei pentru Ştiinţă NASA John Grunsfeld.
Această cometă deosebită nu a intrat niciodată în interiorul sistemului solar până acum, aşa că va fi o sursă proaspătă de indici de la primele zile a existenţei sistemului nostru solar .
Agenţia spaţială a declarat că va implica activele sale ştiinţifice care include navele spaţiale şi instrumentele care orbitează şi hoinăresc Planeta Roşie, pentru a face imagini şi a studia acest eveniment extrem de rar. Se vor efectua deasemenea observaţii de pe Pământ, însă oamenii de ştiinţă afirmă că instrumentele de lângă cometă în timpul apropierii vor fi mai bune pentru căpătarea datelor, decât cele care pot fi colectate de la distanţă de pe Pământ.
NASA a fost iniţial îngrijorată de faptul că coada de praf a cometei ar putea prezenta riscuri pentru navele spaţiale care orbitează planeta când va trece pe lângă ea. Dar aceste îngrijorări au fost oarecum potolite după evaluarile ulterioare. Însă Agenţia spaţială americană nu sa bazat pe noroc. Ea a decis să facă schimbări a orbitelor la sateliţi astfel că ei vor fi într-o poziţie mai sigură în timpul apropierei cometei.
Animaţie cum va trece cometa Siding Spring pe lângă Marte
Sursă:Techtimes; Los Angeles Times; The Christian Science Monitor
Lasă un răspuns