Franţa este recunoscută cea mai vizitată ţară din lume, e şi de așteptat, o ţară cu o aşa istorie şi cultură bogată nu duce lipsă de obiective turistice.
Franţa are 37 de locuri înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, o mulţime de oraşe de interes cultural mare, plaje şi staţiuni pe litoral, staţiuni de schi şi regiuni rurale care bucură vizitatorii cu liniştea şi frumuseţea lor.
Aşa dar mai jos voi prezenta 20 cele mai vizitate monumente şi obiective turistice din Franţa din ultimii ani.
20. Musée Grévin
Aproximativ 756 124 de vizitatori au deschis porţile Muzeului Grevin din Paris în 2013. Muzeul constă dintr-o colecţie de figuri de ceară, printre care personalităţi renumite aşa ca, Albert Einstein, Mahatma Gandhi, Michael Jackson şi Alfred Hitchcock. De asemenea, aici sunt reconstituite numeroase scene renumite din istoria Franţei.
Grevin este unul din cele mai populare muzee din Franţa şi ocupă locul 20 după frecventare.
19. Luvru de la Lens
Acest muzeu a fost creat în contextul descentralizării instituţiilor culturale mari pariziene, astfel Louvre de la Lens este legat de Luvru din Paris print-un acord ştiinţific şi cultural şi mai este numit „al doilea Luvru”.
Situat în Pas-de-Calais, Luvru de la Lens e departe de al face să roşească pe bunicul său parizian. Cu 863 117 de vizitatori în 2013, muzeul a devenit al 19-lea cel mai vizitat loc cultural din Franţa.
18. Muzeul Oranjerie din Paris
Muzeul de Oranjerie este un muzeu de picturi impresioniste şi post impresioniste situat în Grădinile Tuileries.
Datorită anului de excepţie 2013, Muzeul de Oranjerie din Paris intră în clasamentul nostru cu 900 000 de vizitatori. An record, care îşi datorează succesul expoziţiei „Frida Kahlo şi Diego Rivera” precum şi a pasiunii constante a vizitatorilor faţă de sala de „Nuferi” pictată de Claude Monet.
17. Mănăstirea Mont Saint-Michel
Abaţia Mont Saint-Michel, construită în secolul al optulea pe o stâncă de granit, înconjurată de de mlaştini şi nisipuri mişcătoare la graniţă dintre Bretania şi Normandia, oferă vizitatorilor un decor de vis.
Este împărţită în două părţi: abaţia şi Merveille, aceasta din urmă constituie partea gotică,locul unde au trăit călugării, a stârnit în 2013 interesul a 968 836 de vizitatori.
16. Sainte-Chapelle, Paris
Sainte-Chapelle (Sfânata Capela) împreună cu Conciergerie constituie unele dintre ultimele vestigii ale palatului regal din Île de la Cité. Capodoperă a artei gotice vizitată de 982 836 ori în 2013, Sfânta Capelă a fost construită la cererea Sfântului Louis pentru a găzdui Coroana de Spini, o bucată a Sfintei Cruci şi diverse alte relicve ale Patimilor dobândite începând cu 1293.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre Franţa, date şi informaţii interesante
15. Turnul Montparnasse
Ridicându-se deasupra Parisului la o înălţime de 210 metri Turul Montparnasse a fost de când sa deschis în 1973, unul din cele mai înalte zgârie nori din Europa. Foarte râvnit pentru vederea sa de 3600 pe care o oferă terasa de la etajul 59, Turnul Montparnasse a înregistrat un record în 2013, primind 1 168 640 de vizitatori.
14. Cimitirul american de la Omaha, Colleville
În Calvados, plajele Vierville-sur-Mer, Colleville-sur-Mer şi Saint-Laurent-sur-Mer, grupate sub numele de cod „Omaha Beach” a rămas trist celebrată ca cea mai mortală zonă de aterizare din 6 iunie 1944.
