Cea mai apropiată planetă potenţial locuibilă găsită vreo dată a fost observată de oamenii de ştiinţă australieni, şi ea este doar la o distanţă de 14 ani-lumină.
Aceasta este o distanţă egală cu 126 miliarde de kilometri de Pământ, care sună imposibil de departe. Dar, atunci când luăm în considerare că cel mai apropiat al nostru vecin planetar, Marte, este la o distanţă de 249 milioane km de Pământ, această mână de ani-lumină nu pare aşa de rău în această ordine de idei.
Numită Wolf 1061c, recenta planetă descoperită se află în constelaţia Ophiucus. Iar steaua care o luminează este a 35-ea cea mai apropiată stea de Pământ.
Echipa din spatele descoperirii spune că planeta orbitează o stea pitică roşie „M-tip” numită Wolf 1061, alături de alte două planete. Toate trei sunt suspectate de a fi mai degrabă solide cum ar fi Martele, decât gazoase ca Neptunul.
„Este o descoperire deosebit de interesantă, deoarece toate cele trei planete sunt de o masă suficient de mică pentru a fi potenţial stâncoase şi să aibă o suprafaţă solidă”, a declarat cercetătorul Duncan Wright, un astronom de la Universitatea din New South Wales (UNSW).
„Planeta mijlocie, Wolf 1061c, se află în ‘zona Goldilocks’, unde ar putea fi posibil să existe apă în stare lichidă şi poate chiar să existe viaţă”.
Dintre cele trei planete, cea ce orbitează cel mai aproape de steaua Wolf 1061 este prea fierbinte pentru viaţă, iar cea mai îndepărtată este prea rece. Dar cea de la mijloc, Wolf 1061c, pare fi tocmai potrivită pentru viaţă… potenţial.
Vedţi şi: Kepler-452b – NASA a descoperit o nouă planetă asemănătoare cu Pământul
Asta nu înseamnă că Wolf 1061c este ceva de genul Pământului. Ea are o masa de patru ori mai mare decât a planetei noastre, şi orbiteză steau sa fiecare 18 zile, la o distanţă de aproximativ egală cu 10% din cea a Pământului faţă de Soare.
În sistemul nostru solar, aceasta ar face planeta Wolf 1061c mult prea caldă pentru viaţă, dar steaua Wolf 1061 este mult mai rece decât Soarele nostru şi are o temperatură a suprafeţei de aproximativ 3 300 Kelvin (3026.85 C°), pe de altă parte suprafaţa Soarelui nostru, în mod regulat are o temperatura de 5 800 Kelvin (5526.85 C°).
„Această descoperire este deosebit de interesantă, deoarece steaua este destul de calmă”, a spus Wrilght pentru ABC News.
„Cei mai mulţi pitici roşii sunt foarte activi cu explozii, izbucniri şi emisii mari de radiaţii X, ce înseamnă moarte pentru orice viaţă, având în vedere că zona locuibilă este atât de aproape la aceste stele”.
El a mai adăugat că această apropiere de stea înseamnă că cel mai probabil Wolf 1061c este „mareic blocată”, ceea ce înseamnă că o parte va fi întotdeauna cu faţa la stea. „Acest lucru schimbă substanţial condiţiile de pe suprafaţa planetei”, a declarat el pentru Marcus Storm de la The Sydney Morning Herald.
„Veţi avea o parte foarte fierbinte şi o parte foarte rece”.
Wright şi echipa sa au folosit modelarea atmosferică pentru a-şi da seama dacă căldura de pe partea fierbinte este posibil să circule pe partea rece datorită vânturilor foarte mari care călătoresc între ele.
Vedeţi şi: Descoperirea exoplanetei Kepler-10c, măreşte speranţa de a găsi viaţă în alte lumi
Pentru a găsi planeta Wolf 1061c, în primul rând, astronomii au folosit datele colectate ultimul deceniu de spectograful HARPS al telescopului de 3.6 metri de la Observatorul European de Sud din Chilie.
Ei au aplicat metoda de spectroscopie Doppler ‘wobble method'(en)(o metodă indirectă pentru a găsi planete extrasolare) pentru a identifica planetele, care preia modificările de semnal cauzate de obiecte mai mici, cum ar fi planetele ce circulă în jurul unor obiecte mai mari aşa ca stele.
Echipa va continua investigarea a Wolf 1061 trio, observând caracteristicile pe care ei le pot culege de la modul în care aceste planete tranzitează prin faţa stelei.
„Imediata apropiere a planetelor din jurul Wolf 1061 înseamnă că există o bună şansă că aceste planete pot trece prin faţa planetei” unul dintre cercetători, Rob Wittenmyer, a declarat pentru Storm.
„Dacă o fac, atunci aceasta va da posibilitatea pentru a studia atmosfera acestor planete, în viitor, pentru a vedea dacă ele ar putea fi favorabile pentru viaţă”.
Descoperirea va fi publicată într-o ediţie viitoare a The Astrophysical Journal Letters.
Lasă un răspuns