O sondă robot europeană a aterizat pentru prima dată pe suprafaţa unei comete. Pe 12 noiembrie sonda Philae a ajuns la nucleul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko. Despre asta se poate afla de pe Twitter – ul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Personalul Agenţiei au primit confiramrea despre aterizarea cu succes a sondei.
Până a ateriza, sonda timp de aproximativ şapte ore a parcurs distanţa de 22,5 kilometri, cu o viteză medie de un metru pe secundă, de la aparatul Rosetta până la cometă. Semnalul despre aterizarea sondei a ajuns pe Pământ abea peste aproximativ 30 de minute după eveniment, când sonda se afla deja pe o porţiune a cometei cu denumirea „Agilika”, numită în cinstea unei insule de pe râul Nil din Egipt.
Sonda coborâtă transportă la bord zece instrumente, necesare pentru cercetarea nucleului cometei. Folosind undele radio învăţaţii planifică să studieze structura internă a cometei, iar microcamerele vor da posibilitatea de a face imagini panoramice a cometei. Deasemeni folosind burghiul montat pe Philae, oamenii de ştiinţă au de gând să ia monstre de sol a cometei de la o adândcime de 20 de centimetri.
Bateriile vor permite sondei Philae să lucreze autonom timp de 60 de ore. Alimentarea ultrioară a echipamentului ştiinţific se va asigura de panourile solare. Toate măsurările în regim online se vor transmite pe nava spaţială Rosetta, iar de pe ea – pe Pământ. După aterizarea sondei Philae pe cometă Rosetta va începe să se îndepărteze de ea şi va deveni satelitul ei.
Rosetta Plasma Consortium (RPC), constituit din instrumente proiectate pentru a face măsurători complimentare a mediului de plasmă din jurul cometei, a detectat o „melodie” misterioasă pe care cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko o cântă în spaţiu.
Sursa: Soundcloud
Misiunea Rosetta este cel mai ambiţios proect al ESA. Datele obţinute cu ajutorul ei, sunt necesare pentru explicarea proceselor de evoluţie a Sistemului Solar şi apariţiei apei pe Pământ. Organzarea de bază a misiunii este asigurată de ESA, iar în total în misiune sunt implicate 50 de companii şi 14 ţari din Europa şi SUA.
Rosetta este o sondă spaţială robotizată construită şi lansată de Agenţia Spaţială Europeană pentru a efectua un studiu detailat a cometei 67P/Churyumov–Gerasimenko, compus în acelaş timp dintr-o sondă care se va roti în jurul cometei şi un robot-lander care a aterizat pe cometă numit Philae.
Rosetta a fost lansată la data de 2 martie 2004 şi a ajuns la cometă la 6 august 2014 devenind prima navă spaţială aflată pe orbita unei comete.
Sursă: BBC News; UniversToday
Lasă un răspuns