
Ploaia de meteoriți Perseide este un curent de meteori care provine din coada cometei Swift-Tuttle, ea orbitează soarele odată la fiecare 133 ani și poarta acest nume din cauza locului din care pare să apară, din constelația Perseu.
Chiar dacă acest fenomen astronomic este anual, experții spun ca el va fi cel mai orbitor în acest an, în 2016, și ei ne promit un adevărat spectacol pe cerul nopții.
Perseidele își ating apogeul pe data de 12 spre 13 august cu aproximativ 150 de stele căzătoare pe ora.
Există o serie de factori care determină rata ploii de meteoriți, însă pentru cele mai multe scopuri practice doar 4 contează:
1. Cât de aproape este Pământul pe orbita sa fată de centrul fluxului de resturi(mai aproape de centru este mai bine).
2. Care este viteza relativă a curentului faţă de Pamânt: viteze mai mari înseamnă mai multă energie, și, prin urmare, meteori mai luminoși și mai vizibili.
3. Care sunt condițiile de poluare luminoasă, mai multa lumină înseamnă mai puțini meteori vizibili, luna plină fiind cel mai rău caz posibil de observare a unei ploi de meteoriți.
4. Și în cele din urmă, ce densitate a fluxului de resturi este: cu cât Pământul trece mai aproape de cometa centrală, cu atât mai bun va fi spectacolul pe cer.

Și totuși cum are loc acest spectacol strălucitor pe cerul nopții și se afla Terra în vreun pericol din cauza acestuia?
Când Pământul trece prin coada cometei, o parte din rocă și praf este eliberat și cade spre noi, arzând în atmosferă ca meteoriții cu o viteză de aproximativ 60 km pe secunda, arzând mai mult de 80 de km și creând dungi de lumină care le face aşa cum le vedem.
Cele mai multe dintre acestea sunt de mărimea unui bob de nisip.
Swift-Tuttle a fost descrisă drept cea mai mare amenințare cunoscută umanitații de către astronomul american Gerrit Verschuur în cartea sa de impact „Amenințarea de către comete și asteroizi”.
În cazul în care s-ar ciocni de Pământ, impactul ar elibera de circa 27 de ori mai multă energie decât asteroidul care a șters dinozaurii de pe fața pământului.
Acel asteroid avea cam 10 km, iar Swift-Tuttle este de 26 km diametru.
Însa din fericire acesta are o orbita stabilă în jurul soarelui, având șanse cam de 0,0001 la suta ca să lovească Terra aproximativ peste 2000 de ani.
Cum afectează Jupiter acest spectacol?
Perseidele afectează mai mult sau mai puțin orbita Pământului,dar, pe drumul lor spre soare ele trec, deasemenea, și pe lângă alte planete.
În cazul celei mai masive planete din sistemul nostru solar, Jupiter, nu există nici o întâlnire directă, coada acestei comete trece mult peste această lume gigantă.
În intervalul de 11,8 ani tereştri (timpul necesar pentru Jupiter pentru a face o rotație completa în jurul soarelui) cometa practic niciodată nu se apropie mai mult cu aproximativ 257 milioane km de Jupiter.
Dar atunci când se apropie foarte tare, câmpul gravitațional puternic al lui Jupiter poate perturba ușor particulele din cometă, suficient pentru a-i da un ghiont care o poate aduce mai aproape de Pământ cu aproximativ de 1,5 milioane de km. Rezultatul este de obicei un afișaj vizibil mai luminos și puternic.

În majoritatea anilor de când Pământul întâlnește Perseidele, în zonele cu un cer întunecat şi clar, observatorii au putut vedea aproximativ 60-90 meteori pe ora. (Aici un avertisment: Dacă locuiți într-o zona în care este ceață, fum, lumini puternice ale orașului sau obstacole înalte care sa blocheze parți din cer, veți vedea probabil mai puțini).
Atunci când Jupiter are o influență asupra orbitei Perseidelor, numărul de meteori tind să se intensifice față de nivelele normale menționate mai sus. Exact aceasta sa întâmplat în 1921, 1945, 1968, 1980 și, cel mai recent, în 2004.
După cum se pare, Jupiter a trecut de curând cel mai aproape de orbita cometei Swift-Tuttle în 2014. Dar, trebuie să mai treacă încă 22 de luni până va ajunge în vecinătatea Pământului, ceea ce înseamnă că în 2016 vor fi neobișnuit de multe stelele căzătoare pe cerul nostru.
Deci, dacă doriți sa aveți parte de un spectacol nemaipomenit și gratis, vă puteți lua prietenii, o pătură, un spray anti-țânțari și mergeți într-un loc ferit de luminile orașului pentru a vă bucura de minunile naturii.
Surse: Forbes; National Geographic; Space.com
Lasă un răspuns