Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Curiozităţi despre Australia şi date interesante

decembrie 21, 2014 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Primele lucruri care ne vin în minte când ne gândim la Australia sunt crocodilii, şerpi fatali, păianjenii veninoşi, şi soarele încins fierbinte. Noi de asemenea ne imaginăm un loc plin de bărbaţi severi care luptă împotriva prădătorilor periculoşi, cu aventuri în regiunele puţin populate. Cu toate acestea, există mult mai multe decât cea ce am învăţat din filmul Crocodile Dundee. Personal de mult admir acestă ţară-continet miraculos. Admiraţie care am căpătat-o încă fiind mic, răscolind cărţile, atlasurile şi enciclopediile bunelului care a fost profesor de geografie la şcoala din sat.
Alăturaţi-vă la călătoria cu cele mai mari curiozităţi despre Australia şi date interesante .

1. Cel mai lung gard din lume

Curiozitati despre Australia - cel mai lung gard
Australia are 75 de milioane de oi crescute pentru carne şi lână şi aproape majoritatea lor sunt în sud-estul continentului. Exportul de lână este foarte important pentru economia australiană. Problema ? Sunt căinii sălbatici numiţi dingo, care desasemenea sunt mulţi, şi consideră oile o gustare delicoasă. Pentru a preveni ca ele să devină hrană pentru prădătorii flămânzi, asutralienii au început să construească garduri pentru a menţine dăunătorii afară.
Gardul a fost iniţial destinat pentru rezistenţă împotriva iepurilor, dar acesta a eşuat total. În 1880, multe garduri diferite au fost construite de fiecare din fermeri personal care oferea un fel de protecţie a culturilor. În 1941, Australia a adoptat o lege care a unit toate gardurile împreună într-o singură baricadă enormă. Noile garduri au fost construite şi cele vechi sau unit, pentru ca să se întindă pe toată Australia de Sud, inclusiv Noua Galie de Sud şi Queensland pe o lungime de 5614 de kilometri.
În timp ce guvernul australian oferă unele subsidii pentru a menţine gardul, responsabilitatea de întreţinere, de obicei revine proprietarilor terenurilor din zonele respective. O ameninţare tot mai mare pentru  gard o constitue cămilele sălbatice, care vor fărma orce secţiune de gard care nu este electrificată.

2. Abuz de refugiaţi

Curiozitati despre Australia - azil politic
Australia este una din cele mai bogate şi mai sigure ţări din lume, aşa că nu e de mirare că oamenii fugind de tortură şi genocid, tind să se stabilească aici. În 2012, 15000 de persoane au căutat azil în Australia. Aceştea nu sunt emigranţi ilegali: Sosirea în ţară fără acte în vederea obţinerii statutului de refugiat este legal atât conform dreptului australian cât şi celui internaţional. Dintre aceşti solicitanţi de azil, 90 la sută ajung cu avionul, iar autorităţile se comportă rece cu ei. Dar pe de altă oparte 10 la sută iau drumul periculos prin Indonesia în bărci periculoase, nesigure care se scufundă deseori pe drum. Ce face Australia cu aceşti oameni care au sosit cu barca, unele dintre cele mai vulnerabile persoane din lume ?
Detenţie nedeterminată obligatorie (adică închisoare).

ONU numeşte tratamenul australian a refugiaţilor „crud, inuman şi degradant”

ONU numeşte tratamenul australian a refugiaţilor „crud, inuman şi degradant”. La Punctul Centrului de Emigraţie Wickham, femeile gravide au raportat agresiune constantă, unde inclusiv erau obligate să stea ore întrgi în căldură, fiind subnutriţi până la punctul de foame constantă.

3. Carnea de cangur

Curiozitati despre Australia - carne de Cangur
Necătând la numărul mare de câini dingo, cangurii sa-u extins peste măsură ce a dus la sacrificarea lor pentru carne. Carnea de cangur are un nivel foarte scăzut de grăsimi şi are o aromă bogată. Ea devine foarte aspră când ea este supra prăjită, dar gătită cu un pic de grijă, este o carne delicioasă.
Dar până nu demult mulţi australieni nu se atingeau de ea. Unul din motive sunt numeroasele discuţii despre aşa numitul „cultural cringe” (pititul cultural) – prejudecată conform căreea cultura australiană proprie este inferioară altora, în special a celei europene. Muzica australiană, arta şi bucătăria erau luate puţin ăn consideraţie.
Din fericire acest lucru începe să se schimbe.
Un alt motiv este show-ul TV pentru copii numit Skippy the Bush Kangaroo care era incredibil de popular. Skippy făcea sunete de cangur mic, şi alte personaje răspundeau „Ce-i asta Skippy? Cineva are probleme?” Foarte multă lume are o conexiune morală acum, asta face mancarea cangurilor dificilă pentru ei. Asta ar fi cum ar mâncao pe Lassie sau Air Bud (personaje populare în Australia, din serialele pentru copii).
Cu toate acestea odată cu creşterea conştientizării mediului, carnea de cangur atrage un interes local to mai mare. Spre deosebire de de vaci, cangurii nu au copite, care frământă pământul destrugând stratul de sol vegetal, şi ei consumă mult mai puţină apă, care este foarte important într-o aşa o ţară secetoasă ca Australia. De asemenea ei nu produc nimic de aşa fel precum cantitatea de metan care o fac vacile, aşa că impactul asupra încălzirii globale este mai mică.
Carnea de cangur deja a trecut etapa când ea era potrivită doar ca hrană pentru câini, acum ea face parte din haute cuisine (bucătărie de calitate înaltă). Restaurantele de lux au cel puţin un fel de mâncare din carne de cangur în meniu, în timp ce cârnaţii de cangur sunt frecvent folosiţi pentru grătar.
Bonus fact: Australia este singura ţară care mănâncă emblema naţională.

4. Discuţii despre eutanasie

Date interesante despre Australia - eutanasie
Asistarea persoanelor, care suferă de o boală incurabilă, cu dorinţa lor de a pune capăt vieţei lor, este de mult timp o problemă controversată în întreaga lume. Unii cred că sinuciderea este incorectă în toate cazurile, şi acela care ajută o altă persoană este  în principiu asemănător cu crima. Alţii cred că este neomenesc de a forţa pe cineva să rămână în viaţă atunci când aceştea suferă şi nu pot fi vindecaţi. În Australia legea este pe poziţia că : Eutanasia este o crimă.
În Australia nu există o lege care ar prevedea drepturile omului, deşi libertatea de exprimare este un diriguitor legal principal, ea nu este întărită legal nicăeri. Acest lucru a făcut dificil de a duce discuţii publice în ţară despre eutanasie.
Un grup pro-eutonasie în Australia a avut de gând să difuzeze, folosind un actor, un spot TV pentru a exprima dificultăţile în care se află oamenii care suferă de o boală incurabilă, care conţinea citatul „Eu nu am ales să mor de foame, pentru că a mânca este ca şi cum ai înghite lame de ras.”

Eu nu am ales să mor de foame, pentru că a mânca este ca şi cum ai înghite lame de ras.

Spotul a fost blocat de cenzori care a fost considerat că promovează sinuciderea. Desigur promovarea sinuciderii asistate pentru bolnavii incurabili care o doresc a fost mesajul principal al publicităţii, astfel face dificilă satisfacerea agenţiei de reglementare.
Australia are legi dure împotriva sinuciderei asistate sau pentru oferirea de sfaturi în această privinţă; în ciuda acestui fapt sondajele au arătat că cea mai mare parte a australienilor sunt de partea celor care doresc să pună capăt binevol suferinţelor sale. În anul 1990, Teritoriul de Nord al Australiei a legalizat eutanasia, dar a fost răsturnată de un proiect de lege cu acţiune la nivel naţional.

5. Corpurile militare Rom

Curiozitati despre Australia - Rum Corps
Mulţi oameni ştiu că Australia colonizată la început servea ca o colonie penală pentru Anglia. Totuşi aici sunt mult mai multe de spus.
La început, Marea Britanie a trimis oflotă încărcată cu deţinuţi, soldaţi şi materiale pentru a începe colonizarea. Doar câţiva ani mai târziu, o a doua flotă a sosit cu un alt compliment de soldaţi. Lucrurile păreau să meargă bine sub conducerea primului guvernator a coloniei, Arthur Phillip. Cu toate acestea el sa retras din funcţie şi unul dintre oamenii lui, Francis Grose i-a luat locul. Anume după aceasta lucrurile au luat o întorsătură rea.
Cea dea doua flotă de soldaţi cunoscută sub numele de Corpurile Militare Noua Galie de Sud (New South Wales Corps), au luat practic sub control complet noua colonie, şi au început să abuzeze de putrea lor. Romul a devenit moneda principală şi era folosită pentru a plăti deţinuţii pentru munca la negru. Ţinând strâns sub control comercializarea romului, nou poreclitul Corp Militar Rom (Rom Corps) au luat controlul şi asupa terenurilor mari de pământ, forţei de muncă şi a materialilor.

În cele din urmă Anglia a socotit că e destul cu aceste absurdităţi şi a trimis amiralul William Bligh pentru a distruge puterea Corpului Rom şi liderul acestuia John Macarthur. Amiralul Bligh a avut deaface cu o revoltă la bordul navei sale HMS Bounty numai că cu 15 ani mai înainte, şi nu a fost destul pregătit pentru un nou comportament trădător.

Corpul Militar Rom a refuzat să se supuie aşa uşor, creând numeroase piedici câţiva ani, ei au organizat o revoltă pentru a prelua putrea. Bligh a fost găsit ascuns sub patul său şi apoi întemniţat. Aceasta a fost singura preluare armată a guvernării cu succes în istoria australiană.

Rebeliunea Rom a fost o luptă ideologică între guvernul britanic, care a vrut să păstreze Australia ca o colonie închisoare, şi noua generaţie de antreprenori care doreau să deschidă ţara pentru o economie liberă. Deşi de multe ori trecut cu vederea, a fost un eveniment important la formarea identităţii Australiei.

6. Cizmele UGG

Curiozitati despre Australia - UGG
Cizmele UGG au fost prima dată create de fermieri australieni, care foloseau pielea de oaie pentru a păstra căldura. Pe parcursul anilor, mulţi suferi australieni de asemenea o foloseau pe motivul proprietăţilor călduroase ale ei.
Deşi populare în America, mulţi australieni le consideră prea neângrijite pentru a fi purtate în afara casei. Deci, cum au căpătat reputaţia de a fi la modă în SUA şi nu numai ?
Când cizmele au aterizat pe continentul american, o companie pe nume Decker a decis să-şi asume drepturile de autor asupra lor, şi după o campanie de marketing în care unele celebrităţi au aprobat produsul, ele au devenit rapid un hit. Decker au devenit lacomi şi au început rapid încercarea să închidă producătorii australieni de cizme UGG, pentru utilizarea denumirii mărcii înregistrate acum. Pentru producătorii australieni cererea părea ridicolă, pe motiv că ei vindeau cizme de aşa fel deja de mulţi ani. Producătorii australieni au depus o cerere în instanţă, explicând că „ugg” a fost de fapt un argou pentru a desemna cuvăntul „ugly” (urât), şi astfel marca este nejustificată. Din fericire pentru australieni instanţa a fost de partea lor.

7. Marree Man

Curiozitati despre Australia - Marree Man
Unul din multele mistere a Australiei este Maree Man, o enormă pictură de om indigen sculptată în deşert. Desenul este de peste 4 kilometri lungime şi a devenit un obiect turistic avantajos deodată ce a fost observat, mai bine de un deceniu în urmă. Partea ciudată este că nimeni nu ştie cine este responsabil pentru desen, cum şi pentru ce sa depus atât de mult efort în el.
Pentru oamenii care sunt proprietarii pământului şi lucrează la întreprinderile turistice, cea mai importantă întrebare este cum pot restaura desenul, deoarece el sa diminuat de-a lungul timpului. Oamenii care fac bani prin plimbarea turiştilor cu avioanele deasupra desenului, sunt destul de fericiţi de acest mister, dar mulţi australieni indigeni nu sunt atât de încântaţi. Unii cred că zborurile turistice deasupra pământurilor lor sunt jignitoare pentru convingerile lor şi ar prefera ca desenul să fie îndepărtat din deşert.
Deoarece nimeni nu ştie precis cine a desenat această figură, cel mai probabil va rămâmne o controversă ani la rând. Zona care cuprinde desenul a fost în centrul unui litigiu de teren între două grupuri indigene diferite care au puncte de vedere diferite în privinţa cum trebuie utilizat terenul.

Pe scurt curiozităţi despre Australia

8. Australia în laţime măsoară la fel ca distanţa dintre Londra şi Moscova, sau aceeaşi mărime ca ceaa Statelor Unite ale Americii continentale. Este uneori considerată cea mai mare insulă din lume şi în acelaş timp cel mai mic continent.

