Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Cele mai vechi fosile găsite vreodată, arată că viaţa a apărut mult mai înainte

decembrie 21, 2017 by Vladimir Moşoglu 1 Comment

Cele mai vechi dovezi ale vieţii pe Pământ
Această probă de rocă a fost preluată din Apex Chert, o fornaţiune de rocă din vestul Australiei. Roca este una din cele mai vechi şi mai bine conservate exemplare de rocă din lume, în care în 1982, au fost descoperite cele mai vechi dovezi ale vieţii pe Pământ.

Cercetătorii de la UCLA şi Universitatea din Wisconsin-Madison au confirmat că fosilele descoperite într-o bucată de rocă, veche de 3,5 miliarde de ani, în Australia de Vest, sunt cele mai vechi fosile găsite vreodată şi, firește, cele mai vechi dovezi directe ale vieţii pe Pământ.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a fost condus de J. William Schopf, profesor de paleobiologie la UCLA, şi  John W. Valley, profesor de geologie la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Cercetarea s-a bazat pe noua tehnologie şi expertiză științifică dezvoltată de cercetătorii din laboratorul Universităţii Wisconsin Madison WiscSIMS.

Studiul descrie 11 specii microbiene din cinci taxoni separați,  ce leagă morfologiile lor cu semnele chimice care sunt caracteristice vieții.

Unele reprezintă bacterii şi microbi care au dispărut, numiți Archaea, în timp ce altele, sunt similare cu speciile microbiene găsite astăzi.

Vedeţi şi: Peşterile de cristale Naica susţin viaţă care doarme de zeci de mii de ani

De asemenea, constatările sugerează despre faptul cum fiecare din ele ar fi putut supraviețui pe o planetă fără oxigen.

Microfosilele – sunt numite astfel, deoarece ele nu pot fi clar văzute cu ochiul liber – ele au fost pentru prima dată descrise în revista Science în 1993 de către Schopf şi echipa sa, care le-a identificat după formele unice ale fosilelor, cilindrice şi filamentoase.

Schopf, directorul Centrului pentru Studiul Evoluţiei şi Originii Vieţii de la UCLA, a publicat dovezi suplimentare privind identitatea lor biologică în 2002.

El a colectat o rocă, în care au fost găsite aceste fosile în anul 1982, din depozitul de silex Apex din Australia de Vest, unul din puținele locuri de pe planetă unde s-au păstrat dovezi geologice ale Pământului timpuriu.

Aceasta, în mare parte se datorează faptului că  rocile nu a fost supuse unor procese geologice ce le-ar putea modifica, să le acopere şi să le încălzească excesiv datorită activității plăcilor tectonice.

Dar, interpretările anterioare ale lui Shopf au fost contestate. Criticii susțineau că acestea sunt doar minerale ciudate care pur şi simplu arată ca specii biologice.

Cu toate acestea, spune Valley, noile descoperiri fac aceste îndoieli neîntemeiate; microfosilele sunt într-adevăr biologice.

„Eu cred că aceasta este stabilit”, spune el (en).

Microfosile - cele mai vechi dovezi ale vieţii pe Pământ
Un exemplar al uneia dintre microfosilele descoperite într-o probă de roci recuperate de la Apex Chert.

Folosind un spectrometru de masă ionică secundară (secondary ion mass spectrometer  – SIMS), la Universitatea Wisconsin-Madison numit IMS-1280 – unul din puținele de astfel de instrumente din lume – Valley şi echipa sa, inclusiv departamentul geo-științificilor Kouki Kitajima și Michael Spicuzza, au reuşit să separe carbonul, din care este compusă fiecare fosilă, în izotopii săi constituenți şi să măsoare proporțiile lor.

Izotopii sunt versiuni diferite ale aceluiași element chimic, care variază după masele lor. Diferite substanţe organice – fie în rocă, fie în microb sau animal – conţin o proporție stabilă a izotopilor de carbon.

Folosind SIMS, echipa lui Valley a reușit să separe carbonul-12 de carbonul-13 din fiecare fosilă şi să măsoare raportul lor, comparându-le cu standardul de izotopi de carbon cunoscut şi cu o secțiune din roca în care au fost găsite fosilele, dar nu le conținea.

„Diferențele în proporția de izotopi corelează cu formele lor”, spune Valley (en).

„Dacă ele nu ar fi fost biologice, nu ar fi exista nici un motiv pentru o astfel de corelaţie. Proporţiile de C-13 şi C-12 sunt caracteristice biologiei şi funcționării metabolismului”.

De asemnea, pe baza acestor informaţii cercetătorii au putut,ă atribuie identități şi posibile comportamente fiziologice fosilelor blocate în interiorul rocii, a spus Valley.

Rezultatele arată că „acesta este un primitiv, dar divers grup de organisme”, spune Schopf (en).

Echipa a identificat un grup complex de microbi: bacterii fototrofice care s-ar fi bazat pe soare pentru a produce energie, Arhee care produceau metan şi gammaproteobacteriile ce îl consumau, un gaz considerat a fi un constituent important al atmosferei timpurii a Pământului, până la apariția oxigenului.

