Curaj Franţa!
Franţa tocmai a adoptat o lege care prevede că toate farfuriile, paharele şi ustensilele de plastic vor fi interzise până în 2020 şi vor fi înlocuite cu cele făcute din materiale de provenienţă biologică care pot fi compostate.
Noua lege a adoptat interdicţia totală a sacilor de plastic pentru cumpărături în luna iulie, şi aceasta este parte a Tranziţiei Energetice pentru Creşterea Ecologică a ţării – un plan care intenţionează să facă Franţa un lider mondial în adoptarea unor practici benefice pentru mediu, precum şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Vedeţi şi: Recent oamenii de ştiinţă au transformat sticlele şi pungile de plastic în combustibil lichid
Cu 4,73 de miliarde de pocale de plastic aruncate în Franţa doar pe parcursul anului 2015 şi aproximativ 17 miliarde de pungi de plastic utilizate anual în supermarketurile din întreaga ţară, noile legi speră să pună capăt dependenţei Franţei de produsele de plastic de unică folosinţă.
În conformitate cu noua lege, distribuirea pungilor de plastic de unică folosinţă la casele supermarketelor a fost interzisă începând cu luna iulie, iar pungile de plastic din departamentele de fructe şi legume vor fi interzise de la 1 ianuarie 2017.
O interdicţie privind distribuţia ustensilelor, paharelor şi farfuriilor de unică folosinţă vor fi puse în aplicare în 2020, ceea ce va oferi timp producătorilor să se adapteze.
Miniştri locali au stipulat că, în timp de trei ani 50 la sută din materialul folosit pentru a procura aceste elemente vor trebui să fie organice şi compostabile, şi această proporţie va creşte până la 60 la sută în 2025.
Vestea a fost salutată de grupurile de conservare din întreaga lume şi luând în calcul previziunile că până în 2o50 va fi mai mult plastic decât peşti în oceane, acesta este genul de acţiuni definitv necesare, dacă noi vrem să avem măcar o şansă de a atenua problema deşeurilor, cu o populaţie globală în creştere.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă recent au descoperit bacteriile care pot digera plasticul
Dar, nu toată lumea este fericită.
Samuel Petrequin de la Associated Press relatează că Pack2Go Europe – o organizaţie cu sediul la Bruxelles care reprezintă producătorii europeni de ambalaje – au anunţat că vor lupta cu noua lege, deoarece ea încalcă drepturile producătorilor.
„Noi îndemnăm Comisia Europeană să ia măsurile legale împotriva Franţei pentru încălcarea dreptului european”, a declarat secretarul european al Pack2Go, Eamonn Bates, pentru Associated Press. „În cazul dacă ei nu o vor face, o vom face noi”.
Organizaţia susţine că interdicţia va face problema gunoiului din ţară mai gravă, spunând că consumatorii vor crede că e normal să arunce noul ambalaj biodegradabil în mediul rural după utilizare.
În timp ce această presupunere un pic exagerată – în special provenită de la o organizaţie care reprezintă interesele producătorilor de plastic – ar putea exista o problemă reală în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor producătorilor.
După cum relatează The Australian, producătorii s-au plâns de faptul că producerea de cupe biodegradabile şi farfurii capabile să conţină alimente şi băuturi calde este extrem de dificil şi tehnologiile know-how s-ar putea să nu fie de fapt de o calitate acceptabilă:
„Producătorii spun că noile produse vor fi mai scumpe decât gamele existente, fapt care a determinat analiştii să parieze pe o revenire la coşurile tradiţionale cu oale reutilizabile”.
De asemenea, Bates a spus pentru AP că nu există nici o dovadă că tacâmurile de unică folosinţă de origine bio sunt mai benefice ecologic decât plasticul obişnuit şi contestă că materialele înlocuite vor fi de fapt compostabile.
Noi nu am auzit legea finală şi nu ştim diversele ei lacune la această etapă incipientă, dar conform rapoartelor noi acum producem de 20 de ori mai mult plastic decât 50 de ani în urmă, în mare parte pentru ambalare, şi după cum se aşteaptă, acest număr se va dubla din nou în următorii 20 de ani, aşa că tot ce ne-a rămas sunt aplicarea măsurilor drastice.
Să sperăm că Franţa va izbuti şi va servi ca un exemplu.
Lasă un răspuns