Cel mai mare cimitir american a fost construit pe malul de sus a plajei Omaha, pe un teren acordat SUA de Franţa, unde 9 387 de cruci aliniate impecabil amintesc despre una dintre cele mai întunecate episoade ale istoriei. În 2013 aici au fost înregistrate 1.2 milioane de vizite.
13. Castelul muzeu al Ducilor de Bretania
Simbol al istoriei al oraşului Nantes, Castelul Ducilor de Bretania prezintă impozanta sa siluetă în inima centrul istoric. Cladirea construită între 1465 şi 1500 de Francis al II-lea şi fiica sa ducesa Anne, acum adăposteşte un muzeu care prezintă istoria oraşului. Un obiectiv cultural cu un succes în creştere care a atras 1.3 milioane de vizitatori în 2013.
12. Muzeul Quai Branly din Paris
La poalele Turnului Eiffel, Muzeul Quai Branly şi primele sale colecţii de artă din 2013 au atras nu mai puţin de 1 307 326 de vizitatori.
Clădirea, care este făcută de arhitectul Jean Nouvel, contestă regulile clasice al arhitecturii de muzee cu formele şi culorile utilizate la prezentarea grupurilor etnice a civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi America.
Vedeţi şi: Legi ciudate: Top 10 legi stupide franceze
11. Muzeul Armatei, Paris
Cu un cadru excepţional complexul Hôtel National des Invalides, monument cu o vocaţie militară, cu diversitatea şi bogăţia colecţiilor Muzeului Armatei se plasează printre cele mai mari muzee de artă şi istorie militară din lume şi, de asemenea, cel mai aglomerat cu 1,4 milioane de vizitatori în 2013.
10.Galeriile naţionale ale Grand Palais
O clădire mare încununată cu un baldachin mare de sticlă pentru Expoziţia Universală din anul 1900. Marele Palat este şi la momentul actual cea mai mare clădire din fier şi sticlă din lume.
Grand Palais a devenit Galeries Nationales (Galerii Naţionale) sub conducerea lui André Malraux în 1964, care a dorit să reabiliteze locul pentru a găzdui expoziţii de prestigiu temporare. Anume datorită acestui fapt aici au fost prezentate mai mult de 250 de expoziţii majore în colaborare cu cele mai importante muzee din Franţa şi străinătate atrăgând în fiecare an aproximativ un milion şi jumătate de vizitatori.
9. Evenimentul Voyage à Nantes
În 2013 au fost 1.45 milioane de vizitatori care au făcut călătorie spre Nantes. Evenimentul de vară creat în 2012, care cuprinde întreg oraşul Nantes în fiecare an, Le Voyage à Nantes (O Călătorie la Nantes) presupune o călătorie culturală cu admirarea obiectivelor de arta şi peisajelor, parte a patrimoniului şi arhitecturii contemporane a oraşului.
Vedeţi şi: Cea mai bună perioadă a anului de a vizita Franţa (Best time to visit France)
8. Arcul de Triumf, Paris
Înscăunat în centrul axei ce leagă Luvrul şi Marea Arcă de la Defense, Arcul de Triumf se impune ca un simbol naţional unde arde flacăra memoriei dedicată soldaţilor căzuţi în Marele Război. El de asemenea este un pasaj obligatoriu la toate evenimentele majore republicane, cum ar fi spre exemplu parada de 14 iulie.
De pe terasa lui, un milion şi jumătate de vizitatori vin în fiecare an pentru a admira priveliştea ce se deschide deasupra Parisului şi a celor douăsprezece căi ce radiază în jurul Place de l’Étoile (Piaţa Stelei).
7. Muzeul Naţional de Istorie Naturală
Format din mai multe compartimente prin toată Franţa, Muzeul Naţional de Istorie Naturală este formant din marea galerie a evoluţiei, galeria de paleontologie şi anatomie comparată, cabinetul de istorie şi menajeria Gradina de plante (Jardin des plantes) şi de asemenea Muzeul Omului Trocadero.
Un surprinzător tur a lumii vegetale, minerale şi animale care a atras 2,6 milioane de vizitatori în 2013, cifre care înregistrează creşteri semnificative în 2014 odată cu redeschiderea Parcului Zoologic de la Paris din parcul Bois de Vincennes.
6. Cité des Sciences et de l’Industrie din Parcul de la Villette
Cité des Sciences et de l’Industrie este cel mai mare muzeu de ştiinţă din Europa.
Situat în parcul de la Villette în partea de nord-est a Parisului, Cité des Sciences, este un spaţiu distractiv unde cunoştinţele ştiinţifice şi odihna culturală merg împreună mână de mână din 1986.
În acest loc de excepţie, aproape 2.6 milioane de savanţi începători au rătăcit în 2013 printre expoziţii, bibliotecă, meditaţii culturale, conferinţe şi dezbateri.
5. Muzeul Orsay
Pe malul stâng parizian, Muzeul Orsay instalat din 1986 în fosta gară Orsay, invită publicul să se scufunde în întreaga creaţie artistică a anilor 1848-1914.
De asemenea muzeul datorează cu succesul său celebrei şi celei mai importante din lume colecţii de opere impresioniste aşa ca, „Le Déjeuner sur l’herbe”(Dejunul pe iarbă) de Manet,”La Petite Danseuse” (Mica balerină) de Degas, „Le Bal au Moulin de la Galette” de Renoir sau „L’Origine du monde” de Courbet…. Muzeul Orsay cu capodoperele sale a colectat mai mult de 3,5 milioane de vizitatori în 2013, care au venit să le admire.
4. Centrul Pompidou, Paris
Centrul George Pompidou, care de asemenea este poreclit Beaubourg, găzdueşte anual peste 3 milioane de vizitatori. Născut din voinţa preşedintelui Republicii Georges Pompidou cu scopul creării în inima Parisului a unei instituţii polyculturale dedicate în întregime creaţiei moderne şi contemporane, în cele din urmă deschise în 1977.
Centrul de artă şi cultură găzdueşte pentru prima dată în Europa o bibliotecă publică de lectură, galerii de expoziţii temporare, săli de spectacole şi cinema, de asemenea muzeul de Ară Modernă, care păstrează una din cele trei cele mai importante colecţii din lume ale artei moderne şi contemporane.
3. Turnul Eiffel, Paris
Compus din peste 18 000 de piese metalice, Turnul Eiffel, care urma să fie doar o construcţie efemeră pentru Expoziţia Universală din 1900, este astăzi al treilea cel mai vizitat obiectiv turistic cu plată în 2013, cu 6,7 milioane de vizitatori.
2. Palatul de la Versailles
Reşedinţa oficială a regilor Franţei, castelul Versailles şi grădinile sale sunt printre cele mai ilustre realizări franceze.
Cu 6700 m2 şi 700 de camere ale sale, Versailles deţine recordul ca cel mai mare castel din lume şi ocupă locul al doilea după monumentele culturale cele mai vizitate din Franţa, depăşind deja de câţiva ani Turnul Eiffel.
1. Luvrul
Muzeul tuturor recordurilor, Palatul Luvru din Paris, cu aproape 10 milioane de vizitatori pe an, este cel mai vizitat muzeu din lume. Pe lângă toate mai este şi unul din cele mai mari, cu ale sale 60 000 m2 de săli de expoziţii.
Colecţia din Luvru prezintă lucrări din antichitate până la 1848, aşa ca nepreţuitele, „Mona Lisa”, „Libertatea conducând poporul” şi „Venus din Milo”.
Majoritatea celor mai vizitate monumente şi obiective turistice a Franţei, după cum reiese din listă, sunt concentrate în Paris. Dar la sigur, orice regiune a acestei ţări nu duce lipsă de monumente şi obiective turistice de valoare, care au să vă ofere ceva specific, aşa ca, Palatul Rohan din Strasbourg, Catedrala din Reims, Apeductul Pont du Gard din Languedoc şi multe altele. Aceasta, deja, este o ideie pentru un nou articol.
Mihai says
M-a ajutat la un proiect important informația. Mulțumesc.