9. Cea mai mare proprietate privată de teren din Australia, este mai mare ca teritoriul Blegiei.
10. În 1880 Melbourne a fost cel mai bogat oraş din lume.
11. În 1892 un group de 200 de australieni nemulţumiţi de guvern au încercat să creeze o colonie nouă în Paraguay numită „New Australia”.
12. Primele imagini după aterizarea pe Lună în 1969 au fost transmise la restul lumii de la staţia de urmărire Honeysuckle (Honeysuckle Tracking Station), de lângă Canberra.
13. Australia a fost a doua ţară din lume unde femeile au primit dreptul să voteze (Noua Zelandă a fost prima).
14. În 1856 pietrarii au luat măsuri pentru a asigura un standart de 8 ore pe zi de muncă, standart mai apoi recunoscut la nivel mondial.
15. Fostul prim-ministru Australiei Bob Hawke a stabilit un record mondial, el a băut 2.5 pinte (echivalentul a aproximativ un litru) de bere în 11 secunde. Hawke mai târziu a sugerat că acesta a fost motivul pentru marele succes politic.

16. Cea mai veche fosilă din lume, care are aproximativ 3,4 miliarde de ani, a fost găsită în Australia.
17. Australia este foarte slab populată: România spre exemplu are o densitate a populaţiei de 84,4 persoane pe kilometru pătrat, iar Australia are doar 2,66 persoane pe kilometru pătrat.
18 Primele forţe de poliţie a Australiei erau formate din deţinuţi care sau comportat cel mai bine.
19. Australia are cele mai mari preţuri la energia electrică din lume.

Curiozitati Australia - Camile
Cămilele au fost aduse de către britanici în Australia din India la jumătatea secolului 19 pentru transportul mărfurilor în deșert. În secolul 20, cămilele și-au pierdut rolul în transporturi și au fost lăsate în libertate.

20. Au fost peste un milion de cămile sălbatice în regiunele nepopulate (aceste regiuni sunt numite „outback” de australieni) a Australiei, până guvernul nu a lansat programul „$19 million Australian Feral Camel Management”, care are ca scop de a menţine problema dăunătorilor sub control.
21. Arabia Saudită importă cămile din Australia (mai ales pentru producţia de carne).
22. Qantas este unica companie aeriană care alimentează navele sale de zbor interstatal cu ulei de gătit.
23. Pe cap de locuitor, australienii cheltuie cei mai mulţi bani pe jocurile de noroc, mai mult ca orce naţiune din lume.

Curiozităţi Australia
24. În 1832, 300 de deţinuţi de sex femenin şi-au arătat fundurile guvernatorului Tasmaniei. Se spune că în „rare momente a acestui complot cu femeile deţinute, doamnele din partidul guvernatorului nu se puteau controla de râs.”

25. Australia a fost unul din membrii fondatori a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
26. Melbourne este considerată capitala sportivă din lume, deoarece oferă cele mai multe posibilităţi pentru sport de nivel înalt cetăţenilor săi.
27. Înaimte de apariţia oamenilor, Australia a fost gazda unei megafaune numeroase: canguri de trei metri înălţime, goanna de şapte metri lungime, raţe de mărimea cailor, şi leu marsupial de mărimea unui leopard.

28. Cangurii şi struţii Emu nu pot merge înapoi, unul din motivele din care  ele sunt reprezentate pe hainele armatei australiene.
29. Dacă aţi vizita câte o plajă nouă în fiecare zi, va fi nevoie de mai mult de 27 de ani pentru a vedea toate plajele Australiei.
30. Melbourne are cea mai mare populaţie de greci din lume cu excepţia capitalei Greciei, Atena.
31. Orăşelul Coober Pedy din partea de nord a Australiei de sud este socotit capitala opalului. 95% din totalul acestor pitere preţioase provin de aici.
Curiozitati despre Australia - opal Coober Pedy

Va urma…

Surse: Emelbourne; abc.net.au; The Sydney Morning Herald…

Filed Under: Curiozităţi, Lume, Ultimele articole Tagged With: Australia, curiozităţi din lume, curiozităţi geografice

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Steaua Betelgeuse continuie să se întunece. Va exploda ea oare?

Pentru prima dată, cancerul de sân în stare avansată a fost tratat

Darra Adam Khel: Satul producătorilor ilegali de arme

NASA tocmai a comunicat cu unica noastră navă spatială din afara sistemului solar

20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored