Ei sunt o figură dispreţuitoare în vorbire şi una dintre cele mai importante grupe de oameni din Biblie, dar noi posibil i-am interpretat cu totul greşit.
Unul dintre cele mai profunde şi cele mai importante mistere ale Bibliei ar putea fi pe cale de a fi rezolvat.
Se pare că arheologii au găsit pentru prima dată un cimitir aparţinând filistenilor, împreună cu rămăşiţele a 200 de persoane care au fost îngropate aici.
Şi toate acestea ar putea aduce mai multă lumină asupra unuia dintre cele mai misterioase popoare din Biblie.
Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat
Oamenii de ştiinţă au spus că membrii naţiunii biblice nu păr să fie „filistini” – găsiţi îngropaţi alături de bijuterii şi ulei parfumat.
Ei vor efectua acum teste suplimentare, care ar putea totuşi aduce mai multă lumină asupra acestui popor defăimat.
Aceste descoperiri ar putea fi suficiente pentru a ne face să regândim utilizarea de astăzi a cuvântului de filistean, care tinde să se refere la oamenii neinstruiţi care nu cunosc prea multe în artă.
„Filistenii au avut o prestaţie rea, iar acest lucru va risipi o mulţime de mituri”, a spus Lawrence Stager, un arhitect care a condus expediţia care a găsit cimitirul în 1985.
Până în prezent, înţelegerile noastre a filistinilor au venit de la lucrurile pe care le-au lăsat în urmă. Dar, acum, pentru prima dată noi am dat peste rămăşiţele lor.
„După decenii de studiere a ceea ce filistenii au lăsat în urmă, am ajuns în cele din urmă faţă în faţă cu oamenii însăşi „, a spus Daniel M. Master, profesor de arheologie la Colegiul Wheaton şi unul dintre liderii excavării.
„Cu această descoperire suntem aproape de a debloca secretele originii lor”.
În Biblie, filistenii sunt descrişi ca un duşman vechi a israeliţilor, un popor străin care a migrat pe pământurile de la vest şi s-a stabilit în cinci oraşe principale din Filistia, în zilele noastre sudul Israelului şi Fâşia Gaza.
Cel mai faimos filistean a fost Goliat, războinicul teribil care a fost ucis de un tânăr rege pe nume David.
Moştenirea filistenilor (numele biblic pelištīm, în greaca veche παλαιστινη și în latină palaestina) trăieşte în numele Palestina, denumire dată regiunii în secolul al 2-lea de către romani şi care este utilizată în prezent de către palestinieni.
Descoperirea a fost în cele din urmă dezvăluită duminica, după aproape 30 de ani de săpături, efectuate de Leon Levy Expedition, o echipă de arheologi de la Universitatea Harvard, Colegiul Boston, Colegiul Wheaton din Illinois şi Universitatea Troy din Alabama.
Arheologii au păstrat descoperirea în secret timp de trei ani, până la sfârşitul săpăturilor, din cauza unicului obstacol de arheologie în Israelul modern: ei nu au vrut să provoace proteste a evreilor ultra-ortodocşi, a spus Mr Master.
„A trebuit să ne muşcăm limbile noastre pentru o lungă perioadă de timp”, a spus el.
În trecut, ultra-ortodocşii au organizat demonstraţii, când în rezultatul săpăturilor au fost găsite rămăşiţe umane, argumentând că rămăşiţele ar putea fi evreieşti şi perturbarea lor ar încălca o interdicţie religioasă.
Echipa domnului Stager a săpat aproape 3 metri în jos pentru a descoperi cimitirul, care duă cum au constat ei, a fost folosit ca vie romană mai târziu.
Pe mâini şi genunchi, muncitorii au periat deoparte straturi de pământ cu praf pentru a dezvălui oasele albe fragile a scheletelor întregi a filistinilor ce se odihneau neatinse de acum trei milenii.
Ulcioarele mici decorate (juglets) găsite în morminte, se consideră că au conţinut ulei parfumat.
Unele corpuri încă mai purtau brăţări şi cercei. Altele aveau arme.
Arheologii au descoperit, de asemenea, unele incinerări, despre care echipa spune că erau rare şi scumpe în acea perioadă, iar unele ulcioare mai mari conţineau oase de copii mici.
„Viaţa cosmopolită de aici este mult mai elegantă şi lumească, şi într-o legatură mai strânsă cu alte părţi din estul Mediteranean” a spus Stager, adăugând că acest lucru contrastează tare cu stilul de viaţă sătesc mai modest al israeliţilor, care trăiau în stânci la est.
Arheologii şi bibliştii au crezut mult timp că filistenii au venit din regiunea Mării Egee, bazându-se pe ceramica găsită în cadrul săpăturilor aşezărilor filistenilor.
Dar, oamenii de ştiinţă au avut dispute asupra faptului din care anume regiune a Mării Egee au venit filistenii: Grecia continentală, insulele Creta sau Cipru, sau chiar Anatolia, din Turcia de azi.
Oasele ar putea avea răspunsurile, a declarat arheologul Yossi Garfinkel, un expert israelian a acestei perioade, care nu a participat la săpături.
El a numit cimitirul găsit „într-adevăr o descoperire importantă”.
Excavarea cimitirului, de asemenea, a elucidat mai multe informaţii cu privire la practicile funerare ale filistenilor.
Filistenii îşi îngropau morţii cu sticle de parfum, amplasate lângă faţă. Lângă picioare erau ulcioare, ce probabil conţineau ulei, vin sau produse alimentare.
În unele cazuri, arheologii au găsit morţi care au fost îngropaţi purtând coliere, brăţări, cercei şi chiar inele pe degetul de la picior. Unii au fost îngropaţi cu armele lor.
„Acesta este modul în care erau trataţi filistenii morţi şi cartea cu coduri pentru a decoda totul”, a declarat arheologul Adam Aja, un participant la săpături.
Descoperirile din cimitir au fost expuse duminica în cadrul unei expoziţii a Muzeului Israelului.
Articolul original poate fi găsit aici.
Lasă un răspuns