Echipei lui Valley i-a luat aproape 10 ani dezvoltarea metodelor necesare pentru analiza cu exactitate a microfosilelor – aşa fosile vechi şi rare, nu au fost niciodată supuse analizei SIMS mai înainte.

Studiul se bazează pe realizările mai anterioare ale WiscSIMS, cu scopul de a modifica instrumentul SIMS, a elabora protocoale la pregătirea şi analiza probelor şi a calibra standardele necesare, pentru a compara cât mai corect posibil conținutul hidrocarburilor  în probele ce prezintă interes.

Apex Chert, o formaţie de rocă din vestul Australiei, care se numară printre cele mai vechi şi mai bine păstrate depozite de rocă din lume.

În procesul de pregătire pentru analiza SIMS, echipa trebuia să macine cu atenţie probele originale, pentru a dezvălui şi a ajunge treptat la fosilele delicate – suspendate la diferite niveluri în interiorul stâncii şi învelite cu un strat dur de cuarţ – fără a le distruge.

Spicuzza descria procesul ca nenumărate urcări pe scările departamentului de la un etaj la altul, pe măsură ce tehnicianul de geo-știință Brian Hess șlefuia şi lustruia fiecare microfosilă din probă, câte un micrometru la un moment dat.

Fiecare microfosil este de aproximativ 10 micrometri lățime; opt din ele s-ar fi potrivi de-a lungul lăţimii unui păr uman.

Valley şi Schopf fac parte din Consorțiul de Cercetare în Astrobiologie din Wisconsin, finanțat de Institutul de Astrobiologie al NASA, fondat pentru a studia şi înţelege originea, viitorul şi natura vieţii pe Pământ şi în Univers.

Astfel de studii precum acesta, spune Schopf, arară că viaţa ar putea fi ceva obișnuit în univers.

Dar, aici, pe Pământ, ele sunt importante, deoarece au demonstrat că diferite tipuri de microbi erau deja prezente acum 3,5 miliarde de ani.

Studiile ne spun că „viaţa ar fi trebuit să apară mult mai devreme – nimeni nu ştie cu cât mai devreme – şi confirmă faptul că viaţa primitivă nu întâmpină greutăți în a se forma şi a evolua în microorganisme mai avansate”, spune Schopf (en).

Vedţi şi: Posibil în sfârşit noi am găsit de unde a venit viaţa complexă

Studiile anterioare realizate de Valley şi echipa sa, ce datează cu anul 2011, ele au arătat că oceanele cu apă lichidă au existat pe Pământ încă 4,3 miliarde de ani în urmă, cu mai mult de 800 de milioane de ani mai înainte ca fosilele din prezentul studiu să-şi facă apariția şi la numai 250 de milioane de ani după formarea Pământului.

„Noi nu avem dovezi directe că viaţa a existat cu 4,3 miliarde de ani în urmă, dar nu există nici un motiv de ce nu ar putea fi”, spune Valley (en).

„Acesta este un lucru pe care cu toţii dorim să-l aflăm”.

Universitatea din Wisconsin-Madison are o moștenire capabilă să împingă înapoi datele acceptate al vieţii timpurii pe Pământ.

În anul 1953, Stanley Tyler, geolog la universitate, care a murit în 1963 la vârsta de 57 de ani, a fost prima persoană care a descoperit microfosile în rocile Precambriene.

Aceasta a împins înapoi originea vieţii cu mai mult de un miliar de ani, de la 540 de milioane la 1,8 miliarde de ani în urmă.

La rândul său, o cercetare recentă, condusă de Takayuki Tashiro şi Tsuyoshi Komiya de la Universitatea din Tokyo, susţine că grafitul găsit în rocile din regiunea Labrador din Canada, sunt semne geochimice de la descompunerea organismelor vii şi cele mai vechi dovezi ale vieţii pe pe Pământ.

„Oamenii sunt cu adevărat interesați despre faptul când pentru prima oară a apărut viaţa pe Pământ”, spune Valley.

„Acest studiu a fost de 10 ori mai prelungit şi mai dificil decât am presupus iniţial, dar el a fost unul rodnic, datorită numeroaselor persoane dedicate, care au fost încântați de acest lucru încă din prima zi…

Eu cred că se vor mai face încă multe analize microfosilice pe probele de pe Pământ şi, posibil, de pe alte corpuri planetare”.

Filed Under: Natură, Ştiinţă, Ultimele articole Tagged With: biologie, descoperiri, evoluţie, paleontologie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comments

  1. Dan T says

    decembrie 22, 2017 at 00:45

    Un amendament: bacteriile primare au aparut cand atmosfera continea foarte putin oxigen liber care pentru ele era toxic deci nu se pune problema ca ar fi supravietuit pe o planeta fara oxigen,, numai asa puteau trai !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Trandafir cyborg conectat cu circuite ce cresc singure

Imagine a lui Isus: O imagine timpurie a lui Isus a fost descoperită în Egypt.

Mistere care fac aluzii la civilizaţii dispărute avansate

Un alt studiu confirmă că Calea Lactee este „deformată şi răsucită”

Sunt nevoie de doar trei găuri negre pentru a rupe simetria inversării timpului

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored