Psihologii şi neurologii în mod constant află noi lucruri fascinante despre creier.
Unele din aceste descoperiri au implicații semnificative ]n potențialul vostru de a vă manifesta!
Iată ştiinţa din spatele a 7 curiozități psihologice impresionante, cu explicaţii despre modul în care le puteți folosi în avantajul vostru.
Voi aveţi o „Orbire prin Neatenție”
Orbirea prin neatenţie (en) este fenomenul datorită căruia oamenii pierd din vedere schimbări semnificative în câmpul său vizual.
Acesta este motivul din care nu sunteţi întotdeauna conștient de unele lucruri semnificative care sunt de fapt chiar în faţa dvs.
Deci, chiar dacă vouă vi se pare a fi evident că v-ați întâlnit sufletul vostru pereche (de exemplu), adevărul este că s-ar putea să se întâmple aşa că voi nici măcar nu ați observat prima apariție a acestei persoane pe scenă!
Făceţi un efort şi concentrați-vă pentru a privi mai atent la semne, oportunități şi lecţii importante pe care Universul le trimite.
Şi păstraţi o minte deschisă. Deoarece, în afară de „orbirea prin neatenție”, creierul nostru este, de asemenea, adesea vinovat în faptul că se concentrează pentru a vedea lucrurile doar dintr-o perspectivă.
Vedeţi şi: 62 de curiozităţi despre creier şi mituri demascate care sunt încă răspândite
Imaginea de mai sus este doar un exemplu a modului în care ochii şi creierul vă pot păcăli.
Când vă-ţi uitat prima data la ea, aţi văzut un bărbat care stă lateral (profilul lui) sau aţi văzut o faţă parțială?
A trebuit să vă uitaţi din nou pentru a vedea o altă versiune a imaginii, nu-i aşa?
Majoritatea deciziilor voastre sunt făcute inconștient
Atunci când faceți lucruri precum o listă pro şi contra, voi credeți că acestea sunt celea care vă influențează eventuala decizie.
Această decizie poate varia de la efectuarea unei achiziții, la alegerea unei căi de viaţă.
În realitate, factorii de decizie inconștienți sunt mai puternici (aşa precum potenţialul pentru validarea socială sau ceva ce vă va ajuta să vă mențineți ca o persoana consistentă).
Când cumpărați un nou laptop, credeți că vă bazați decizia pe cercetarea pe care aţi făcut-o.
Pentru că aţi analizat toţi factorii relevați: prețul, garanția, politicele de returnare, ce programe veţi instala, de cât spaţiu veţi avea nevoie etc.
Dar, în realitate, decizia finală va depinde mult de procesarea mintală inconştientă (en).
De exemplu, „Eu am dorit mereu acest lucru în special pentru că l-am văzut în filme şi mi s-a părut mişto” (validare socială).
Sau, „Îmi place să am cele mai noi gadget-uri, aşa că am de gând să cumpăr cea mai nouă versiune, chiar dacă nu am nevoie de ea chiar acum” (personalitate).
Acest lucru nu înseamnă că procesul decizional inconştient este rău sau irațional.
El pur şi simplu ajută gândirea conștientă, care uneori întâmpină greutăți la procesarea cantității covârșitoare de date pe care le primim în fiecare zi.
De aceea noi am dezvoltat „instincte” pe care trebui să le luăm în considerare atunci când luăm o decizie.
Dar, chiar dacă este esențial să ai încredere în tine, voi, de asemenea, veți beneficia de la „antrenarea” subconștientului vostru pentru a vă gândi mai pozitiv (făcând lucruri, precum crearea unui mediu care să conducă la răspunsuri inconștiente favorabile şi optimiste).
Voi citiți mai repede când rândurile sunt mai lungi, dar le preferați pe cele mai scurte
Cercetările arată că, dacă vreți să citiți mai repede, 100 de caractere pe un rând este o lungime optimă.
Cu toate acestea, veţi prefera să citiți rânduri cu o lungime mai mică de 45-72 de caractere.
Acest lucru este foarte util să-l ştiţi atunci când faceți însemnări inspiraţionale sau notiţe cu lipici pentru voi, sau când decideţi cum să proiectați tabloul vostru de vis (un colaj de imagini, tablouri şi afirmații ale visurilor şi dorințelor).
Veţi avea o experienţă psihologică mia pozitivă, cu o lungime mai mică a rândurilor.
Voi puteţi să memorați doar 3-4 lucruri într-un moment dat
Deşi, aţi putea crede că puteți memora circa 10 lucruri simultan, toate studiile cele mai recente despre memoria umană şi prelucrarea informației arată că puteţi să memoraţi doar 3-4 (en).
Având în vedere acest lucru despre modul în care funcționează creierul dvs., nu pierdeți timpul încercând să vă concentraţi pe mai multe lucruri dintr-o dată.
Vedeţi şi: 9 Alimente sănătoase pentru creier care îmbunătăţesc memoria şi previn îmbătrânirea lui
Dacă, de exemplu, aveți o listă cu zece lucruri pe care doriți să le faceți săptămâna aceasta cu scopul de a fi mai aproape de manifestarea visului vostru, dedicați forţa deplină a atenției voastre asupra 3-4 pentru moment.
De asemenea, este bine să ştiţi că puteți ţine aceste 3-4 lucruri în minte doar pentru aproximativ 20 de secunde, fără a le repeta sau să vă concentrați cu adevărat asupra lor.
Iată un exemplu simplu. Ce faceți când cineva vă dă un număr de telefon pentru al ţine minte (sau chiar o adresă, care are mai puține numere în ea)?
Voi continuați să-l repetați în minte până găsiți un stilou pentru al înregistra. Aceasta este o reacție naturală a creierului vostru.
Deci atunci când doriți să memorați ceva, este important să repetați aceste lucruri pentru câteva minute, astfel ca acestea să rămâie cu adevărat în mintea voastră.
Indecişi?
Un alt lucru interesant pe care trebuie să-l aveți în vedere, este faptul că cercetătorii au descoperit că oamenii, de asemenea, întâmpină probleme la alegerea dintre mai mult de 3-4 lucruri la un moment dat.
Data viitoare când vă veți uita la un meniu, observați cum vă puteți pierde puțin atunci când există mai mult de 4 tipuri de ceaiuri sau cocktailuri la alegere.
Acest lucru la fel demonstrează că, atunci când vă stabiliți obiective şi scopuri, voi realmente trebuie să alegeţi mai puţin de 4 din ele.
În caz contrar, vă va fi foarte greu să vă concentrați asupra lor şi să le prioritizaţi.
(Voi puteți să începeți să practicați acest lucru chiar acum. Aici este o listă cu 7 curiozități psihologice în acest articol. Nu încercați să le memorați imediat pe toate. Alegeți 3-4 care vă vor fi cele mai utile pentru dvs. şi începeți să le implementați).
Voi vă imaginați obiectele de sus şi înclinate
Închipuirea obiectelor de sus şi înclinate, este denumită „Perspectiva Canonică (en)„.
Ea a fost descoperită în anii 1980, iar cercetările moderne susțin în continuare afirmația că aceasta este modalitatea noastră implicită de a crea imagini mintale.
Iată un mic experiment pe care îl puteți conduce singuri. Rugați-vă prietenii să deseneze o ceașcă de ceai.
9 din 10 vor desena ceva asemănător cu imaginea din stânga. Dintr-o perspectivă ușor de sus ce privește în interiorul ceștii. Precum şi cu o deplasare puțin spre stânga sau spre dreapta.
Acum, câţi oameni au desenat ceea ce vedeți în imaginea din dreapta? Nu mulţi, corect? Întrebarea este de ce.
S-ar putea să credeți că acest lucru se datorează faptului că suntem cu toţii obișnuiți să privim cupa dintr-un anumit unghi şi aceasta este prima imagine care vine în minte.
Dar, acestă cercetare a fost efectuată şi cu multe alte obiecte, iar rezultatele au fost aceleași.
Deci, este o trăsătură universală că noi ne imaginăm obiectele dintr-o perspectivă canonică.
Înarmaţi cu aceste cunoștințe, vă puteți în mod deliberat încuraja creierul să ia alte perspective pentru o vizualizare mai eficientă şi mai variată.
Cu cât sunt mai multe perspective, cu atât mai bine, dar trebuie să lucrați la adoptarea acestor moduri diferite de imaginație!
Voi vă reconstruiţi amintirile
Neurologii şi psihologii care lucrează cu natura memoriei, au arătat că amintirile noastre nu sunt ca şi clipurile video pe care le accesăm în mod repetat.
Oamenii îşi văd amintirile ca fiind o relatare coerentă şi adevărată a memoriei episodice şi cred că perspectiva lor este lipsită de erori în timpul rechemării.
Cu toate acestea, procesul de reconstrucţie (en) a memoriei rechemate este supusă distorsiunii altor funcţii cognitive care intervin, cum ar fi percepțiile individuale, influențele sociale şi cunoașterea lumii, toate acestea ar putea duce la erori în timpul reconstrucției.
Vedeţi şi: Voi aveţi puterea să remodelați creierul vostru
Amintirile sunt niște căi nervoase care se recuperează din nou, de fiecare dată când ne reamintim un eveniment, ceea ce înseamnă că ele pot fi schimbate.
Acest lucru înseamnă că, nu trebuie să ne concentrăm asupra evenimentelor din trecut. Voi puteți activ opta pentru a schimba modul în care vedeți o amintire, decât să acceptați că semnificația şi sentimentele asociate cu ea sunt de neschimbat.
De fapt, nu puteți face mai multe lucruri deodată
Dacă voi sunteţi extrem de entuziasmat cu privire la aceea ce vreți realizați, se pare că este posibil de încercat de realizat totul deodată!
Acest lucru s-ar putea părea un mod super-productiv de lucru, dar concluziile publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că noi putem participa doar la un singur eveniment la un moment dat.
Deci, cel mai eficient va fi să alegeți la un moment dat doar un aspect a ceea ce doriți să realizați.
Vedeţi şi: Cei mai fericiţi oameni nu lasă mintea lor să rătăcească, conform unui studiu realizat la Harvard
Şi mai important, asiguraţi-vă că setaţi doar un scop la un moment dat.
În caz contrar, voi pur şi simplu reduceți puterea pentru a vă manifesta pentru fiecare lucru aparte.
Lasă un răspuns